Vind een zonnepanelen installateur in jouw buurt

Wil je zonnepanelen op je dak plaatsen? Maar, vind je kiezen tussen de verschillende bedrijven moeilijk? In dit artikel helpen we je op weg met enkele handvatten en handige tips om de juiste zonnepanelen installateur te kiezen voor jouw klus.

Direct in contact komen met de beste zonnepanelen installateurs in jouw buurt kan je makkelijk via onze offertepagina. Je ontvangt tot 5 gratis offertes. Zo kan je snel en eenvoudig vergelijken en een keuze maken.

Ontvang gratis offertes van zonnepanelen installateurs in jouw regio

Zonnepanelen installateur kiezen: zo pak je het aan

zonnepanelen installateur

Het vergelijken van zonnepanelen installateurs is iets wat je zeker moet doen. Je kan er enorm door besparen en je bent op die manier goed geïnformeerd voor wanneer het echte werk begint.

Eens je meerdere offertes ontvangen hebt, kan je beginnen met het vergelijken. Probeer daarbij de volgende stappen te doorlopen om zeker te zijn dat je bij de beste installateur terechtkomt als het gaat over prijs-kwaliteit.

  1. Kijk naar het merk van zonnepanelen dat gebruikt wordt en doe hier wat opzoekingswerk over online.
  2. Kijk welke extra diensten inbegrepen zijn in de offerte.
  3. Lees de kleine lettertjes van elke offerte.
  4. Leg de offertes die hetzelfde aanbieden naast elkaar en vergelijk de prijzen.

Eens je alle offertes vergeleken hebt, kan je een definitieve beslissing maken. Zorg ervoor dat je dit niet te overhaast doet, want zonnepanelen zijn een heuse investering die tot wel 25 jaar op je dak blijven liggen.

Vergelijk gratis offertes

Is je installateur een erkend vakman? Check certifcaat van bekwaamheid

Het best kies je voor een erkend zonnepanelen installateur om je zonnepanelen te plaatsen. Op die manier ben je zeker dat er gegarandeerd goed werk zal worden geleverd en naar jouw wensen zal worden geluisterd.

Hij weet hoe je het hele proces van begin tot einde moet aanpakken om je het meest optimale rendement te verzekeren. Bij een erkend installateur is er ook de optie dat je bovenop de fabrieks- en materiaalgarantie van de zonnepanelen (vaak 10 jaar) een extra garantie krijgt op de installatie. Die garantie geldt meerbepaald op de plaatsing, de omvormer, de constructie en de bekabeling.

Om zeker te zijn dat je te maken hebt met een erkend zonnepanelen installateur, vraag je best naar zijn of haar certificaat van bekwaamheid.

Welke merken installeert je zonnepanelen installateur?

Zoals bij elk product zijn er merken die meer of minder aanrekenen dan de rest. De duurste merken zijn echter niet altijd de beste zonnepanelen. Zorg dus zeker dat je op de hoogte bent van welk merk zonnepanelen je laat plaatsen. Vergelijk het merk ook zeker met andere alternatieven.

zonnepanelen installateur service

Check referenties

Net zoals voor de aankoop van elk product, is het belangrijk dat je voor de aankoop en het plaatsen van zonnepanelen referenties checkt en reviews leest. Dat geldt zowel voor de zonnepanelen zelf als voor het bedrijf dat ze zal installeren. Durf kritisch na te denken, want alleen op die manier zal je zeker zijn van een goede installatie.

Lokale of regionale speler? Grote of kleine installateur?

In België kan je uit een brede waaier van regionale (per provincie) bedrijven kiezen die zich specialiseren in het installeren van zonnepanelen. Daarnaast kan je kiezen tussen grotere Belgische zonnepanelen installateurs, zoals: CB Energy, Energreen, Energy village, MR Solar en Alfasun.

Wees voorzichtig met voorafbetalingen

Bij het vergelijken van verschillende zonnepanelen installateur hou je ook best rekening met voorafbetalingen. Betaal niet zomaar vooraf voor zaken die je nog niet duidelijk zijn en ga na of dat de normale gang van zaken is bij het bedrijf in kwestie. Je wil namelijk niet voor verrassingen komen te staan en te veel betalen.

Oplevering zonnepanelen: bindende leveringstermijn

Om zeker te zijn dat je zonnepanelen tijdig geleverd en geïnstalleerd zullen worden, vraag je best een bindende levertermijn aan. Daardoor ben je zeker dat je snel kan genieten van je investering in zonnepanelen. Meestal zullen installateurs je een levertermijn van 30 dagen aanbieden.

Maak een shortlist van zonnepanelen installateurs

Een shortlist van zonnepanelen installateurs maken, is een slimme zet bij het vergelijken van verschillende firma’s. Schrijf de voor- en nadelen op van elke installateur en de prijzen die ze aanbieden. Op die manier kan het makkelijker zijn om een keuze te maken.

Vergelijk hier gratis zonnepanelen installateurs

Hoe zonnepanelen installateurs vergelijken?

Nu je weet hoe je een zonnepanelen installateur kiest, moet je enkel nog de knoop doorhakken. Maar, hoe weet je zeker welke installateur je het beste resultaat kan opleveren? Probeer zeker de onderstaande tips om een zonnepanelen installateur te kiezen.

Kies voor een erkend zonnepanelen installateur

Ten eerste is het belangrijk om een erkende zonnepanelen installateur in te schakelen voor de installatie van je zonnepanelen. Daarmee riskeer je niets en zal het resultaat gegarandeerd kwaliteitsvol zijn.

Vraag en vergelijk prijsoffertes

Door offertes aan te vragen bij meerdere zonnepanelen installateurs maak je zeker de beste keuze. Je kan in dat geval dediensten en prijzen van de verschillende installateurs onderling vergelijken.

Vraag gerust naar offertes bij minstens 5 installateurs. Op die manier heb je een goed idee van de gangbare prijzen voor het soort zonnepanelen dat jij wenst.

Geef je akkoord op de beste offerte

Is er een offerte dat je aanspreekt op vlak van prijs én geleverde diensten? Geef dan zeker je akkoord om de installatie van je zonnepanelen verder in detail te bespreken met de zonnepanelen installateur.

Om een offerte te accepteren kan je telefonisch contact opnemen met het bedrijf. Bij andere firma’s is het nodig om de offerte te ondertekenen om de aankoop en het plaatsen van zonnepanelen bindend te maken.

Service bij plaatsing zonnepanelen

Normaal gezien zal een goede installateur ervoor zorgen dat alles inbegrepen is in de installatie, waardoor jij achteraf niks meer hoeft te doen. Voor je de installatie aanzet moet het geheel wel eerst nog gekeurd worden en aan de AREI vereisten voldoen. Maar als je met een erkend zonnepanelen installateur samenwerkt, zal dat zeker in orde zijn.

zonnepanelen installateur amorfe panelen

Prijsbepalers offerte zonnepanelen installateur

Het geven van een prijs voor zonnepanelen is geen gemakkelijke klus. Er zijn namelijk veel factoren die een invloed hebben op de prijs. De volgende elementen geven het totale kostenplaatje van zonnepanelen mee vorm.

Huishoudelijk energieverbruik

Hoe meer personen er deel uitmaken van jouw huishouden, hoe hoger het energieverbruik zal liggen. Dat jaarlijkse energieverbruik maakt een onderscheid tussen welke zonnepanelen wel of niet geschikt zijn en bepaalt hoeveel zonnepanelen je best plaatst.

Aantal zonnepanelen

Als je meer zonnepanelen wil of moet plaatsen, is het logisch dat de totale kostprijs toeneemt. Het aantal zonnepanelen dat geplaatst kan worden op je dak wordt bepaald door de vrije oppervlakte en de aanwezige schaduw.

Om te weten te komen hoeveel zonnepanelen er op je dak geplaatst kunnen worden, laat je best een analyse uitvoeren die met deze 2 elementen rekening houdt.

Plaatsing zonnepanelen

Redelijk belangrijk zijn de kosten van de installatie van zonnepanelen. Eerst en vooral zijn dat de vaste kosten die de installateur aanrekent, maar het is net iets complexer. Bij een zonnepaneelinstallatie op een plat dak worden er meer materialen gebruikt om een dragende installatie te creëren die de zonnepanelen in de juiste hellingsgraad brengt. In dat geval betaal je dus ook meer.

Vraag nu een offerte aan bij een erkend zonnepanelen installateur en ontvang een prijs voor het plaatsen van zonnepanelen op jouw woning.

Ontvang tot 5 gratis offertes

Soorten zonnepanelen en hun prijs

Er is over het algemeen sprake van 3 soorten zonnepanelen: monokristallijne, polykristallijne en amorfe zonnepanelen. We leggen ze kort even uit en geven je meteen de prijs mee.

  • Monokristalijne zonnepanelen kan je herkennen aan hun zwarte kleur. Ze bieden een zeer hoog rendement en zijn daardoor ideaal voor kleinere daken. De prijs van deze zonnepanelen ligt echter best hoog met ongeveer € 660 per paneel.
  • Polykristalijne zonnepanelen zijn blauwe zonnepanelen die door hun kleur een net iets minder, maar nog steeds hoog, rendement hebben. Door het ietwat mindere rendement is het aan te raden deze zonnepanelen te plaatsen op een dak met een grote oppervlakte. De prijs ligt ook lager met ongeveer € 590 per paneel.
  • Bij amorfe zonnepanelen is er geen sprake van een kristalvorm, wel van een dunne film van amorf silicium. Het is net die film die ervoor zorgt dat deze zonnepanelen licht en flexibel zijn. Bij hogere temperaturen halen ze het beste rendement. De prijs ligt rond € 400 per paneel.

Wat nu de beste zonnepanelen zijn hangt eigenlijk volledig af van de omgeving en de omstandigheden. Vraag daarom advies aan je installateur.

monokristalijne panelen

Premie zonnepanelen: ook vandaag nog interessante investering

Er is een eenmalige premie, uitgegeven in Vlaanderen, om zonnepanelen te plaatsen die je tot € 1.500 terug kan bezorgen. Bekijk de volledige voorwaarden op energiesparen.be.

Je bent voordeliger af wanneer je ook een thuisbatterij laat plaatsen, waarop trouwens ook een premie geldig is. Op die manier hoef je jouw niet gebruikte energie niet op het net te zetten voor een minimale verloning.

Een goede zonnepanelen installateur zal je de nodige uitleg geven op vragen over premies op zonnepanelen.

Vind een zonnepanelen installateur in jouw regio

Je kan gemakkelijk tot 5 vrijblijvende offertes ontvangen van erkende installateurs in jouw regio door onderstaand formulier in te vullen. De prijsvoorstellen zijn volledig gratis. Ontvang de eerste offertes al binnen enkele dagen in je mailbox.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat is jouw (geschat) jaarlijks elektriciteitsverbruik?
2*. Waar wens je zonnepanelen te plaatsen?
3*. Op welk type gebouw wens je zonnepanelen?
4*. Wanneer wil je liefst afspraak maken met de vakman (is nodig voor opmetingen)?
5*. Wil je de zonnepanelen kopen of huren?
6. Wanneer wil je de zonnepanelen laten plaatsen?
7. Ben je ge�nteresseerd in een andere installatie?
8. Projectomschrijving
9. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.