Onderhoud dak: Prijzen, voordelen en tips voor het ganse jaar

Onderhoud plat dak
Onderhoud plat dak

Een dak in slechte staat krijgt het hard te verduren: zeker in de natte wintermaanden hakken regen, sneeuw en vriesweer er stevig op in. Daarom is het belangrijk om gedurende het hele jaar aan dakonderhoud en controle te doen. Wij hebben alvast een kort overzicht gemaakt van de beste voorzorgsmaatregelen.

Waarom is dakonderhoud belangrijk?

Zoals al eerder vermeld zal een slecht onderhouden dak sneller beschadigd geraken, sporen van waterinfiltratie vertonen en een kortere levensduur hebben. Vooral in het winterseizoen zullen deze zwakke plekken het meest zichtbaar zijn.

Laat je dak behandelen door een dakexpert!

Ontvang tot 5 GRATIS offertes

Wanneer is een dakonderhoud noodzakelijk?

De tussenkomst voor een dakonderhoud kan in drie gevallen noodzakelijk geacht worden. Gewoonlijk wordt een jaarlijkse controle van het dak aangeraden. Een professionele en grondige diagnose wordt eveneens aangewezen. Deze dient jaarlijks, om de 2 jaar of om de 10 jaar uitgevoerd te worden, afhankelijk van de leeftijd van je dak. Is een achterstallig onderhoud van het dak al met het blote oog zichtbaar, dan kun je onmiddellijk al starten met het uitvoeren van een grondig onderhoud. 

1. Herfst

Woon je in een bosrijk gebied? Maak de dakgoten en afvoeren dan regelmatig vrij. Zeker in de herfst durven die te verstoppen met vuil of bladeren, wat alle vochtproblemen van dien.

Geen bomen in de buurt waarvan de bladeren voor problemen zorgen? Dan volstaat het om je dak eenmalig te reinigen op het einde van de herfst zodat je je dak winterklaar krijgt.

Wie platte daken heeft, doet er ook goed aan om dit 2 keer per jaar te vegen. Zo blijft het vuil niet te lang liggen op het platte dak en kunnen er zich geen mos of schimmels ontwikkelen.

2. Lente en winter

In de winter is het geen goed idee om zelf op je dak te kruipen. Wat je wel kan doen, is een grondige check-up. Bij een hellend dak moet je vooral letten op:

 • Eventuele schade aan de dakbedekking
 • Mos en algen
 • Eventuele schade aan de dakgoten
 • De staat van het gebinte en/of onderdak
 • De zichtbare dichtingswerken

Voor platte daken moet je vooral de volgende zaken in het oog houden:

 • Blazen in het platte dak
 • Scheuren of gaten
 • Stilstaand water
 • Loskomende voegen of randen

Vraag gratis offertes aan lokale dakwerkers

Als alles goed gaat, komt je dak zonder kleerscheuren door de winter. Toch schuilt er nog gevaar. Na een paar jaar kan je dak namelijk mos en algen ontwikkelen. Hun wortels wroeten zich een weg door je dakpannen. Op termijn leidt dit tot barsten en scheuren in de dakbedekking of kan het zelfs de draagstructuur aantasten. Daarom is een lenteschoonmaak van je dak zo belangrijk.

Wat is de kostprijs voor een dakonderhoud?

Dakonderhoud

Regelmatig een dakonderhoud uitvoeren, of toch zeker 2 keer per jaar, is geen overbodige luxe. Het verzekert de waterdichtheid en verlengt de levensduur ervan.

De prijs van een dakonderhoud of controle door een dakwerker schommelt tussen 10 en 25 euro per m². Deze prijs varieert afhankelijk van de aard van de reiniging en/of renovatie, de grootte en de algemene staat van het dak, … Dit zijn de gemiddelde kosten:

Type dakonderhoudRichtprijs
Snelle dakreiniging€ 10 à 15 per m²
Dakdiagnose + volledige dakreiniging€ 25 per m²
Volledige dakrenovatie€ 130 per m²

Vergelijk de prijzen van dakwerkers in jouw buurt

Tips om te besparen op dakwerkerskosten

Er zijn twee slimme ‘moves’ voor wie zijn dakonderhoud tegen een lager prijs wenst te laten uitvoeren.

Onderhoudscontracten

Indien het je bedoeling is om jouw dakonderhoud telkens door een dakwerker te laten uitvoeren, is het interessant om een onderhoudscontract te overwegen. Deze contracten lopen van gemiddeld 2 tot 5 jaar en laten je veel geld besparen. De jaarlijkse kosten van een onderhoudscontract schommelen tussen de 80 en 140 euro.

Kwantumkorting

Je kan om geld te besparen ook met je buren afspreken om jullie dakonderhoud op hetzelfde moment te laten doen. De kans is dan groot dat jullie dakwerker een kwantumkorting aanbiedt. Het kost hem namelijk minder verplaatsingstijd en geld om een hoop daken in dezelfde buurt te onderhouden.

Enkele tips voor een eigen dakonderhoud

Ook al zijn kleine onderhoudsherstellingen van je dak iets dat je zelf kunt doen, raden we je nog steeds aan om de diensten in te schakelen van een professionele dakdekker voor grotere interventies zoals je dak laten coaten.

In eerste instantie dien je er van bewust te zijn dat je niet zomaar op je dak kan en mag klimmen. Hierbij komen een aantal veiligheidsmaatregelen kijken. Een val is namelijk snel gebeurd. Het dragen van een veiligheidshelm en harnas is in dat opzicht uiterst belangrijk. Handschoenen en veiligheidsbrillen kunnen daarbovenop beschermen tegen hand en oogletsels.

Aan een regelmatig onderhoud van je dak begin je echter niet zomaar. Hoewel er veel reinigingstechnieken misschien wel aantrekkelijk lijken, kunnen sommige ervan jouw dak nog meer beschadigen. Je moet ook zorgvuldig zijn in jouw keuze aan gebruikte reinigingsproducten:

 • Vermijd het gebruik van bleekwater! Bleekwater zorgt er namelijk voor dat er zout afgezet wordt, die je dak nog vochtiger maakt. Een huis-tuin-en-keukenmiddel dat wel werkt, is mos bestrijden met azijn.
 • Let op met het gebruik van een hogedrukspuit! Hogedrukreinigers kunnen poreuze dakpannen nog meer beschadigen, die op termijn kunnen leiden tot waterinfiltratie. Dit neemt niet weg dat het gebruik van een hogedruk volledig verboden is. Wij raden je echter wel aan je dak dan te laten behandelen door een professionele dakreiniger.

Tenslotte dien je er ook rekening mee te houden dat je het vuil en bladeren in dakgoten moet schoonmaken. Dit garandeert de goede afwatering van jouw dak. Ook jouw buitenmuren dienen tegen enige vorm van vuiligheid en schade beschermd te worden.

Ontdek ook alles over asbest verwijderen: prijs, premie en werkwijze!

Ontvang gratis offertes

Achterstallig onderhoud is de grootste oorzaak van dakschade. Via onderstaand formulier kan je dat verhelpen. Vraag offertes van lokale dakwerkers aan voor het onderhoud van jouw dak.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat wens je?

2*. Welk type dakbedekking heb je?

3*. Welke dakoppervlakte dient behandeld te worden? (schatting: lengte x hoogte)

4*. Heb je asbestproblemen op je dak? (kan enkel bij sommige leien daken)

5*. Wanneer dient het dak behandeld te worden?

6. Beschrijving van uw project

7. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.