Een muffe geur in huis? 5 tips om dit te voorkomen!

Heb je last van een muffe geur in huis? Vocht brengt vaak heel wat onaangename verrassingen met zich mee. Hoe kan je deze problemen vermijden, of er komaf mee maken? Voor jouw welzijn en dat van je gezin is een snelle oplossing op het vlak van vochtbestrijding alvast een must.

Vooraleer je muffe geuren in huis wil aanpakken ga je best eerst op zoek naar de oorzaken van het vochtprobleem. Het kan namelijk te wijten zijn aan verschillende zaken, zoals: een gebrekkige isolatie, onvoldoende ventilatie enzovoort. We geven je alvast 5 handige tips waar je mee aan de slag kan.

Wil je bijkomend advies inwinnen? Of, wil je een professionele vochtbestrijder inschakelen? Stel gerust je vragen en ontvang tot 5 gratis offertes op maat via onze offertepagina.

Vraag gratis advies aan vochtbestrijders

Wat is de oorzaak van een muffe geur in huis?

Muffe geur in huis

De muffe geur ontstaat vaak door een vochtprobleem. Je hebt in dat geval bijvoorbeeld last van vocht in huis dat moeilijk of niet weg geraakt. Dat zorgt voor een hoge luchtvochtigheid. Bijgevolg kunnen schimmels en bacteriƫn zich makkelijk verspreiden. Het probleem is dat die zich verder beginnen te verspreiden, vandaar de geur. Hieronder vind je nog enkele oorzaken van muffe geuren in huis door vochtproblemen:

  • Vocht in de muur: vocht stijgt naar boven. Zo krijgen na verloop van tijd alle muren te maken met vocht.
  • Vocht onder vloer: dit vocht kan via de vloeren naar de muren lopen en voor muffe geuren zorgen.
  • Afzuigkap: wanneer je bij het koken geen afzuigkap gebruikt, krijg je veel extra vocht in huis. Dat wil je vermijden.
  • Onvoldoende ventilatie: wat leidt tot vochtproblemen in huis.
  • Lekkende leidingen: doen zeker niet goed aan al (eventueel) bestaande vochtproblemen in huis.

Is het hebben van een muffe geur in huis erg?

Aan de geur kan je gewend raken, maar het brengt op termijn problemen met zich mee. De aanwezigheid van schimmels die worden gekweekt zijn bijvoorbeeld schadelijk voor de gezondheid. Daarnaast kan het leiden tot beschadigingen aan bijvoorbeeld vloer en leidingen.

Vraag gratis advies en offertes bij vochtexperts

Wat kan je doen tegen een muffe geur in huis?

Vieze, muffe geurtjes zijn uiteraard niet fijn. Je wil er dan ook liefst zo snel mogelijk van afgeraken. Met de volgende tips proberen we je al een beetje te helpen, op weg naar frisse lucht!

1. Ventileer regelmatig je woning

Muffe geur? Ventileer je woning

Muffe geuren zijn veelal het gevolg van een gebrekkig ventilatie. Onvoldoende ventilatie in een woning kan op termijn leiden tot kleine schimmelplekken op de muren. Dit kun je Ć©Ć©nvoudig oplossen door de ramen, ook in de winter, zo’n 10 minuten open te zetten. Een andere optie is te opteren voor een mechanisch ventilatiesysteem.

2. Grondige reiniging van jouw interieur

Muffe geur in huis? Reinig je woning grondig

Lukt het jou niet om met natuurlijke ventilatie komaf te maken van deze nare luchtjes, dan kan een grondige reiniging van je interieur misschien wel noodzakelijk zijn. Schimmelplekken op de muren van je badkamer dienen, bijvoorbeeld, zo snel mogelijk behandeld te worden. Gelukkig bestaan hier een aantal handige huismiddeltjes voor zoals azijn, soda en essentiƫle oliƫn.

3. Plaats een mechanisch ventilatiesysteem

Mechanische ventilatiesystemen zorgen voor de continu aanvoer van verse binnenlucht. Hoe dit in zijn werk gaat is afhankelijk van het ventilatiesysteem dat je verkiest.

De verzadigde lucht wordt zodoende op natuurlijke of mechanische wijze naar buiten afgevoerd en het systeem zal vervolgens voor de toevoer zorgen van verse binnenlucht. Ventilatieystemen kunnen noodzakelijk zijn om het vochtgehalte in huis in evenwicht te houden.

4. Voer de nodige isolatiewerken uit

Voer isolatiewerken uit

Blijven de muffe geuren aanhouden, dan zijn grotere renovatiewerken misschien wel aan de orde. Laat je hiervoor steeds adviseren door een ervaren vakman. Een gebrekkige isolatie kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van muffe geuren en vocht in huis.

5. Plaats een luchtontvochtiger

Een luchtontvochtiger is meestal de meest Ć©Ć©nvoudige oplossing bij het wegwerken van nare luchtjes. Deze toestellen worden voornamelijk gebruikt als de vochtigheidsgraad binnenshuis zich boven de 60 % of onder de 40 % bevindt.

Schakel de hulp van een vakman in bij een muffe geur in huis door vochtproblemen.

Wil je vochtproblemen oplossen, maar leveren bovenstaande tips onvoldoende resultaat op? Twijfel dan zeker niet om via onderstaand offerteformulier op zoek te gaan naar een erkend vochtbestrijder in jouw regio die jou kan adviseren en helpen. Gratis en volledig vrijblijvend!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Waar heb je een vochtprobleem?
2*. Welke vochtproblemen kan je herkennen?
3*. Bent je eigenaar of huurder van het gebouw?
4*. Wanneer wil je dat een specialist in vochtbestrijding ingrijpt?
5. Omschrijving van jouw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploadingā€¦
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.