Zelf je dak ontmossen

Zelf dak ontmossen of beter laten doen?

Op eerste zicht lijkt het zelf ontmossen van je dak een goedkoop en eenvoudig alternatief. Toch is dit niet altijd juist. Prijzen verschillen voor elk project en niet elk dak is bereikbaar zonder professionele hulp. Het is daarom belangrijk om goed geïnformeerd te zijn. Vraag je je af: beter zelf je dak ontmossen of door professionele hulp? Is zelf je dak ontmossen goedkoper? En hoe moet ik mijn dak ontmossen? Dan ben je hier op de juiste plek.

Voordelen van het zelf ontmossen van je dak

Je dak zelf reinigen kan eenvoudig zijn indien je een makkelijk bereikbaar dak hebt (zoals een bungalow) en wanneer het mos niet te hardnekkig is. Het enige dat je nodig hebt is een hogedrukreiniger en product aangepast aan jouw type dakbedekking. Let op, een dak ontmossen is niet zomaar een doe-het-zelf projectje, het bevat belangrijke risico’s.

Werkwijze voor het ontmossen

Je dak ontmossen zonder professionele hulp kan voornamelijk door het gebruik van een hogedrukreiniger. Om veilig te reinigen gebruik je best: een stevige ladder of stellingen met indien mogelijk een valbeveiliging, en stevige schoenen met antislip, want een vochtig dak met mos kan glad zijn. 

Stap 1: Kies bewust je dag uit

Je dak ontmossen kun je best zelf doen na een vochtige periode. Het vocht zorgt ervoor dat mos en algen minder gehecht zijn aan het dak. Dit verlicht het werk voor het verwijderen van mos op je dak. Op een te warme dag kan het product snel verdampen, maar als het regent, spoelt het product meteen van het dak. De beste periode is net voor de winter, want zo maak je je dak winterklaar. Let wel op voor vorst want dat maakt de klus heel wat gevaarlijker.

Stap 2 : Inspecteer

Bekijk waar je dak vuil is en of de klus veilig kan gebeuren. Is je dak ook beschadigd? Dan moet er zo snel mogelijk professioneel ingegrepen worden.

Stap 3: Reinigen met een hogedrukreiniger

Maak het dak proper met een hogedrukreiniger met een V-straal bij 80 bar. Bij een hellend dak begin je best bovenaan en kuis je geleidelijk aan naar beneden. Richt de straal steeds naar beneden, zo vermijd je water tussen de dakpannen.

Stap 4 : extra mosverwijderingsproduct

Voeg indien nodig mosverwijderingsproduct toe. Bij hardnekkig mos en algen kan mosverwijderaar toegevoegd worden aan het water voor een sterker effect.

Stap 5 : Coaten

Nadien kun je preventief beschermen (coaten). Een anti-mos coating helpt om herhaaldelijke mosgroei tegen te gaan door een beschermingslaag te vormen op het dak. De coating bestaat uit waterbestendig acrylverf dat in twee lagen wordt aangebracht.

Alternatief: ontmossen met azijn

Een ander erg goedkoop alternatief is je dak ontmossen met azijn. Door tweemaal per jaar azijn te sprenkelen op je dak kun je gedeeltelijk mos en algen vermijden.

Dak met mos en takken.

Prijs

Hier vind je enkele richtprijzen voor het nodige materiaal voor ontmossing. De prijs kan variëren volgens het type reiniging of bescherming van het dak.

Product type Prijs
Hogedrukreiniger Vanaf € 70
Verlengstuk voor hogedrukreiniger Vanaf € 35
Anti-mos producten Vanaf € 20/liter

Dak laten ontmossen

Een alternatief op het zelf ontmossen van je dak is professionele hulp inschakelen. Hier zijn ook interessante voordelen aan verbonden.

Voordelen van het uitreiken naar professionele mos reiniging

Safety first! Je dak laten ontmossen door een professionele reinigingsfirma vermijdt onnodige gevaren. Een firma bevat de nodige expertise om je dak zo nauwkeurig mogelijk en vooral risicoloos te laten stralen.

Bovendien kan professionele hulp in sommige gevallen goedkoper zijn dan het kopen van de noodzakelijke apparatuur voor het zelf ontmossen. Het is dus zeker de moeite waard om offertes te vergelijken.

Werkwijze voor hulp van een firma

De werkwijze voor het laten ontmossen van je dak is een stuk gemakkelijker. 

  1. Begin met het inspecteren van je dak. Hoe vuil is je dak en is er ook schade? 
  2. Beschrijf je situatie aan Renovatie-gids. Wij geven je vrijgevend en gratis advies en offertes.
  3. Vergelijk de offertes en maak een afspraak.
  4. Laat het vuile werk over aan het reinigingsbedrijf en geniet van een frisser huis.

Vraag advies en ontvang prijzen op maat

Professionele dakreiniging tegen mos en algen.

Prijs

De prijs van de dienst hangt af van de nodige behandeling. Bij een grondige reiniging met coating van een verwilderd dak zal het kostenplaatje hoger liggen dan bij een lichte opfrisbeurt. Ook andere factoren spelen een rol. Is het dak moeilijk bereikbaar of heeft het een lastig oppervlak? Heb je een dakbedekking die fragiel is? Deze factoren beïnvloeden de werkwijze en ter gevolgen de prijs. Hier vind je enkele richtprijzen voor een beter zicht.

Werkzaamheden Prijs per m² Totaalprijs
Ontmossen € 10 à € 15 per m² € 500 à € 900
Ontmossen + coaten € 30 à € 35 per m² € 1.200 à € 1.600

Conclusie: zelf ontmossen of niet?

Er is geen noodzakelijke voorkennis om je dak zelf te reinigen maar het is een nauwkeurige en vooral gevaarlijke zaak. Om je dak om te toveren naar een fris en veilig dak, wordt het toch aangeraden om professionele hulp in te schakelen omdat een reinigingsbedrijf zowel over het nodige materiaal als de uitgebreide expertise beschikt.

Indien je huis ouder is dan 10 jaar geniet je ook van 6% i.p.v. 21% btw bij het inschakelen van professionele hulp. Indien je toch kiest om zelf je dak te ontmossen, vraagt dit voorbereiding en voorzichtigheid. Het is belangrijk om zich te informeren naar de gebruiksaanwijzingen en de geschikte producten voor jouw type dakbedekking.

Dak laten ontmossen door professional: gratis offertes

Indien je beslist om tijd en energie te besparen door professionele hulp in te schakelen voor het ontmossen van je dak, helpen wij jou graag verder. Bij Renovatie-Gids vind je gratis en vrijblijvend advies en offertes. Deze offertes helpen je om op een vlotte en eenvoudige manier prijzen te vergelijken. Zo garandeert Renovatie-Gids de beste dienst voor jouw specifieke situatie. 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat wens je?
2*. Welk type dakbedekking heb je?
3*. Welke dakoppervlakte dient behandeld te worden? (schatting: lengte x hoogte)
4*. Heb je asbestproblemen op je dak? (kan enkel bij sommige leien daken)
5*. Wanneer dient het dak behandeld te worden?
6. Beschrijving van uw project
7. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.