Asbest dak verwijderen

Een asbest dak verwijderen doe je best zo snel mogelijk. Het is al lang bekend dat daken met golfplaten uit asbest schadelijk zijn voor de gezondheid. Tegen 2034 moeten alle asbestdaken in Vlaanderen verwijderd zijn, maar als je dak beschadigingen heeft, doe je dat best nu al. Vezels die loskomen zijn namelijk gevaarlijk. Lees in dit artikel meer over hoe je een asbestdak herkent, hoe je het verwijdert en wat de vervangingsopties zijn.

Ontvang een prijs op maat

Zo herken je een asbest dak

Ten eerste is het natuurlijk aangeraden om te checken of je effectief een asbestdak hebt. Ook is het belangrijk om te weten dat er twee soorten asbestdaken zijn. Zo bestaan er niet-gebonden asbestdaken waarbij de vezels los zitten. Daarnaast is er ook hechtgebonden asbest. Daarbij zitten de vezels vast in het materiaal.

De twee soorten kan je makkelijk herkennen aan de structuur van je golfplaten. Als je een wafelstructuur opmerkt die ook nog eens uit verschillende lagen is opgebouwd, dan heb je met een asbestdak te maken. Ook de aanwezigheid van grote witte vezels in de golfplaten geven aan dat je te maken hebt met een asbestdak.

Het jaartal waarin je golfplaten gekocht en geplaatst zijn, geeft ook aan of je dak asbest bevat. Zo zijn golfplaten die voor 1990 geplaatst werden zeker asbesthoudend. Pas sinds 1998 was asbest verboden. Maar, als je dak na 1998 geplaatst werd, kan het nog altijd asbest bevatten. Bedrijven hebben namelijk asbesthoudende golfplaten nog altijd verkocht na het verbod.

Oude dakleien kunnen ook asbest bevatten. Je herkent ze aan dezelfde structuur als bij de golfplaten. Van dakleien die geproduceerd zijn na 1996 mag je zeker zijn dat ze asbestvrij zijn.

Hebben je golfplaten of dakleien een N of NT markering? In dat geval zijn ze zeker asbestvrij.

Wil je toch meer zekerheid? Dan kan je een asbestverwijderaar contacteren om een laboanalyse uit te voeren.

asbest dak verwijderen

Asbest dak verwijderen prijs

De prijs die je mag verwachten voor het verwijderen van asbest varieert tussen € 10 en € 15 per m². De oppervlakte van je dak zal dus de grootste prijsbepalende factor zijn.

Een ander element dat de prijs van asbest verwijderen zal beïnvloeden zijn de kosten van het recyclagepark. Asbest houdend materiaal weggooien kost namelijk ongeveer € 20 tot € 25 per kg. Informeer je echter bij je gemeente over de gangbare prijzen. Sommige gemeentes vragen er geen geld voor.

Zelf daken met asbest verwijderen en vervangen, zullen de kosten een stuk lager liggen. Let op: als je dak in slechte staat is en als de asbestvezels los hangen, is het bij wet verboden om de golfplaten of leien zelf te verwijderen. Contacteer in dat geval een erkende asbestverwijderaar.

Ontvang een prijsofferte op maat

Is een asbest dak verwijderen verplicht?

De Vlaamse overheid heeft besloten dat tegen 2034 alle asbestdaken verwijderd moeten zijn. Het is nu nog niet verplicht om alle asbestdaken te (laten) verwijderen, maar als je dak beschadigd is, is dat sterk aangeraden. Eigenlijk moet je rekening houden met loshangende vezels. Als die vrij komen is het gevaarlijk om ze in te ademen.

In principe mag je je asbest dak dus laten staan als je dak in goede staat is, maar na verloop van tijd zal je het wel verplicht moeten vervangen.

asbest herkennen

Hoe verwijder je een asbest dak?

Als je een dakrenovatie plant voor je asbest dak, is het dak eerst (laten) verwijderen je enige optie. Dat komt omdat je een asbest dak niet mag bedekken, schuren of coaten. We leggen hieronder uit hoe je zelf een asbest dak kan verwijderen.

Hou er rekening mee dat je asbest op een veilige manier kan verwijderen als het om hechtgebonden of vast asbest gaat. Dat betekent dat je dak in goede staat moet zijn. Los asbest moet je verplicht door een erkende asbestverwijderaar laten verwijderen.

Stappenplan om asbest dak te verwijderen

Stap 1: Voorbereidende voorzorgsmaatregelen nemen. Maak de ruimte onder het dak helemaal leeg, zo ben je zeker dat er geen asbestvezels achterblijven. Eventueel kan je ook alles met folie bedekken zodat je vezels makkelijk kan opvangen en weggooien nadien. Denk ook al na over hoe je de asbestplaten zal vervoeren.

Stap 2: Alle benodigdheden klaarleggen. Leg alle materiaal al klaar, zo gaat het veel gemakkelijker bij het verwijderen van asbest. Denk bijvoorbeeld aan een ladder, handschoenen en een veiligheidsbril. Het is ook slim om een overall te dragen en een mondmasker op te doen. Op die manier ben je zeker dat je geen asbestvezels zal inademen.

Stap 3: Asbest dak verwijderen. Ga voorzichtig aan de slag met het verwijderen van de asbestplaten. Om er zeker van te zijn dat er geen vezels loskomen, mag je de platen eerst nat maken. Verwijder de platen in één keer, zonder ze af te breken of te zagen.

Tips: Verwijder geen planten of mossen die aan het dak vastzitten, dat zal ervoor zorgen dat de vezels los komen. Bij het verwijderen van schroeven, kan je spuitlijm of haarlak gebruiken. Dat zorgt ervoor dat de vezels blijven plakken en niet weg zullen vliegen.

Stap 4: Asbestplaten weggooien. Het is verplicht om de asbestplaten verpakt in plastic weg te voeren en weg te gooien. Daarvoor kan je asbestzakken of asbestfolie gebruiken. Die krijg je bij sommige recyclageparken gratis.
Je moet de platen of leien weggooien bij een recyclagepark. Daarvoor moet je bij sommige parken betalen per kilo weggegooid asbest.

asbest dak zelf verwijderen

Asbest dak vervangen: eindeloze mogelijkheden

Nu je asbest dak verwijderd is, heb je talloze mogelijkheden dakbedekking om uit te kiezen.

Je kan bijvoorbeeld voor dakplaten kiezen. Dakplaten zijn een redelijk goedkope optie. Bovendien kan je uit verschillende soorten kiezen. Denk bijvoorbeeld aan trapezium platen of dakpanplaten. Of je kan opnieuw kiezen voor golfplaten die wel veilig zijn.

Een andere optie is PVC dakbedekking. PVC heeft veel voordelen die ervoor zorgen dat het een veilige dakbedekking is. Zo is PVC dakbedekking waterdicht, brandveilig en wortelbestendig. Daarnaast is het ook nog eens goedkoop.

Andere opties zijn dakshingles, zinken dakbedekking, betonnen dakbedekking, EPDM dakbedekking of een bitumen dakbedekking. Neem een kijkje op onze website en ontdek de beste keuze voor jou.

Asbest dak verwijderen? Vraag hier offertes aan

Ben je niet van plan om je asbestdak zelf te verwijderen? Vraag hier dan tot 5 gratis en vrijblijvende offertes aan erkende asbestverwijderaars. Zij zullen ervoor zorgen dat het verwijderen en weggooien van je asbesthoudende dakplaten veilig gebeurt.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat moet de dakdekker doen?
2*. Wat voor dak heb je?
3*. Welke dakbedekking heb je (of wens je)?
4*. Hoe groot is de opdracht (schatting: lengte x breedte)?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.