Omvormer zonnepanelen : prijzen, soorten en plaatsing

Ga je zonnepanelen plaatsen, dan heb je uiteraard ook een omvormer nodig. Zonnepanelen kunnen namelijk niet zonder omvormer. Ze zorgen er voor dat je de verkregen energie ook daadwerkelijk kan gebruiken in huis. Op welke manier dat gebeurd, de gemiddelde prijs en soorten omvormers zonnepanelen vind je hier!

Omvormer zonnepanelen

Prijs omvormer zonnepanelen

De gemiddelde prijs voor een omvormer bedraagt tussen de 1000 en 2000 euro. Hierbij komt natuurlijk nog de kost van zonnepanelen.

Type omvormer Gemiddelde kosten (incl. btw en montage} Aantal zonnepanelen Max vermogen
Micro omvormer €150-€450 1 /
String omvormer €1000-€1200 9-10 2200 W
String omvormer €1050-€1300 10-13 3000 W
String omvormer €1450-€1650 13-17 4000 W

Wat is een omvormer zonnepanelen ?

Je hebt voor elke installatie van zonnepanelen minstens één omvormer nodig. Het heeft namelijk een erg belangrijke functie. Deze is simpel: zonnepanelen wekken energie op, maar deze kan je niet zo gebruiken voor je apparaten in huis.

Er zijn namelijk verschillende soorten stroom. Zonnepanelen genereren gelijkstroom (Direct Current / DC), terwijl jouw huishoudapparaten meestal werken op wisselstroom (Alternating Current / AC). Een omvormer zorgt er dus voor dat de energie van gelijkstroom naar wisselstroom wordt omgezet. Daarnaast zorg een omvormer ervoor dat het overschot aan energie wordt gerecupereerd.

Zonnepanelen

Werking omvormer zonnepanelen

De energie die door zonnepanelen wordt opgewekt, is niet gelijk aan de stroom die je in huis verbruikt. Daarom kan de omvormer de energie van het zonnepaneel direct omzetten in elektrische energie die thuis kan worden gebruikt. Daarnaast bewaakt de omvormer de energie die door de zonnepanelen wordt geproduceerd. Als de spanning te hoog is, schakelt de omvormer automatisch uit zodat de spanning op het net niet te hoog wordt.

Soorten omvormers

Bij het kopen van zonnepanelen hoort ook de zoektocht naar een omvormer. Welke omvormer kies je? Het is belangrijk één te vinden die het best past bij jouw eigen situatie. Er zijn drie verschillende soorten die je kan overwegen. String omvormers, Micro omvormers en Power optimizers.

Welke je gaat kiezen hangt af van verschillende factoren zoals het soort zonnepanelen, de richting van de zonnepanelen, de helling van het dak en de hoeveelheid schaduw.

String omvormer

Een string omvormer komt het meest voor. Vaak wordt het gekozen in situaties waar de zonnepanelen dezelfde oriëntatie hebben en er weinig tot geen schaduw is. De panelen worden aan elkaar gekoppeld in lange strings, die dan gekoppeld worden aan een centrale omvormer. Dit is de goedkoopste optie en de kans op storingen hierbij is klein.

Merken: ABB, Growatt, SMA, Omnik, Huawei, ZCS

String

Micro omvormer

Wanneer er schaduw is en de zonnepanelen een verschillende kant op staan, is de beste keuze een micro omvormer. Er wordt dan per één of twee zonnepanelen een micro omvormer toegevoegd. Zo kan elk paneel individueel het beste presteren. Bij micro omvormers heb je dus geen centrale omvormer nodig. Nadelig hier is wel dat het gevoeliger is aan storingen en dat een micro omvormer duurder is dan de andere opties.

Merken: ABB, SMA, Goodwe, Omnik en Kostal

Micro omvormer

Optimizer systeem

Bij power optimizers wordt onder elk paneel afzonderlijk een optimizer (MPP tracker) geplaatst. Dit verhoogt het rendement per paneel. Bij de andere soorten wordt de opbrengst namelijk bepaald door de zwakste schakel, de panelen in de schaduw dus.

Het verschil met een micro omvormer is dat hier de stroom niet wordt omgezet in wisselstroom door de tracker, een power optimizer systeem vergt dus nog een centrale omvormer. Een optimizer systeem is handig wanneer er schaduw valt op de zonnepanelen of als ze allemaal in een andere richting staan.

Merken: Enphase en SolarEgde

Schaduw op zonnepaneel

Waar moet ik op letten bij het kopen van een omvormer?

Ben je van plan om een omvormer te kopen? Dan is het belangrijk om te letten op enkele zaken vooraleer je er een gaat aanschaffen.

Omvormer

Het juiste vermogen

Het vermogen van de omvormer mag maximaal 20% lager of 10% hoger liggen dan de totale Wattpiek van alle panelen samen. Zon schijnt natuurlijk niet altijd even sterk in België waardoor de zonnepanelen dus niet altijd op hun vol vermogen elektriciteit kunnen produceren. Daarom mag het vermogen van zo een omvormer wat lager liggen.

Hoeveelheid MPP trackers

Een MPP tracker staat voor Maximum Power Point. Het zorgt voor efficiënte elektriciteitsproductie. Elke omvormer beschikt over maximaal één MPP. In sommige situaties heb je echter meerdere MPP trackers nodig. Namelijk wanneer er schaduw valt op één of meerdere panelen, als de panelen in verschillende richtingen staan en wanneer je verschillende soorten panelen hebt.

Geluidsproductie

Een omvormer maakt steeds een geluid. Meestal gaat dit om een zacht zoemend geluid dat 24/7 hoorbaar is. Daarom is het best om een omvormer niet dichtbij de bewoonbare ruimtes te plaatsen. Het kan dan misschien als storend worden ervaren. Hoe luid een omvormer is hangt af van type omvormer en merk. Sommige hoor je meer dan andere.

Daarnaast hangt het ook af van persoon tot persoon:, de ene vindt eenzelfde geluid hinderend, terwijl de andere dit niet zo ervaart. Hoeveel geluid een omvormer zal gaan maken kan je steeds terugvinden in de specificaties van het product.

Plaatsing omvormer

Waar plaats je nu best een omvormer? Je kan slecht een paar plaatsen kiezen om deze te zetten. Het dient namelijk droog en koel te zijn. Daarnaast zijn er kabels die ingestoken moeten kunnen worden en moet je rekening houden met het geluid.

Dikwijls wordt een omvormer geplaatst op de zolder, in de kelder, garage, schuur of buiten onder een onderdak. Sommige omvormers kunnen ook zonder afdak buiten worden geplaatst, maar zeker niet elke omvormer kan hier tegen. Ga dit op voorhand dus goed na.

Levensduur omvormer

De levensduur van een omvormer is opvallend lager dan die van zonnepanelen. Zonnepanelen kunnen makkelijk 20 tot 25 jaar meegaan. Omvormers, daarentegen, dien je gemiddeld om de 10 à 15 jaar te vervangen. Deze doet natuurlijk constant zwaar werk. Daarnaast hangt de levensduur ook af van het merk omvormer dat je kiest.

Hoeveel kost het vervangen van een omvormer?

Een omvormer vervangen kost je tussen de 1.000 en 1.500 euro. Dit hoef je dus waarschijnlijk slechts 1 keer te doen. Dit loopt tegen het feit dat je al meer dan duizenden euro’s hebt bespaard door zonnepanelen.

Omvormer kopen? Vraag een gratis offerte op maat aan

Je bent nu al heel wat informatie rijker. Wil je de beste omvormer voor jouw situatie aankopen? Schakel dan een specialist in, zij kunnen jou heel goed bijstaan omtrent welke omvormer bij je situatie past. Vul onderstaand formulier in en kom in contact met verschillende erkende vakmannen in jouw regio. Krijg gratis offertes, vergelijk en kies voor de voordeligste optie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat is jouw (geschat) jaarlijks elektriciteitsverbruik?
2*. Waar wens je zonnepanelen te plaatsen?
3*. Op welk type gebouw wens je zonnepanelen?
4*. Wanneer wil je liefst afspraak maken met de vakman (is nodig voor opmetingen)?
5*. Wil je de zonnepanelen kopen of huren?
6. Wanneer wil je de zonnepanelen laten plaatsen?
7. Ben je ge�nteresseerd in een andere installatie?
8. Projectomschrijving
9. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.