Vochtbestrijding premies 2022: overzicht & tips
Een vochtprobleem oplossen is een dure onderneming: er kruipen heel wat arbeidsuren in en voor een definitieve oplossing moet men grondig te werk gaan. Gelukkig springt de overheid in de bres met enkele vochtbestrijding premies. Zo kan je makkelijk enkele duizenden euro’s recupereren!
De Vlaamse renovatiepremie in 2022
Om de financiële kater van jouw vochtprobleem te beperken heeft de Vlaamse overheid 2 oplossingen. Ten eerste heb je de Vlaamse renovatiepremie.
Welke werken komen in aanmerking?
- De behandeling van muren tegen optrekkend vocht
- De behandeling van ondergrondse muren tegen insijpelend vocht
- Behandeling van de muren tegen huiszwam
- Behandeling van houten draagvloeren tegen zwammen en insecten
- Aanbrengen van kalkbepleistering tegen de muur (bv: als bescherming tegen slagregens)
Aan welke voorwaarden moet je voldoen?
- Eerst en vooral dien je facturen te bezitten van maximaal 2 jaar oud. Kastickets en bestelbons gelden niet!
- Het minimumbedrag van de factuur bedraagt 2.500 euro (excl. BTW).
- Voorts moet de woning in het Vlaams Gewest liggen. Voor aanvragen in 2017 geldt dat de woning minimaal 30 jaar moet zijn om in aanmerking te komen voor de premie.
- Er zijn ook bepaalde inkomensvoorwaarden.
- De voorbije 10 jaar mag er nog geen renovatiepremie aangevraagd zijn voor hetzelfde huis.
Premiebedrag
Afhankelijk van je inkomen wordt 20% of 30% van de goedgekeurde facturen terugbetaald. Er is wel een maximum van respectievelijk 2.500 euro of 3.333 euro vastgelegd.
☛ Vraag advies en ontvang prijzen op maat
Waar en hoe vraag ik de premie aan?
De dienst Wonen-Vlaanderen van de provincie waar je woont, is verantwoordelijk voor het aanvragen van de renovatiepremie. Belangrijk om weten is dat de premie pas na de uitvoering van de werken mag aangevraagd worden. Je zult ook jouw facturen en enkele documenten moeten voorleggen.
Vul het aanvraagformulier en de factuurlijst en stuur alles naar het adres vermeld op het aanvraagformulier (met de post!). Foto’s zijn niet verplicht, maar wel aan te raden. Wonen-Vlaanderen zal jouw aanvraag beoordelen en beslissen of je in aanmerking komt voor de premie. Daarna krijg je een ontvangstbevestiging met een dossiernummer. Binnen de 8 maanden ontvang je een tweede brief met de voorlopige beslissing.
De Verbeteringspremie
Soms lees je dat de Vlaamse renovatiepremie de enige vochtbestrijding premie is, maar dan ziet men de Verbeteringspremie over het hoofd. Met deze subsidie wil de Vlaamse overheid mensen steunen die hun woning willen verbeteren of uitbreiden, omdat ze niet meer aan de kwaliteitsnormen voldoen. De premie valt te combineren met de renovatiepremie, al hangen hier belangrijke voorwaarden aan vast!
Welke werken komen in aanmerking?
De Vlaamse verbeteringspremie is voornamelijk gericht op kleine verbeteringswerken. Wat vochtbestrijding betreft komt enkel het behandelen van optrekkend vocht in binnen- en buitenmuren in aanmerking voor de premie. Dit moet gebeuren:
- door een onderkapping
- door het plaatsen van een waterkerende laag
- met injectie of diffusie van waterdichtende middelen
- herstelling van muurvoeten als gevolg van bovenstaande werken komen ook in aanmerking
Aan welke voorwaarden moet je voldoen?
- De facturen mogen niet ouder zijn dan 1 jaar. Kastickets en bestelbons zijn geen geldige bewijzen!
- Het minimumbedrag van de factuur bedraagt 1.500 euro (incl. BTW).
- Voorts moet de woning in het Vlaams Gewest liggen. Het moet jouw hoofdverblijfplaats zijn en minimaal 25 jaar oud zijn om in aanmerking te komen voor de premie.
- Er zijn ook bepaalde inkomensvoorwaarden.
Bekijk ook de premie voor nieuwe ramen: bedrag, voorwaarden en aanvraag procedure!
Premiebedrag
In tegenstelling tot de Vlaamse renovatiepremie gaat het hier om een vast premiebedrag. Voor het behandelen van optrekkend vocht in binnen- en buitenmuren is dit € 750. Daarvoor moet u wel facturen kunnen voorleggen voor een bedrag (inclusief btw) dat minstens het dubbele is van de premie. U krijgt dus een premie van maximaal 50% van het totaalbedrag.
☛ Vraag advies en ontvang prijzen op maat
Waar en hoe vraag ik de premie aan?
De verbeteringspremie kan je pas na de uitvoering van de werken aanvragen. Verder voeg je alle facturen bij het aanvraagformulier. Normaal gezien krijg je binnen de 3 maanden uitsluitsel over jouw aanvraag en volgt de uitbetaling nog eens 3 maanden later.
Opgelet! Het combineren van de verbeterings- en de renovatiepremie is in bepaalde gevallen mogelijk, maar onder voorwaarden. Zo is de volgorde van de aanvragen van belang. Als je al een renovatiepremie gekregen hebt, dan kan je voor die woning geen verbeteringspremie meer aanvragen. Omgekeerd is dat nog wel mogelijk. Neem altijd eerst contact op met Wonen-Vlaanderen in uw provincie voor meer informatie.
Gemeentelijke en stedelijke premies
Naast de Vlaamse overheid loont het ook de moeite om te checken of jouw stad of gemeente vochtbestrijding premies aanbiedt. Daarom is er Premiezoeker.be, waar je een overzicht van alle premies vindt. Wij hebben alvast enkele voorbeelden opgelijst:
- Aalter: Premie voor klein comfort en ter bestrijding van opstijgend grondvocht
- Brugge: Opknappremie.
- Beernem: Premie ter bestrijding van optrekkend vocht
- Beveren: Premie voor voorgevel renovatie en opstijgend grondvocht.
- Dendermonde: Stedelijke renovatiepremie
- Gent: Stedelijke verbeteringspremie voor vochtbestrijding (eigenaar-verhuurders).
- Eeklo: Stedelijke verbeteringspremie
- Mesen: Premie ter bestrijding van grondvocht.
- Ronse: Gemeentelijke premie ter bestrijding van opstijgend grondvocht.– Premie ter bestrijding van opstijgend grondvocht voor huurders & verhuurders.
- Waarschoot: Gemeentelijke saneringspremie & bestrijding grondvocht.
- Waasmunster: Premie ter bestrijding van vocht.
Andere vochtbestrijding premies
Ten slotte veranderen vochtbestrijding premies snel. Daarom volgen wij alle wijzigingen en nieuwe subsidies voor jou op de voet. Volg dus deze pagina voor de laatste nieuwtjes over vochtbestrijding premies.