Zonnepanelen vergelijken: waarop letten?
Voordat je zonnepanelen op jouw huis installeert, moet je een serieus en betrouwbaar gespecialiseerd bedrijf in België vinden om ze voor een voordelige prijs te installeren. Om je te helpen bij je keuze, vind je hier enkele tips om het aanbod van zonnepanelen op de markt te kunnen vergelijken. Wij geven je ook een lijst van de 5 beste Belgische bedrijven die gespecialiseerd zijn in het plaatsen van zonnepanelen.
Zonnepanelen vergelijken op basis van prijs
Het kan moeilijk zijn om goede informatie te krijgen over de prijzen van zonnepanelen op de markt. Het belangrijkste is dat je vooral weet waar het prijsverschil in zit.
De prijs hangt namelijk af van verschillende factoren: het aantal zonnepanelen en het vermogen per paneel hebben een grote invloed op de uiteindelijke prijs. Daarnaast speelt het type zonnepanelen ook een belangrijke rol.
Om een duidelijke schatting van de prijs te krijgen, raden wij het aan om gedetailleerde en gepersonaliseerde offertes aan te vragen. Doe een beroep op minstes drie bedrijven en vraag om een volledig onderzoek van je situatie op basis van jouw verwachtingen en behoeften. Door verschillende offertes te ontvangen, zal je kunnen zien wat je budget zal zijn. Merk op dat de laagste prijsoffertes niet altijd de beste zijn. Als een offerte veel lager is dan de andere, vraag dan dan zeker meer info over kwaliteit van de zonnepanelen of over de installateur.
Zonnepanelen vergelijken: welke soorten?
Zonnepanelen komen in veel soorten voor. Maar welke is de beste voor jou? Lees hieronder meer over monokristalijne zonnepanelen, polykristalijne zonnepanelen en hoogrendementspanelen.
Kristalijne zonnepanelen bestaan uit zonnecellen die uit silicium worden gemaakt. Het verschil tussen monokristalijne en polykristalijne zonnepanelen zit in het productieproces. Hoogrendementspanelen zijn eigenlijk ook monokristalijne zonnepanelen, maar hebben een rendement van 18% hoger.
Monokristalijne zonnepanelen
Monokristalijne zonnepanelen kan je makkelijk herkennen aan hun donkere, bijna zwarte kleur. Ze worden gemaakt uit één soort siliciumkristal die in één richting ligt. Daardoor is er geen kleurverschil tussen de verschillende zonnepanelen.
Monokristalijne zonnepanelen hebben een hoger rendement bij rechtstreeks lichtinval. Dat komt omdat de kristallen in één richting liggen. Ze hebben in het algemeen een hogere opbrengst als ze geïnstalleerd worden op een klein dak, dat liefst naar het zuiden gericht is.
Ook zal je bij het vergelijken van de verschillende soorten zonnepanelen merken dat monokristalijne zonnepanelen zo’n 10% duurder zijn dan de polykristalijne versie.
Een nadeel van deze soort zonnepanelen is dat ze kunnen opwarmen, wat op zijn beurt een slechte invloed heeft op het rendement.
Polykristalijne zonnepanelen
Polykristalijne zonnepanelen zijn meestal verschillende tinten blauw. De reden daarvoor is dat er meerdere soorten kristallen gebruikt worden. Die liggen niet in één richting, zoals het geval is bij monokristalijne zonnepanelen, maar in een waaierstructuur. Een gevolg daarvan is dat er meerdere blauwtinten kunnen ontstaan in één paneel.
De waaierstrcutuur heeft dan ook als gevolg dat de zonnepanelen een hoog rendement halen bij indirect zonlicht. In België is er geen groot verschil tussen het rendement van polykristalijne of monokristalijne zonnepanelen omdat monokristalijne panelen lang niet altijd direct zonlicht krijgen.
De kleur van deze soort zonnepanelen kan een nadeel zijn als de kleur van je dak er niet mooi bij past. Je kan dan misschien kiezen voor gekleurde zonnepanelen, maar onthoud dat het rendement ervan een stuk lager ligt dan dat van polykristalijne zonnepanelen.
Hoogrendementspanelen
Hoogrendementspanelen zijn een soort monokristalijne zonnepanelen. Hun naam geeft hun belangrijkste kenmerk al prijs: ze hebben een hoger rendement dan de gewone monokristalijne zonnepanelen. Omdat hun rendement tot 18% hoger ligt, maar de aankoopprijs hoger is, zijn ze vooral geschikt voor kleinere daken.
Het rendement van hoogrendementspanelen wordt verhoogd door de productietechniek die toegepast wordt. De standaard monokristalijne cellen worden bedekt met een laagje amorf silicium.
Zonnepanelen vergelijken volgens merk
In de onderstaande lijst vind je een vergelijking van de diensten van de top 5 Belgische bedrijven gespecialiseerd in de installatie van zonnepanelen.
- CB Energy: CB Energy specialiseert zich in zonnepanelen, omvormer, onderhoud van panelen en heeft ook een online rendements- calculator.
- Energreen: Energreen is een jong Belgisch bedrijf dat zich specialiseert in zonnepanelen, omvormer, onderhoud zonnepanelen, thuisbatterijen en warmtepompboilers. Hun website biedt ook een online kosteneffectiviteitssimulator aan.
- Energy village: Energy village houdt zich vooral bezig met prestatiediagnose, thermografie, probleemoplossing en dienst na verkoop.
- MR Solar: MR solar focust zich op het plaatsen en onderhouden van zonnepanelen. Ook kan je een beroep doen op het bedrijf voor laadpalen en thuisbatterijen.
- Alfasun: Alfasun richt zich naast het plaatsen en onderhouden van zonnepanelen ook op zonnebaterijen en zonneboilers.
Zonnepanelen installateur kiezen: aandachtspunten
Dit is niet altijd gemakkelijk te beoordelen, maar probeer altijd te weten te komen welk(e) merk(en) het bedrijf installeert. Controleer vooral of het bedrijf over een kwaliteitslabel beschikt. Als dat zo is, raadpleeg het officiële document, vertrouw niet alleen op de goede trouw van het bedrijf.
Garantie
Bedrijven bieden verschillende soorten garanties aan op hun diensten.
Voor de installatie van zonnepanelen hanteren bedrijven meestal een garantie van 2 jaar (tegenwoordig ook 5 tot 10 jaar). Deze soort garantie geldt voor defecten die gevolg zijn van een minder goede installatie. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen die loskomen of kabels die niet goed aangesloten zijn.
Daarnaast bestaat er ook productgarantie die voor de zonnepanelen en de omvormers geldt. Een productgarantie is meestal 10 jaar lang geldig, maar bij omvormers kan die ook 5 jaar gelden. Met deze garantie krijg je een vergoeding als er een probleem zou zijn aan de zonnepanelen of de omvormer.
Op zonnepanelen krijg je soms ook een vermogensgarantie. Dat betekent dat als je zonnepanelen op termijn minder goed werken, je een beroep kan doen op deze garantie. De termijn van deze garantie loopt op tot 20 jaar. Daarmee krijg je nieuwe zonnepanelen als het rendement niet meer optimaal is na een bepaalde termijn.
Let zeker op de verschillende soorten garanties en hun termijn tijdens het vergelijken van bedrijven die gespecialiseerd zijn in de installatie van zonnepanelen.
Kies voor een erkend zonnepanelen installateur
Controleer altijd of het bedrijf dat jouw zonnepanelen gaat installeren geregistreerd is en dus officieel voor dit soort activiteiten is ingeschreven bij de Kruispuntbank voor Ondernemingen (KBO). Aarzel niet om aan de FOD Economie bevestiging van deze registratie te vragen. Zo ben je er zeker van dat het bedrijf legaal bestaat. Zo ben je op lange termijn verzekerd.