Gevelreiniging prijs: voordelen, kosten en opties


Is de gevel van je woning toe aan een stevige schoonmaakbeurt en weet je niet wat de gevelreiniging prijs is? Met een hogedrukreiniger doe je vaak meer slecht dan goed. Je kan beter je gevel professioneel laten reinigen door een specialist in jouw buurt.

Vraag daarbij advies over welk soort van gevelreiniging voor de gevel van jouw woning het meest geschikt is. Afhankelijk van de vervuilingsgraad zal de prijs voor gevelreiniging hoger of lager liggen. Er bestaat een gepaste techniek voor elke gevel, ongeacht de vervuiling en het soort gevelbekleding.

Wil je direct advies op maat? Ben je op zoek naar prijzen en een vakman? Stel al je vragen via onze offertepagina.

Ontvang gratis offertes en advies

vervuilde gevels

Voordelen van gevelreiniging: waarom gevel reinigen?

Na verloop van tijd vertoont je gevel tekenen van milde tot hardnekkige vervuiling. Zeker wanneer je woonst naast een drukke weg ligt, laat het roet van het verkeer sporen na op je gevel. Daarnaast staat je gevel voortdurend bloot aan externe omstandigheden zoals regen, sneeuw en hagel. Kortom, het reinigen van de gevel op regelmatige tijdstippen is een aanrader.

Sta je op het punt je woning op de zoekertjesmarkt te gooien? Denk er dan eens goed over na om je gevel eerst grondig te reinigen. Potentiële kopers klikken namelijk liever door op foto’s met een aantrekkelijke dan een verwaarloosde gevel.

Daarnaast voorkom je met een grondige gevelreiniging vocht- en eventueel andere structurele problemen. De prijs van gevelreiniging en andere soorten gevelwerken kan hoog oplopen. Wees er met andere woorden op tijd bij om je gevel te reinigen.

Ontvang gratis offertes van gevelreinigers

Gevel reinigen prijs: wat is inbegrepen in de factuur?

De kostprijs van een gevelreiniging ligt tussen € 5 en € 22 per vierkante meter (inclusief btw). De exacte prijs hangt af van verschillende factoren, zoals de gekozen reinigingsmethode (afhankelijk van de staat van de buitenmuur en de mate van vervuiling). Enkele richtprijzen per type gevelreiniging:

Type gevelreinigingGevel reinigen prijs per m² (inclusief btw)Vervuilingsgraad
Zandstralen€ 10 – 20Hardnekkige vervuiling
Vochtexplosie€ 12 – 22Hardnekkige vervuiling
Stoomreiniging€ 5 – 10lichtvervuiling
Chemische reiniging€ 15 – 20Hardnekkig vuil

Geïnteresseerd? Vraag een offerte aan bij een of meerdere specialisten uit de buurt. Het bedrag dat je daarop ziet, is de som van een aantal elementen.

  • Voorrijkosten: De vakman verwacht dat je een kilometervergoeding betaalt voor de onkosten die hij maakt om tot bij jou te komen.
  • Arbeid: 66 % van het totale bedrag wordt gespendeerd aan arbeidskosten.
  • Materiaal: Het resterende bedrag gaat uit naar de kosten voor het gebruikte materiaal. Die prijs is afhankelijk van de vervuilingsgraad (milde vervuiling of hardnekkig vuil) en de oppervlakte van je gevel.
gevelreiniging gaat hoog

Soorten gevelreiniging

Er zijn verschillende soorten gevelreiniging. We zetten ze even op een rij.

Zandstralen

Bij het zandstralen worden kleine korreltjes zand met een hoge druk tegen de gevel gespoten. Is je gevel gemaakt uit kwetsbare materialen? Dan is het niet aangeraden om het te zandstralen. Deze techniek is wel een milieuvriendelijke manier van gevelreiniging.

Vochtstralen (vochtexplosie)

De gevel wordt gespoten met zand, kalk, water of glasparels. Dit is veel zachter dan het zandstralen, maar het is wel nauwkeurig.

Stoomreinigen

Bij stoom reinigen is de temperatuur van het water tussen de 100 en 150 graden. De warme temperatuur zal ervoor zorgen dat het vuil los komt en je terug kan genieten van een schone gevel.

Chemisch reinigen

Chemische reiniging wordt ingezet bij heel hardnekking vuil. De gevel wordt gereinigd met chemische middelen. Het is een goedkope en effectieve mode, die zorgt voor een harde reiniging.

Prijs gevelreiniging: afhankelijk van intensiteit onderhoud

Verkies je een oppervlakkige of eerder een grondige reiniging? Soms is het nodig om je gevel een volledige make-over te geven om hem weer goed tot zijn recht te laten komen.

Gevelreiniging prijs

Alleen reinigen

Geen tijd noch geld voor extraatjes? Dan kom je met deze eerste stap voorlopig al een heel eind. Afhankelijk van de graad van verontreiniging, zal de prijs voor de gevelreiniging hoger of lager liggen.

Reinigen + Voegwerk

Voegen hebben niet alleen een esthetische functie. Kapotte voegen laten makkelijker water door dan mooi afgewerkte voegen, waardoor in je muren vochtproblemen zich kunnen opstapelen.

Daarom wordt het aangeraden om regelmatig de staat van de voegen te controleren en eventuele problemen op te sporen. Het is ook mogelijk dat de gevelreiniging zelf slijt op de voegen heeft veroorzaakt.

Moet je gevel hervoegd worden, dan worden eerst de oude voegen eruit geslijpt of gehakt. Die laatste optie is goedkoper, maar veel minder precies dan wanneer er met een slijpschijf wordt gewerkt. Het herstellen van voegwerk bestaat met andere woorden uit twee stappen:

Stap 1: voegen uithakken of uitslijpen

Wie zijn voegen laat uithakken, betaalt gemiddeld tussen de 30 en 40 euro per vierkante meter (m²). Voor preciezer werk, is uitslijpen aangeraden. Daarvoor ligt de prijs tussen 35 en 50 euro per m².

Stap 2: opnieuw voegen

Er zijn verschillende stijlen waarin je bakstenen kan voegen. Afhankelijk van welke voeg je verkiest, zal de prijs van de gevelreiniging hoger of lager liggen. Je kan tussen 8 en 110 euro per m² betalen. Een platvolle voeg is de goedkoopste, een snijvoeg daarentegen de duurste. Die laatste stijl voeren enkel gespecialiseerde vakmannen uit en zie je voornamelijk bij beschermde gebouwen terug.

gevel gespoten

Reinigen + Voegwerk + Impregneren

Tot slot kan een gevel ook nog geïmpregneerd worden. Dat wil zeggen het aanbrengen van een kleurloze laag op de gevel die de gevel beschermt tegen vuil en vocht. De gevel impregneren kan preventief gebeuren om vochtproblemen te vermijden. Het is echter niet in elke situatie een oplossing. We raden je daarom aan om een vakman te contacteren om je opties te bekijken.

Het impregneren van de gevel kan ook nog voor nog iets anders worden gebruikt. Na het reinigen van de gevel kan een hydrofobe laag namelijk ook dienst doen als polish om vervuiling te weren en het resultaat van de gevelreiniging extra lang te behouden. Bovendien verlengt het de levensduur van je gevel.

Voor het impregneren van je gevel wordt de totaalprijs van gevelreiniging opgetrokken met gemiddeld tien euro extra per vierkante meter.

Wat na gevelreiniging?

Nadat de gevelreiniging uitgevoerd is, kan je opnieuw genieten van een propere en stralende gevel. Je wilt hier natuurlijk zo lang mogelijk van kunnen genieten. Want na verloop van tijd zal de façade van je huis weer vuil worden en ogen.

Gelukkig kan je ervoor opteren om een extra beschermingslaag op je gevel te laten aanbrengen. Daardoor blijft je gevel langer schoon. Ook vermindert het de kans op eventuele vochtproblemen.

Wil je een gevelreiniging? Ontvang gratis offertes

Is jouw gevel vervuild en wil je een gevelreiniging? Via onderstaand formulier krijg je snel, eenvoudig en gratis bijkomend advies en prijzen op maat van professionele gevelreinigers. Bovendien helpen we je zo de juiste vakman in jouw regio te vinden. Je gevel laten reinigen was nog nooit zo voordelig.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat wens je?
2*. Hoeveel gevels wil je renoveren of reinigen?
3. Wanneer zou je van start willen gaan?
4. Projectomschrijving
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.