Hoe een vochtige kelder droog maken? 6 praktische tips
Iedereen wordt ooit wel eens geconfronteerd met vocht in de kelder. Dat is omdat een kelder niet zomaar een ruimte is zoals een andere. Een kelder moet goed verlucht worden en de muren en vloeren waterdicht gemaakt worden om eventuele vochtproblemen te vermijden. In dit artikel geven we je 6 praktische tips om een vochtige kelder terug droog te maken en droog te houden.
Wil je extra advies? Ben je op zoek naar prijzen voor vochtbestrijding? Dat kan via onze offertepagina.
Last van een vochtige kelder? Zo maak en hou je hem droog
Tip 1: controleer waterleidingen en afvoerbuizen in je vochtige kelder
Het eerste wat je kan doen bij vocht in de kelder is het nakijken van de waterleidingen en afvoerbuizen die door de kelder lopen of zich dicht bij de kelder bevinden.
Het zou bijvoorbeeld kunnen dat de kelder totaal geen ventilatieprobleem heeft en dat de muren of de kimnaad ook geen vocht doorlaten, maar er toch vocht in de kelder is.
Het zou dus kunnen dat er ergens een scheur of beschadiging zit in een waterleiding of afvoerbuis die verantwoordelijk is voor de vochtproblemen in de kelder.
Tip 2: kelderbekuiping
Stel, je gebruikt de kelder als extra slaapkamer, mancave of tweede zitplaats. Met andere woorden: de kelder dient als extra leefruimte. Als dat het geval is en je hebt last van een natte kelder, dan is kelderbekuiping zeker een optie.
Bij kelderbekuiping wordt van de kelder een waterdichte kuip gemaakt. Dit gebeurt door de vloer en muren van de kelder compleet waterresistant te maken. Door verschillende fases en lagen van cementering wordt ervoor gezorgd dat de kelder helemaal waterdicht blijft.
Laat je kelder bekuipen door een vakman.
Vraag gratis advies aan een vochtexpert
Tip 3: injecteren van muren
Als er vocht door de muren binnendringt kan het injecteren van muren al een heel goede oplossing zijn voor je kelder. Dat gebeurt door het boren van gaten op strategische plekken in de muren en ze dan te injecteren met een vochtwerende gel. Goede producten zijn bijvoorbeeld Aquaplan of Dryzone. Controleer de muren wel eerst op scheuren of beschadigingen, zodat de vloeistof niet kan ontsnappen.
Het injecteren van een vochtige muur gebeurt volgens een 4-stappenplan:
- De vochtbestrijder begint eerst met het uitvoeren van een uitgebreide vochtdiagnose. Daarbij wordt er gezocht naar de precieze oorzaak van het vocht in de kelder.
- Ligt de oorzaak bij een opstijgend vochtprobleem? Dan is muurinjectie de meest adequate vochtbehandeling. Eerst worden er enkele gaten geboord in de muren. Dit gebeurt op strategische plekken zodat de muren vochtvrij blijven. Uiteraard mogen er geen scheuren of andere gaten in de muren zitten.
- In de geboorde gaatjes wordt een vochtwerende vloeistof ingespoten die ervoor zal zorgen dat het vocht zich geen verdere weg kan banen door je muren.
- Deze stap dient meermaals uitgevoerd te worden, afhankelijk van de omvang van het vochtprobleem. Hoewel het vocht zich niet verder zal verspreiden, duurt het ongeveer tot één jaar vooraleer de muur volledig droog is.
👉 De kostprijs van het injecteren van muren kan sterk variëren. Reken op € 100 à 180 per strekkende meter. Deze prijs hangt af van de kostprijs en hoeveelheid product dat wordt gebruikt, de dikte van de muren en uiteraard het aantal vierkante meters.
Tip 4: kelderdrainage
Het type drainage hangt af van de plek in de kelder waar het vocht binnendringt. Kelderdrainage is de verzamelnaam voor uiteenlopende drainagetechnieken die toegepast worden naargelang het soort vochtprobleem:
- Randdrainage: vocht dringt binnen via de kimnaad (de plek waar muren en vloer samenkomen)
- Vloerdrainage
- Wanddrainage
Om vocht aan te pakken op de juiste plek komt elk type drainage met zijn eigen installatiewijze en -techniek om het vocht weg te houden.
Kelderdrainage werkt door middel van een afvoersysteem. Het overtollige water in de kelder wordt afgevoerd door een pomp of membraan. Het is belangrijk deze oplossing te combineren met een correcte ventilatie om geen vocht meer te hebben.
Kelderbekuiping, kelderdrainage of muren injecteren?
Ontvang gratis advies en offertes op maat
Tip 5: correcte ventilatie van kelder
Last van een vochtige kelder? Het correct ventileren van een kelder is één van de belangrijkste en tegelijk één van de makkelijkste tips om toe te passen. Zo kan je vochtproblemen in de kelder weghouden zoals een te hoge luchtvochtigheid, een muffe geur, vochtige muren, schimmels en nog veel meer.
Een kelder correct ventileren en verluchten kan op diverse manieren:
- Luchtroosters in de kelder kunnen op strategische plekken worden geïnstalleerd. Uiteraard buiten het bereik van regenwater, zodat het water niet in de kelder stroomt. Ook het plaatsen van een pvc-buis die uitmondt in de buitenlucht is een goede oplossing.
- Mechanische ventilatiesystemen blijven zonder twijfel de meest efficiënte oplossing om een vochtige luchtcirculatie in de kelder te voorkomen. Verschillende ventilatiesystemen zijn vandaag op de markt beschikbaar. Voor advies rond het beste systeem voor jouw kelder vraag je best advies aan een ervaren ventilatie- en vochtspecialist .
Tip 6: klimnaad verstevigen
Zoals vermeld bij tip 4 is ook de klimnaad een risicozone waar vocht kan binnensijpelen. De klimnaad is de overgang van muur naar vloer. Als die te zwak wordt dan kan er vocht in de kelder binnendringen. Het kan echter verholpen worden door de klimnaad te verstevigen met een waterafstotend middel die over de klimnaad wordt gelegd. Hierdoor wordt de kelder opnieuw vochtvrij.
Het verstevigen van de klimnaad is een heel snelle en effectieve oplossing in vergelijking met veel andere oplossingen. Ook qua kostprijs is deze oplossing verschillend ten opzichte van andere. Deze methode is namelijk veel goedkoper.
Als de klimnaad de enige plek is waar vocht in de kelder kan binnendringen, dan kan de kelder opnieuw vochtvrij worden met deze laatste tip.
Vochtige kelder droog maken: doe beroep op een professional
Wil je geen last meer van vocht? Het waterdicht maken van een vochtige kelder laat je best uitvoeren door een vakman. Zoek je een ervaren vochtbestrijder in jouw buurt? Kom direct in contact met vakmannen via onderstaand offerteformulier.