Zonnepanelen Reinigen: Voordelen + Prijs [2022]?

Heel wat mensen hebben zonnepanelen en willen hun zonnepanelen reinigen, want vuile zonnepanelen zorgen voor een lager rendement. Maar hoe pak je dat juist aan? Is het nodig om de panelen te laten kuisen, of kan je dit perfect zelf? 

Wat kost zonnepanelen laten reinigen?

Gemiddeld kost het schoonmaken van de zonnepanelen tussen de 100 en 150 euro. Er is dus geen vaste prijs voor het reinigen van zonnepanelen. Dit komt doordat niet iedereen dezelfde hoeveelheid zonnepanelen bezit. Ook de bereikbaarheid van de zonnepanelen speelt een grote rol in de prijs. Als er een hoogtewerker nodig is, dan stijgt de prijs al snel.

Sommige vakmannen werken met een vaste prijs naargelang het type woning of het aantal panelen. We zetten het even in een tabel.

Zonnepanelen reinigen prijs 

Type woningRichtprijs
1-etagewoning€ 40 + € 1 à 2 per paneel
2-etagewoning€ 50 + € 1 à 2 per paneel
Aantal panelenRichtprijs
10 panelen€ 75 à € 80
15 panelen€ 85 à € 90
25 panelen€ 100 à € 115
Huis met zonnepanelen

Voordelen van zonnepanelen reinigen

Door het reinigen van de zonnepanelen, zal de zon terug volop op de panelen kunnen schijnen. Vuile zonnepanelen presteren tot 25 % slechter dan schone. De zonnepanelen reinigen zorgt ervoor dat je van een blijvende opbrengst en rendement kan blijven genieten.

Rendement

Zonnepanelen schoonmaken zorgt voor een optimaal rendement. Als je de zonnepanelen niet reinigt, zal je rendementsverlies hebben.

Levensduur

De gemiddelde levensduur van zonnepanelen is 35 à 40 jaar. Om de zonnepanelen zo lang te laten meegaan, is het essentieel om één keer per jaar de zonnepanelen te reinigen.

Levensduur panelen

Zelf zonnepanelen reinigen of laten reinigen?

Zelf zonnepanelen schoonmaken is voordeliger dan ze te laten kuisen. Je moet alleen zelf investeren in schoonmaakmateriaal. Een complete schoonmaakset voor het reinigen van zonnepanelen heb je al voor minder dan 100 euro.

Zonnepanelen kuisen vraagt wel enige vaardigheid. De kans is groot dat je anders schade aan de zonnepanelen veroorzaakt door niet de juiste materialen, technieken en producten te gebruiken. Als de zonnepanelen zich niet op een bereikbare plaats bevinden, kan dit erg gevaarlijk zijn. Het verstandigste is dus om je zonnepanelen te laten schoonmaken door een gespecialiseerde firma. We sommen hieronder de voor -en nadelen op.

Zelf zonnepanelen reinigen

+ Je moet geen arbeidskosten betalen.

Je kan onopzettelijk schade toedienen aan de zonnepanelen.

Investeren in aangepast schoonmaakmateriaal is noodzakelijk.

De zonnepanelen kan je enkel kuisen als ze makkelijk te bereiken zijn.

De kans bestaat dat je tijdens het schoonmaken van het dak valt.

Zonnepanelen laten reinigen door een vakman

+ Er is zekerheid dat de reiniging correct wordt uitgevoerd.

+ Je hebt geen risico op beschadiging van de zonnepanelen.

+ Zonnepanelen worden nagekeken op eventuele beschadigingen en defecten.

+ Investeren in de juiste middelen is niet nodig.

+ Je loopt geen kans om van het dak te vallen.

Er zullen arbeidskosten aangerekend worden

Zonnepanelen reinigen vakman

Zonnepanelen zelf reinigen: stappenplan

Als je na het lezen van de voor -en nadelen toch hebt besloten dat je zelf de zonnepanelen wil reinigen, dan geven we je een kort stappenplan:

Stap 1: voorbereiding

Schakel de zonnepanelen uit en verwijder grof vuil (bladeren, takken,..).

Stap 2: zonnepanelen schoonmaken

Zonnepanelen schoonmaken is vrij simpel. Je gebruikt best een zachte borstel die geen krassen achter laat en maakt deze vast aan een telescoopsteel. Gebruik zeker geen schuurmiddelen.

Vervolgens sluit je een compatibele slang aan op uw tuinslang en de borstel. Gebruik zeker geen hogedruk plantenspuit of hogedrukreiniger, want dit kan voor schade zorgen. Het kuisen doe je met speciaal reinigingsmiddel.

Het is aangeraden om de zonnepanelen met osmosewater te reinigen. Dit is gezuiverd en puur water dat geen kalk, zout, vuil, nikkel,… bevat. Het gebruik van osmosewater zal ook strepen op de zonnepanelen voorkomen en geeft een optimaal resultaat. Gebruik dus zeker geen agressieve schoonmaakproducten, allesreiniger of regenwater.

Stap 3: zonnepanelen borstelen

Na het kuisen kan je de zonnepanelen borstelen om achtergebleven vuil te verwijderen. Het is wel noodzakelijk om een speciale borstel die geen krassen maakt te gebruiken.

Zonnepanelen borstel

Welk materiaal gebruiken?

Omdat zonnepanelen zich meestal op het dak bevinden, moet je in de hoogte gaan werken. Daarom kies je best voor een telescoopsteel die je kan uitschuiven. Hierdoor kan je vanop de grond aan moeilijk bereikbare plaatsen, zoals bv. een hoog dak.

Bij zonnepanelen moet je zeker zijn dat je geen krassen maakt op de panelen. Het is af te raden om met een spons de panelen te kuisen. Het is dan ook belangrijk om de juiste borstel te kiezen en op die manier schade te vermijden. Gebruik ook zeker osmosewater tijdens het kuisen.

Risico op schade vermijden? 

Zelf de zonnepanelen reinigen kan voor schade op de zonnepanelen zorgen. Tegenwoordig zijn er zelfs zelfreinigende zonnepanelen op de markt. Hierdoor loop je nog minder risico om schade aan je zonnepaneel toe te dienen.

Zonnepanelen schade

Wanneer moet je zonnepanelen reinigen + Hoe vaak?

In de winter en de herfst moeten zonnepanelen zo goed als niet gereinigd worden, omdat er in deze periode veel regen is en het laagje vuil dus vanzelf zal wegspoelen. Het is natuurlijk wel belangrijk dat er in de herfst geen afgevallen bladeren op de zonnepanelen liggen, want deze kunnen zich uiteindelijk beginnen opstapelen en op die manier het zonlicht blokkeren. 

Wanneer het winter is kan de sneeuw ervoor zorgen dat de zonnepanelen bedekt zijn. Met een telescoopsteel kan je gemakkelijk bladeren en sneeuw van de zonnepanelen verwijderen, zodat er terug zonlicht op de zonnepanelen kan schijnen. Verticaal geplaatste zonnepanelen zullen hier meer last van hebben dan horizontaal geplaatste zonnepanelen

Het begin van de lente is eigenlijk het ideale moment voor de zonnepanelen te reinigen. De dagen worden dan wat langer en er zijn meer zonuren op een dag. Daardoor is het belangrijk dat de zonnepanelen dan gekuist zijn. Het is voldoende om de zonnepanelen slechts één keer per jaar te reinigen. 

Zonnepanelen laten reinigen: gratis offertes

Vraag hier je gratis offertes aan voor het reinigen van jouw zonnepanelen. Vergelijk en vind de beste oplossing voor jouw situatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Hoeveel zonnepanelen wil je laten schoonmaken?
2*. Waar liggen de zonnepanelen?
3*. Wanneer wil je zonnepanelen laten schoonmaken?
4. Projectomschrijving
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.