Muur impregneren: stappenplan en prijzen

De gevel bepaalt de uitstraling van je woning. Om gezondheidsproblemen te voorkomen, maar ook om je eigen comfort te garanderen is het van belang dat die goed beschermd blijft. Sneeuw, regen en temperatuurwisselingen stellen je gevel inderdaad meer dan eens op proef. Het is dus niet onvermijdelijk dat je gevel geconfronteerd wordt met vochtproblemen. Om dit te voorkomen is je muur impregneren een efficiënte oplossing.

In dit artikel vertellen we je stap voor stap hoe je een muur impregneert. Zo is hij jarenlang beschermd tegen de wisselende weersinvloeden en vermijd je eventuele vochtige binnenmuren door insijpeling via de façade.

Wil je het advies van een vochtexpert of vochtspecialist? Wil je snel en eenvoudig offertes voor vochtbestrijding kunnen vergelijken? Dat kan via onze offertepagina. Je ontvangt de eerste voorstellen al binnen enkele dagen.

Vraag advies en ontvang gratis offertes

Doorslaand vocht is gevaarlijker dan je denkt

muur impregneren

Na opstijgend vocht is doorslaand vocht één van de meest voorkomende vochtproblemen. Poreuze stenen en beschadigd voegwerk liggen vaak aan de oorzaak hiervan. Vooral bij oudere gevels die al wat te verduren hebben gekregen, maar ook bij gevels die naar het zuidwesten gericht zijn (hier valt namelijk het meeste regen op) is dit een frequent probleem.

Indien je dus geregeld last hebt van doorslaand vocht en vuil op je gevel door aanslag van mossen, schimmels of algen, kan je best je gevel impregneren door een vochtwerende laag aan te brengen. Dit om hem te beschermen tegen vocht en vuil.

Voordelen

  • Gevolgen vermijden: Het vocht kan zorgen voor nare geuren, schimmels en nog veel meer. Door er op tijd bij te zijn vermijd je dit!
  • Nette buitenmuur: de muur zal langer schoon blijven doordat het impregneermiddel ervoor zorgt dat vuiligheid zich minder snel aan de gevel hecht.
  • Dure herstellingskosten uit de weg gaan: Je vermijd vochtproblemen en daarmee ook de dure herstellingskosten die hand in hand gaan.

Ontvang tot 5 gratis offertes

Impregneren of injecteren: wat is het verschil?

Er zijn 2 manieren om je gevel aan te pakken tegen vocht. De juiste methode hangt af van het soort vocht waarvan je last hebt. Zo bestaat er opstijgend of doorslaand vocht.

Muren injecteren (Opstijgend vocht)

Opstijgend vocht ontstaat wanneer de muren vochtgrond absorberen. De muur trekt daarbij het water omhoog. Zo wordt de muur aan de binnenkant van het huis nat.

Wanneer je hier last van hebt kies je best voor het injecteren van jouw muren.

Muur impregneren (doorslaand vocht)

Doorslaand vocht is vocht dat via de gevel binnendringt. Dan moet je best de muren impregneren. Hierbij wordt een transparant impregneermiddel aangebracht op de gevel. Dat vormt dan een waterdichte laag, waardoor het vocht niet kan binnendringen. Heb je hier last van? Lees zeker verder.

Zelf je muur impregneren? Zo doe je dat!

Wil je dit als preventiemaatregel laten uitvoeren? Goed idee. Is er nog geen vochtprobleem te bespeuren en ben je een beetje handig? Dan kan je dit makkelijk zelf aanbrengen. De werkwijze voor het impregneren van de buitenmuur gebeurt als volgt:

1. Herstel eventuele schade

Doorslaand vocht kan te wijten zijn aan een lekkende dakgoot. Voor je aan een herstelling begint kijk je best na wat de oorzaak van je vochtprobleem zou kunnen zijn.

Controleer eveneens dat de gevel zelf geen gebreken vertoont. Wil je starten met impregneren, dan moet hij eerst proper en in goede staat zijn . Indien er schimmels, mossen of zelfs kleine scheurtjes aanwezig zijn, zal je de gevel vooraf  moeten reinigen en herstellen.

gevel reinigen

2. Breng het impregneermiddel aan

Breng vervolgens het impregneermiddel aan. Dat maakt de muur waterdicht. Producten als Aquaplan en Rubson zijn populaire producten op de markt waarmee je een snelle en efficiënte oplossing behaalt. Voor de oppervlakte heb je per 10 m² gewoonlijk 5 liter impregneermiddel nodig.

Voor het aanbrengen van het middel kan je een langharige schapenvachtroller of een drukspuit gebruiken. Ga systematische te werk. Begin bovenaan en werk zo naar beneden.

Let op! Doe dit niet bij nat of vriesweer en hou ook je ramen en deuren gesloten zodat er geen dampen kunnen binnenkomen.

muren impregneren door vakman

3. Laat de muur luchten

Eenmaal de gewenste oppervlakte geïmpregneerd is, laat je die best gedurende 30 minuten luchten.

Hou er rekening mee dat impregneermiddelen niet levenslang meegaan. Gewoonlijk beschermt het je muren 10 à 15  jaar vooraleer er een nieuwe laag aangebracht moet worden.

Laat de muur luchten

Laat je muur impregneren door een vochtexpert

Indien het vocht en vuil zich al diep in de poriën van de bakstenen en voegen bevindt, roep je best de hulp in van een ervaren vochtbestrijder. Afhankelijk van het vochtprobleem zal deze een oordeel vormen van de staat van je gevel en een aangepaste behandeling adviseren.

Hij zal ook nakijken of je muur wel geschikt is voor impregneren. Niet elke gevel komt hier namelijk voor in aanmerking. Bestaat je gevel uit crepi, hout of baksteen, dan hoef je je echter geen zorgen te maken.

Hou er tenslotte rekening mee dat het impregneren van een muur niet feilloos is en dus geen definitieve oplossing biedt voor elk vochtprobleem. Indien je last hebt van opstijgend vocht, dan dien je hiervoor best je muur te injecteren.

Vraag gratis en vrijblijvend advies + prijzen

Wat is de kostprijs om je muur te impregneren?

Aan het impregneren van je muur hangt natuurlijk een kostenplaatje. Je hoeft je echter niet aan een hoge investeringskost te verwachten. De prijs is afhankelijk van een aantal factoren:

  • De oppervlakte: De staat van de gevel en de oppervlakte die behandeld moet worden vormen de voornaamste kosten bij het impregnere van je buitengevel. Gewoonlijk kan je je verwachten aan een prijs van 8 à 12 €/m².
  • Het impregneermiddel: Het impregneermiddel kan je terugvinden in alle prijsklassen. Gemiddeld mag je rekenen op 6 à 10 €/m².
  • De reinigings- en herstellingskosten: Dit zijn vaak de onvoorziene kosten indien je gevel mossen, algen of vorstschade vertoont. Voor een reiniging mag je je verwachten aan een prijs tussen de 5 à 20 €/m². De prijzen voor een herstelling zijn dan weer afhankelijk van de aard van de beschadiging.

Vraag gratis offertes aan. Vergelijk prijzen en kom tot de beste keuze prijs-kwaliteit.

Impregneer je muur en bescherm je huis in het koude seizoen

De totale kostprijs hangt uiteindelijk ook af of je al dan niet een vakman inschakelt voor deze klus.  Wil je de gevel laten impregneren door een professionele vochtbestrijder? Wil je hier nog bijkomende informatie over? Vul dan zeker ons offerteformulier in en we brengen je zo snel mogelijk in contact met een ervaren vochtbestrijder.

Ben je er nog niet helemaal uit met welk vochtprobleem je zit? Lees dan zeker meer over de oorzaken van en de oplossingen voor vochtige muren.

Vraag een gratis offerte aan: vergelijk en bespaar

Van plan om het vochtprobleem aan te pakken? Vraag in onderstaand formulier gratis offertes aan bij erkende vakmannen. Vergelijk aandachtig en bespaar zo kosten.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Waar heb je een vochtprobleem?
2*. Welke vochtproblemen kan je herkennen?
3*. Bent je eigenaar of huurder van het gebouw?
4*. Wanneer wil je dat een specialist in vochtbestrijding ingrijpt?
5. Omschrijving van jouw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.