Dakreiniging: de 7 grootste misvattingen uit de wereld geholpen

Ben je eigenaar van een huis en kijk je al op tegen het moment dat je jouw dak zal moeten reinigen? Dakreiniging kan inderdaad een tijdrovende klus vormen waarop je jouw hoofd kan breken, maar het waardeert in elk geval het uitzicht van je woning op. Om te vermijden dat je fouten maakt en in bepaalde valkuilen trapt, krijg je hieronder een overzicht van de 7 grootste misvattingen over dak reinigen.

Vind de juiste vakman in jouw regio

Chloor en bleekmiddel zijn goed voor dakreiniging

Het gebruik van zowel chloor als bleekmiddel voor dak reinigen wordt ten zeerste afgeraden. De reden hiervoor is simpel: beide stoffen zijn namelijk heel schadelijk voor het milieu. Het zijn agressieve chemische stoffen die alles op hun weg vernietigen, ook micro-organismen die essentieel zijn voor het ecosysteem.

Bovendien zijn ze destructief voor jouw dak. Ze kunnen scheuren veroorzaken wanneer het vriest en de kwaliteit van jouw dak op die manier aanzienlijk verzwakken. Ten slotte doden deze producten, in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, het mos op het dak niet. Integendeel, ze bevorderen de verdere verspreiding er zelfs van.

Hogedrukreiniging is zonder risico

Reinigen onder hoge waterdruk houdt een reëel risico in voor jouw dak. Als de druk te hoog staat, loop je het risico jouw tegels of leien schade toe te brengen, waardoor water naar binnen kan sijpelen en later lekken met zich kan meebrengen.

Als je toch graag jouw dak onder hoge druk wenst te laten reinigen, besteed die klus dan uit een vakman.

dakreiniging

Een dakreiniging kan op eender welk moment uitgevoerd worden

Het klopt niet dat je op eender welk moment dak reinigen kan uitvoeren. Het is zelfs aan te raden de weersvoorspellingen van de komende 3 dagen te controleren alvorens tot reinigen en ontmossen van je dak over te gaan. Als je een reinigingsproduct aanbrengt, moet je er zeker van zijn dat het tot 3 dagen na het aanbrengen niet regent om het zo de tijd te geven zijn werk te doen.

Het is overigens niet aan te raden het bij (te) warm weer te doen, omdat het product kan verdampen en de handeling daardoor zijn effect zal missen. De meest ideale maanden voor een dak ontmossen zijn nota bene mei en september.

Mijn dak ziet er proper uit dus ik hoef me geen zorgen te maken

Zelfs als jouw dak er perfect schoon uitziet en helemaal niet met mos en algen bedekt is, is het toch belangrijk het dak te onderhouden zodat het in goede conditie blijft verkeren. Dat kan bijvoorbeeld door jouw tegels met een waterafstotend middel te behandelen. Daarmee verleng je de levensduur met minstens 10 jaar. Dat is geen onbelangrijk detail als je weet dat je het anders elke 4 jaar moet schoonmaken.

Vergelijk gratis offertes van dakreinigingen

Een dakreiniging beperkt zich tot het dak

Velen onder ons richten zich alleen op de dakpannen/leien als we denken aan dak reinigen. Wel, dat is een vergissing, want dat is niet het enige aandachtspunt. Dakgoot reinigen is net zo belangrijk. Bladeren en ander afval kunnen zich in de loop van de maanden ophopen en verstoppingen veroorzaken, met mogelijke schade aan jouw huis tot gevolg. Daarnaast kan het gewicht van de ophopende bladeren de voegen in de buitenmuren verzwakken.

reiniging dak

Geen vakman nodig voor de ontmossing van jouw dak

Het is waar dat je voor dak reinigen geen beroep hoeft te doen op een vakman. Je kan zelf met een ladder op jouw dak klimmen en de producten aanbrengen. Dat is evenwel niet alleen riskant voor jezelf omdat je niet veilig bent op het dak, maar het houdt ook risico’s in voor jouw dak. Als je het verkeerde product in de verkeerde dosering en op de verkeerde manier aanbrengt, kan je grote schade berokkenen aan jouw tegels. Weeg met andere woorden op voorhand de voor- en nadelen grondig tegen elkaar af.

Je kan niets doen om dakreiniging te vermijden

Het is inderdaad onvermijdelijk om jouw dak van tijd tot tijd te laten reinigen. Bij goed en regelmatig onderhoud kan het reinigen van daken echter over vele jaren gespreid worden. Zoals besproken in punt 4 van dit artikel, helpt het aanbrengen van een waterafstotend middel om jouw tegels/leien schoon te houden.

Er zijn echter nog andere trucs om de tijd tussen de schoonmaakbeurten te verlengen. Zo kan je bijvoorbeeld waterdichting aanbrengen of nabijgelegen bomen snoeien die anders de groei van mossen en algen kunnen bevorderen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat wens je?
2*. Welk type dakbedekking heb je?
3*. Welke dakoppervlakte dient behandeld te worden? (schatting: lengte x hoogte)
4*. Heb je asbestproblemen op je dak? (kan enkel bij sommige leien daken)
5*. Wanneer dient het dak behandeld te worden?
6. Beschrijving van uw project
7. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.