Compensatie zonnepanelen na wegvallen terugdraaiende teller

Na het wegvallen van de voordelen van de terugdraaiende teller door de beslissing van het Grondwettelijk Hof en het invoeren van de digitale meter, vragen gezinnen met zonnepanelen zich af of ze in aanmerking komen voor een compensatie. In dit artikel kom je daarover alles te weten.

Wat is er beslist inzake compensatie voor zonnepanelen na de afschaffing van de terugdraaiende teller?

Compensatie zonnepanelen: regeling

Aanvankelijk werd beloofd dat iedereen met een analoge of digitale meter nog 15 jaar lang gebruik zou kunnen maken van de terugdraaiende teller, maar dit werd door het Grondwettelijk Hof vernietigd. Zij die zonnepanelen lieten installeren op basis van deze belofte zijn daar nu de dupe van. Ondertussen is er gelukkig wel al een compensatieregeling op poten gezet.

Compensatie zonnepanelen en warmtepomp

Bij een digitale meter zonder terugdraaiende teller is het dus belangrijk om als eigenaars van zonnepanelen de stroom die wordt opgewekt meteen te gebruiken. Een slimme warmtepomp kan communiceren met je zonnepanelen en op hun piekmomenten preventief de stroom gebruiken die u dan later niet meer nodig heeft. Bij het nemen van een douche is er dan bijvoorbeeld minder opgeslagen warm water nodig. 

Voor eigenaars van zonnepanelen die dit combineren met een warmtepomp (water-water, lucht of grond) is er een extra investeringspremie van 1.163 euro met terugwerkende kracht.

Compensatie zonnepanelen en warmtekrachtkoppeling of windturbine

Bij een warmtekrachtkoppeling heb je als eigenaars van zonnepanelen recht op een premie tot 5.907 euro per kW aan brandstofcellen. Bij een kleine windturbine kan dit bedrag oplopen tot 7.175 euro per kW.

De 3 bovenstaande premies komen bovenop de premie waarbij het rendement van 5 procent wordt terugbetaald aan gezinnen met zonnepanelen die nu al een digitale meter geplaatst hebben (vanaf 20 juli 2021).

Andere regelingen

Eerst en vooral kunnen mensen zonder digitale meters die nog een analoge meter hebben tot 2025 zonder gevolg de plaatsing van een nieuwe digitale meter weigeren. Hierdoor kan je blijven gebruik maken van het principe van de terugdraaiende teller. 

Het prosumententarief valt weg en er is daarnaast ook een voorstel van de Vlaamse Regering om een capaciteitstarief in te voeren dat nog moet worden goedgekeurd door Vlaams energie en klimaatagentschap Veka. Dit is een goedkopere versie van het nettarief, dat sinds 1 juli 2015 bestaat, voor eigenaars van zonnepanelen met zowel een digitale meter als een analoge.

Als laatste zijn er de injectietarieven. Hiervoor dien je een nieuw terugleveringscontract aan te gaan bij je energieleverancier. Zo krijg je een teruggave voor de stroom die je op het net zet. Deze vergoeding ligt gemiddeld rond 2 à 4 cent per kilowattuur.

Premies voor zonnepanelen

Compensatie zonnepanelen: premies

Vanaf 20 juli 2021 kan je voor het laten plaatsen van zonnepanelen een eenmalige, retroactieve investeringspremie aanvragen, dat heeft de Vlaamse Regering samen met het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) beslist. Het gaat om de beloofde 5 % rendement voor eigenaars van zonnepanelen die niet langer gebruik kunnen maken van het principe van de terugdraaiende teller door de beslissing van het Grondwettelijk Hof in januari 2021. 

Zorg wel dat je snel bent met je aanvraag. Want je hebt ongeveer 6 maanden de tijd om deze retroactieve investeringspremie aan te vragen na publicatie van het besluit van de Vlaamse Regering. Concreet betekent dat tot ongeveer 19 januari 2022

Er is ook een premie op thuisbatterijen die 225 euro per kWh bedraagt met een maximumbedrag van 1.725 euro. Kleine kanttekening: deze premie kan je slechts aanvragen tot en met 2024, en het premiebedrag voor thuisbatterijen zakt ook jaarlijks.

Beide retroactieve investeringspremies kunnen aangevraagd worden via netbeheerder Fluvius. 

Voor welke premies kom ik in aanmerking?

Er zijn verschillende premies waar u mogelijks recht op hebt:

  • Een lokale premie die door jouw gemeente of stad wordt uitgegeven

Bekijk grondig de website van jouw gemeente of stad en vraag informatie aan jouw lokale installateur.

  • Een premie van de netbeheerder

Dit zijn de premies hierboven die sinds 20 juli 2021 geldig zijn.

  • E-peil premie

Indien de bouwaanvraag van jouw woning voor 1 januari 2017 is ingediend, kan je op deze premie nog aanspraak maken. De premie zelf bestaat uit een bedrag van 1800 euro, maar gaat gepaard met nog wat andere voorwaarden. 

→ Bouwaanvraag in 2014: E-peil lager dan of gelijk aan E-40

→ Bouwaanvraag in 2015: E-peil lager dan of gelijk aan E-30

→ Bouwaanvraag in 2016: E-peil lager dan of gelijk aan E-20

Elk punt dat jouw woning onder deze norm ligt houdt een extra premie van 50 euro in. 

Als je overtuigd bent, laat dan nu zonnepanelen plaatsen.

Prijs van zonnepanelen in 2021

Op dit moment zijn solar panelen al een heel pak goedkoper dan vroeger. Dit komt mede door de massaproductie die gaande is in Azië. Per paneel ligt de prijs ongeveer rond 150 à 320 euro.

Ontvang een prijs op maat

Verlaagd BTW tarief

Deze prijs kan u nog verlagen door het verkrijgen van een verlaagd BTW tarief van slechts 6%. Dit kan wel enkel door de levering en installatie door een erkende installateur te laten uitvoeren. Verder moet de woning minstens 10 jaar oud zijn om in aanmerking te komen. 

Tussen 1 april 2022 en 31 december 2023 zal je ook een BTW-verlaging van 6% kunnen krijgen voor gebouwen die minder dan 10 jaar oud zijn.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1. Wat is jouw (geschat) jaarlijks elektriciteitsverbruik?

2. Waar wens je zonnepanelen te plaatsen?

3. Op welk type gebouw wens je zonnepanelen?

4. Wanneer wil je liefst afspraak maken met de vakman (is nodig voor opmetingen)?

5. Wil je de zonnepanelen kopen of huren?

6. Projectomschrijving

7. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.