Mos op dak: hoe geraak je ervan verlost?

Zit je dak onder de groene of zwarte aanslag? Dan heb je zonder twijfel mos op het dak van je huis. Dat zorgt niet alleen voor een esthetische overlast, maar kan ook ernstige gevolgen met zich meebrengen voor de isolatie van jouw woning. In onderstaand artikel zoeken we uit hoe je er van af geraakt en weer een proper dak krijgt.

Ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen voor mos op dak

mos op dak

Hoe kan ik mos op dak tijdig opsporen?

Mos op het dak is makkelijk te detecteren op elk type dakbedekking, rieten daken uitgezonderd. Mos groeit namelijk voortdurend op vochtige plaatsen doordat het levende organismen zijn. Het vormt al snel een esthetisch, maar ook een structureel probleem dat uit de hand kan lopen.

Hieronder lijsten we de waarschuwingssignalen en de gevolgen voor jouw huis op:

  • Mos op het dak gaat gepaard met een onverzorgde en onaantrekkelijke aanblik van je woning. Een dak dat bedekt is met dergelijke groen- of zwartachtige korstmos kan dan ook toekomstige kopers afschrikken en zelfs resulteren in waardeverlies van de woning.
  • Voortdurend ontstaat mos op daken. Het groeit op en onder tegels, waardoor ze kunnen optillen, verschuiven of kleine scheurtjes veroorzaken.
  • Als de positie van de tegels door toedoen van het mos te veel verandert, kan een storm(vlaag) verschuivingen aanbrengen bij de tegels. Dat is altijd een spijtige zaak, aangezien de plaatsing van een nieuw dak veel duurder is dan het onderhoud ervan.
  • Tenslotte verhindert mos dat de regen goed van het dak kan afvloeien. Mossen hechten zich zelfs vast op bepaalde plaatsen. Dit kan leiden tot vocht in het dak en vervolgens tot schimmelvorming, waardoor het dak poreus wordt.

Ondertussen heb je ongetwijfeld door dat mos op het dak een veel ernstiger probleem is dan het in eerste instantie lijkt voor elke soort dakbedekking (behalve op een rieten dak). Wees jezelf er dan ook van bewust dat het mettertijd ook niet beter wordt. Hoe langer je met andere woorden wacht met mos verwijderen, hoe meer het zal woekeren en hoe duurder het dak ontmossen zal uitvallen.

In het algemeen is het aanbevolen om jouw dak om de 10 à 15 jaar van een grondige reiniging te voorzien.

Meest courante ontmossingstechnieken

Mechanische oplossing

De eerste oplossing om mos te verwijderen is de mechanische oplossing. Bij deze techniek wordt meestal een hogedrukreiniger gebruikt om de mosvlekken te bestrijden.

Dat kan eventueel in combinatie met een borstel om de reiniging te versterken. Indien het mos echt te resistent van aard is, kan je steeds een speciaal reinigingsmiddel bovenhalen. Anders volstaat water onder hoge druk.

De mechanische techniek is een heel doeltreffende techniek, vooral als er zich nog niet te veel mos bevindt. Je kan de reiniging zelf doen, maar je mag niet vergeten dat een dak bedekt met mos zowel heel nat als glad is. Omwille van die redenen is het verstandiger om de deskundige hulp van een professional in te schakelen.

mos op dak verwijderen

Chemische oplossing

Soms is het mos helaas te diep tussen de dakpannen komen te zitten en heeft het daar ook te lang gezeten. In dergelijke gevallen moet de mosverwijderingsmethode agressiever gemaakt worden met bepaalde chemicaliën die het mos rechtstreeks bestrijden.

Voor de chemische oplossing is de hulp van een specialist onvermijdelijk. Het gebeurt met specifiek gereedschap en de nodige voorzorgsmaatregelen.

Deze ‘harde’ methode kan gecombineerd worden met de mechanische methode. Na de behandeling met de chemische stof kan de specialist opnieuw de hogedrukreiniger hanteren alvorens hij, indien nodig, een laag fungicide aanbrengt.

Voorkom mos op dak een bijhorende overlast

Om hoge renovatiekosten te vermijden, doe je er goed aan om preventief te denken. Laat je adviseren door een specialist vooraleer mos daadwerkelijk op je dak begint te groeien.

Je kan altijd coatingoplossingen proberen om zo de mosontwikkeling te vertragen of te voorkomen. Dit kan in de vorm van waterafstotende verf of een beschermende coating die de groei van mos vertraagt.

Op bepaalde momenten kunnen ook speciale producten op het dak aangebracht worden, die speciaal ontwikkeld zijn om schimmelvorming tegen te gaan. Wie niet waagt, niet wint.

Vergelijk gratis offertes voor mos op dak

mos op dak oplossing

Mos op dak: doe beroep op een specialist

Het is sterk aangeraden een beroep te doen op een specialist om mos op het dak te laten verwijderen. Alleen een vakman met de nodige ervaring kan raad geven over de juiste oplossing, de juiste techniek en het juiste gereedschap om mos te verwijderen.

Het spreekt voor zich dat dakwerken de nodige risico’s inhouden. Je hoeft jezelf niet te bekommeren over die potentiële gevaren wanneer je de klus uitbesteedt aan een vakman.

Aarzel bijgevolg niet om specialisten bij jou in de buurt te contacteren en verder vrijblijvend prijsvoorstellen aan te vragen via onderstaand formulier voor de verwijdering van mos op dak.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat wens je?
2*. Welk type dakbedekking heb je?
3*. Welke dakoppervlakte dient behandeld te worden? (schatting: lengte x hoogte)
4*. Heb je asbestproblemen op je dak? (kan enkel bij sommige leien daken)
5*. Wanneer dient het dak behandeld te worden?
6. Beschrijving van uw project
7. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.