Recyclage zonnepanelen: Wat met oude of kapotte zonnepanelen?

Hoe verloopt recyclage van zonnepanelen? Heb je zonet zonnepanelen laten installeren of geniet je al jaren van je zonne-installatie? Misschien vraag je je af wat je moet doen indien een van de zonnepanelen schade oploopt of stuk gaat. Wij vertellen je hieronder hoe je daarmee moet omgaan.

Vergelijk hier offertes voor zonnepanelen


Hoe lang gaan zonnepanelen mee en hoe kunnen ze kapot gaan?

kapotte zonnepanelen

Een zonnepaneel gaat gemiddeld zo’n 30 jaar mee. Toch kan het zijn dat een paneel of ander onderdeel eerder defect is. Dat kan te wijten zijn aan verschillende factoren.

  • Soms is een zonnepaneel bijvoorbeeld al beschadigd nog voor je gebruikmaakt van jouw zonne-installatie.
  • Alle zonnepanelen kunnen tijdens de productie, het transport of de installatie beschadigd raken door onoplettendheden of ongelukken.
  • Ook achteraf kan een paneel een defect oplopen door bijvoorbeeld slecht weer – denk aan een hagelbui – of harde voorwerpen zoals stenen.

Gelukkig komen afgedankte panelen niet erg vaak voor.

Hoe weet je of een zonnepaneel kapot is?

zonnepanelen recyclage

Als je vermoedt dat een zonnepaneel defect is, kan je jouw installateur contacteren. Zij zullen met een speciale elektroluminescentie camera de panelen scannen om eventuele schade op te sporen. Door de stroom die men door de panelen stuurt, zendt het zonnepaneel ‘licht’ uit dat op te vangen is via infraroodcamera’s. Op die manier kan de installateur gemakkelijk vaststellen waar de schade zich bevindt in de panelen. Dat is de enige manier om effectief zeker te zijn dat een zonnepaneel al dan niet kapot is.

Krijg gratis offertes voor de inspectie van jouw zonnepanelen

Zonnepanelen recycleren: Wat met kapotte zonnepanelen?

Als je je van afgedankte zonnepanelen wil ontdoen, heb je twee opties:

Je kan enerzijds de installateur van je zonne-installatie contacteren: de installateur zal gratis de panelen demonteren. Hij brengt ze ofwel naar het containerpark ofwel naar een verzamelpunt van PV Cycle Belgium, die ze naar recyclagebedrijven brengt. Je kan ook zelf contact opnemen met PV Cycle Belgium en een afspraak maken om de panelen in te leveren.

Je kan anderzijds jouw panelen zelf wegdoen: als je als consument zelf zonnepanelen naar het containerpark brengt, zit de kans erin dat zij je daarvoor een vergoeding zullen vragen. Het containerpark is namelijk verplicht de afgedankte panelen apart in te zamelen, los van ander afval. De omvormer is echter een uitzondering op die regel: dat onderdeel bestaat uit vele kleine deeltjes die heel gemakkelijk opnieuw gebruikt kunnen worden. De omvormer kan je dus wel naar het containerpark brengen, bij de OVE (overige elektrische apparaten).

Krijg je een vergoeding voor het binnenbrengen van kapotte zonnepanelen?

Wanneer je je van defecte zonnepanelen ontdoet, is dat volledig gratis voor jou. Sinds 1 juli 2016 heb je namelijk een bepaald bedrag betaald per paneel als recyclagebijdrage indien je een zonne-installatie liet plaatsen.

Sinds 1 juli 2017 bedraagt dat zo’n 2 euro per paneel. Op die manier wordt de recyclage van versleten zonnepanelen gefinancierd en is de inlevering ervan voor jou dus volledig kosteloos achteraf.

Wat doen recyclagebedrijven met een kapot zonnepaneel?

oude of kapotte zonnepanelen

Een heel groot deel van afgedankte zonnepanelen is recycleerbaar. Een zonnepaneel bestaat voornamelijk uit glas – tot wel 95% van een zonnepaneel is puur glas – en aluminium. Die twee stoffen kunnen de bedrijven gemakkelijk voor iets anders gebruiken en het is geschikt voor recyclage. Ook het zilver en silicium dat in de strips van de zonnecellen zit, is bruikbaar voor recyclage en hergebruiken.

Naar schatting kunnen recyclagebedrijven tot 80% van de materialen in zonnepanelen recycleren. Ook de omvormer bevat heel wat materialen die elektronicaspecialisten kunnen hergebruiken.

Vergelijk de prijzen voor de ontmanteling van jouw zonnepanelen

Hoe kan je schade voorkomen?

Om ervoor te zorgen dat jouw zonnepanelen zo lang mogelijk in optimale staat blijven zonder dat er defecten aan te pas komen, neem je best volgende tips in acht.

Kies voor kwaliteitsvolle zonnepanelen en professionele plaatsers

Het is aangeraden om te kiezen voor kwaliteitsvolle zonnepanelen die professioneel vervoerd en geplaatst worden door het bedrijf. Zo is er geen recyclage nodig.

Laat op regelmatige basiscontroles uitvoeren

Een volgende, goede tip is dat je je zonne-installatie regelmatig laat controleren zodat eventuele schade snel opgespoord en hersteld kan worden. Op die manier kan je optimaal genieten van jouw zonnepanelen en hoef je je geen zorgen te maken.

Zorg voor jaarlijks onderhoud

Regelmatig onderhoud is belangrijk om de zonnepanelen in vorm te houden en af te stellen op efficiëntie. Eén keer per jaar kan je dit best doen, bij voorkeur in droge tijden tijdens de zomer. Nagaan hoe goed alles werkt, helpt ook om te weten wat kleine aanpassingen nodig heeft en wat grotere. Het kan nodig zijn extra coating aan te brengen bijvoorbeeld.

Verwaarloos de zonnepanelen niet door regelmatig onderhoud over te slaan, want ze vereisen aandacht naarmate ze ouder worden. Dus hou het systeem nauwgezet in de gaten en kijk of alles overal goed is aangesloten.

Krijg een gratis offerte voor de ontmanteling van je kapotte zonnepanelen

Je doet er zonder enige twijfel goed aan om zoveel mogelijk offertes op te vragen bij bedrijven die zich bezighouden met de ontmanteling van kapotte zonnepanelen. Zo kan je je een beeld vormen van de gangbare prijzen en ben je ook in staat om er de beste deal uit te pikken. Vul onderstaand formulier in en krijg gratis offertes specialisten in jouw buurt.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1. Wat is jouw (geschat) jaarlijks elektriciteitsverbruik?

2. Waar wens je zonnepanelen te plaatsen?

3. Op welk type gebouw wens je zonnepanelen?

4. Wanneer wil je liefst afspraak maken met de vakman (is nodig voor opmetingen)?

5. Wil je de zonnepanelen kopen of huren?

6. Projectomschrijving

7. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.