Water-water warmtepomp: prijs, werking en rendement

Water/water warmtepompen zijn een uiterst milieuvriendelijke optie om het klimaat in jouw woning te regelen. Hier kom je er alles over te weten. De prijs voor een water-water warmtepomp zal starten vanaf €15.000. Je kan uitleg vinden over open en gesloten systemen en wat het rendement van 3.9 voor een water-water warmtepomp kan beteken.

Ontvang offertes voor water-water warmtepomp

Water-water warmtepomp prijs

De prijs van een water-water warmtepomp schommelt tussen de €15.000 en €20.000,  inclusief warmwaterbereiding en installatie – exclusief BTW, vloerverwarming of radiatoren. De prijs voor de twee benodigde boringen zal al snel 8000 euro kosten, zit je grondwater dieper dan zal de prijs natuurlijk nog wat stijgen.

Van die prijs van €15.000 voor uw water-water warmtepomp kan u wel een deel terugvorderen aan de hand van subsidies en belastingvoordelen. Laat je het installeren door een erkend installateur, dan kan je de kosten voor een warmtepomp installatie tot maximaal 40% van het factuurbedrag drukken met de premie van de netbeheerder.
Door de hoge prijs wordt deze toepassing voornamelijk voor grote volumes gebruikt zoals bijvoorbeeld bedrijven of zelfs hele woonwijken.

Qua verbruikskosten zal u dan wel weer zeer voordelig uitkomen. Omwille van het hoge rendement van een warmtepomp blijft de prijs van uw energiefactuur laag. U kan zelfs de benodigde energie om de toestellen te doen werken genereren aan de hand van zonnepanelen. De warmtepomp heeft een terugverdientijd van gemiddeld 10 tot 15 jaar.

Omwille van de unieke situatie van deze water/water warmtepomp is het een goed idee om bij installateurs te informeren. De vakman kan u informeren over de gebruikte materialen en plaatsingsmethoden maar ook over eventuele aanbiedingen. Nadien kan u ook vergelijken met andere installateurs van water-water warmtepompen.

Werking water-water warmtepomp

Water-water warmtepompp

Er zijn twee soorten water-water warmtepompen. Een met een open bron of open systeem en een met een gesloten bron of gesloten systeem. Bij beide wordt er gebruik gemaakt van water als basis om warmte uit de grond te halen. Voor beide systemen geldt dezelfde bovengrondse werking. Het warme water kan verbonden worden met een boiler of rechtsreeks de vloerverwarming ingaan. Het koele water kan ook meteen de vloerverwarming ingaan om het huis te verkoelen. Een warmtepomp zelf kan de warmte van het water gebruiken om nog meer hitte te genereren.

Open bron

Bij een water-water warmtepomp met een open bron wordt er gebruik gemaakt van meren, rivieren of ondergrondse waterreservoirs, het water van deze bronnen blijft heel het jaar door rond de 4°C en zal nooit volledig dicht vriezen.

Er worden twee leidingen getrokken die aansluiten op deze natuurlijke bronnen. In de zomer is het water koeler dan de binnentemperatuur en kan dit gebruikt worden om je huis te koelen. Het water warmt dan op in je huis en wordt geloosd in de natuurlijke bron.

Die natuurlijke bron warmt doorheen het jaar minimaal op en kan in de winter gebruikt worden om uw woning te verwarmen. Voor de ondergrondse reservoirs dienen er twee waterputten geboord te worden, een pompput en een retourput op een diepte van 25 tot 150 meter.

Deze diepte is afhankelijk van de diepte en kwaliteit van je grondwater.
Hieronder kan je een video vinden die die aan de hand van animaties aan je uitlegt.

Gesloten bron

Bij een water-water warmtepomp met een gesloten circuit zal er een put geboord moeten worden waarin een leiding verticaal loopt in u-vorm. Het circulerende water zal doorheen de ondergrond gepompt worden en zal hierbij opwarmen of afkoelen.

De ondergrond heeft een bijna stabiele temperatuur die in de zomer gebruikt kan worden om uw woning af te koelen en in de winter om deze op te warmen. Door het afgeven en opnemen van warmte uit de ondergrond wisselt deze temperatuur meer dan normaal.

Deze schommelingen gaan in de zomer naar de koele kant door de opname van warmte in de winter en in de winter naar de warmere kant door de zomerse lozing van hitte aan de ondergrond.

Let op! Er zijn enkele vereisten voor het gebruik van grondwater.

 • De installatie dient volledig luchtdicht te zijn om de oxidatie van het water te voorkomen en dus de kalkvorming in je leidingen.
 • Een vergunning van de waterbeheerder is verplicht.
 • Je grondwater moet kwalitatief goed zijn. Dat wil zeggen dat het arm aan kalk en mineralen moet zijn.
    •  

Water-water warmtepomp oppervlaktewater

Wanneer je water-water warmtepomp een van de open soort is maak je gebruik van oppervlaktewater zoals meren en rivieren. Je pompt er water uit op en loost er nadien opgewarmd water. Daarom is het ook belangrijk dat je er een filter installeert.

Water-water warmtepomp boiler

Je kan je waterpomp ook combineren met een boiler zodat je je sanitaire voorzieningen en eventuele verwarmingselementen kan voorzien tot 55°C. Er bestaan geïntegreerde modellen: Prijs warmtepompboiler is € 3.000 tot €5.000 (incl. btw en plaatsing).

Water/water warmtepomp kopen

Let bij je koop van een water-water warmtepomp zeker op volgende zaken: COP, SCOP en rendement. Kijk ook goed uit voor de premies.

Voordelen

 • Een water/water warmtepomp heeft het hoogste rendement van alle warmtepompen.
 • Opgepompte water kan in kleine hoeveelheden ook nog voor andere doeleinden gebruikt worden zoals bijvoorbeeld het spoelen van de WC of het sproeien van de tuin
 • Door de passieve koeling kan u in de zomer genieten van een koel huis zonder een hoge energiefactuur

Nadelen

 • De boringen zijn kostelijk met bedragen vanaf €8000
 • Voor grondwater heb je een vergunning nodig en indien je het water niet terug loost komt daar een grondwaterheffing bovenop.
    •  

Water-water warmtepomp: zelf of laten installeren?

water-water warmtepomp

Een water/water warmtepomp kan u best laten installeren door ervaren vakmannen omdat dit werk geen lekkages mag veroorzaken en compleet luchtdicht moet zijn. Hoe beter het geleverde werk hoe hoger het rendement en hoe sneller je je investering ook kan terugverdienen. Bovendien gelden de premies enkel wanneer de installatie gedaan is door een erkend installateur. 

Rendement water-water warmtepomp

Het rendement van een water/water warmtepomp bedraagt doorgaans 4 of hoger. Dit wordt gemeten via de SPF (Seasonal Performance Factor) voor stookseizoengebonden prestaties of via de COP (Coefficient Of Performance) waarbij de prestaties in een nominale testomgeving vergeleken kunnen worden. Voor een goede warmtepomp moet je een rendement van 3 à 3.5 COP verwachten.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Waarom wens je een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wens je?
3*. Wat is je geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wil je een warmtepomp laten installeren?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.