Zelf je dakpannen reinigen: stappenplan dak reinigen

Dakpannen reinigen is belangrijk. Daken worden vaak overrompeld met vuiligheid, waaronder vooral mossen. Het geeft een lelijk uitzicht en kan schade aanrichten.

Lees in dit artikel hoe je zelf het dak kan reinigen. Hou in het achterhoofd dat het dak kuisen een gevaarlijke klus blijft. Daarom is het aangeraden om beroep te doen op een expert. Door verschillende offertes te vergelijken kun je nog eens 30% besparen op de eindfactuur.

Ontvang gratis offertes voor reiniging dak

Aanpak dak schoonmaken

Controle en preparatie

Allereerst moet jouw dak worden gecontroleerd, zodat je weet of het toegestaan is om hete stoom of water onder hoge druk te gebruiken. Bepaalde dakpannen zijn namelijk niet geschikt om te reinigen met een hogedrukreiniger.

Indien het niet geschikt is, kan je het dak laten reinigen met een meer milieuvriendelijk biologisch middel dat geen kwaad kan, maar wel enige tijd nodig heeft voordat je het van het oppervlak kunt verwijderen.

Dak renigen met hogedruk

Schoonmaken van dakpannen wordt gedaan met een hogedrukreiniger, die bevestigd is aan de sproeikop van een vuilfrees. Het water perst al het grove mos en algen eruit, terwijl het ook van boven naar beneden goed wordt geschrobt. Op die manier blijven er geen vuile resten achter tussen elke dakpan.

dakpannen reinigen

Dakpannen beschermen

Dakpannen zijn na verloop van tijd vaak gevoelig voor mossen en algen. Nadat je het dak hebt laten reinigen, wordt er een ontsmettingsmiddel op gespoten om eventuele sporen van schimmels of mos die nog ongezien aanwezig zijn te doden.

Ter bescherming tegen toekomstige besmetting door nieuwe schimmelgroei, kan je jouw dakpannen laten impregneren met een anti-schimmelmiddel dat jaren meegaat.

Om jouw dakpannen na de reiniging te beschermen, kan je ze laten impregneren of coaten:

  • Dakpannen impregneren (transparante beschermlaag): Impregneren is het spuiten van een transparante substantie op de dakpannen die de dakpannen droger houdt en het moeilijker maakt voor mos om te groeien.
  • Dakpannen coaten (gekleurde beschermlaag): dakpan coating is een eenvoudige manier om jouw oude betonnen dakpannen er weer als nieuw uit te laten zien. Er worden materialen gebruikt die bestand zijn tegen vocht, vuil,  en mos. De gekleurde coating dringt net genoeg in de poriën van de betonnen dakpannen door om er een film overheen te leggen.

Vind dakwerkers in je buurt

Zelf dakpannen reinigen: hoe doe je het?

Na verloop van tijd worden je mooie rood-oranje dakpannen grauwer of verkleuren ze. Witte, groene of gele aanslag is het gevolg van algen-, mossen- en stofvorming- en ophoping.

Het kan gelukkig op verschillende manieren verwijderd worden. Geen enkel van de onderstaande manieren zal schade aan je dak aanbrengen, mits de juiste uitvoering ervan.

Dakpannen schoonmaken zonder reinigingsmiddelen

Indien je zonder specifieke reinigingsmiddelen of algenverwijderende producten wil schoonmaken, neem je gewoon een hogedrukreiniger. Het beste is om je dakpannen te reinigen meteen na een vochtige periode van enkele dagen regen. Dat komt omdat vuiligheid op je dak dan week is en zich makkelijker laat verwijderen.

Tip 1: zelf dak ontmossen

Begin vanaf de nok van het dak en werk zo naar onder toe tot aan de dakgoot. Voor het beste resultaat gebruik je een V-straal bij 80 bar, met een invalshoek van 35 graden.

Tip 2

Zorg ervoor dat je met de neerwaartse helling van het hellend dak meespuit. Als je dit niet doet, spuit je water door de sluitingen naar binnen.

Tip 3

Indien nog niet al het vuil verwijderd is na die ene beurt, doe je het hele voorgaande stappenplan nog eens over na een nieuwe vochtige periode.

Dakpannen reinigen met reinigingsmiddelen

Wil je dat de algen voor een langere periode verleden tijd zijn? Of wil je meteen de grove middelen inzetten? Dan kan je ook opteren om met algenverwijderende, werende middelen of een specifiek reinigingsproduct te werken om dakpannen schoon te maken. Dit kan op drie manieren.

1. Algenwerend middel

Ofwel reinig je je dak zoals hierboven beschreven en geef je je dak een nabehandeling met een algenwerend middel, ter preventie.

2. Algenverwijderend product

Je kan het ook doen in omgekeerde volgorde met een algenverwijderend product. Dit algenverwijderend product kan je in doe-het-zelfzaken kopen. Het dak ontmossen met bleekwater doe je beter niet! Javel doet je dakpannen verkleuren en kan ze zelfs poreus maken.

Hierdoor gaan de hechtingen van de algen en mos hun grip op het dak verliezen. Een uur nadat je je dak een anti-algenbeurt gegeven hebt, dien je weer stap 1 te volgen en moet je jouw dakpannen reinigen met een hogedrukreiniger.

3. Dakpannen reinigen met azijn

Je kan ook eens proberen om je dakpannen te ontmossen met azijn. Dit huis-tuin-en-keuken-middel maakt je dak terug proper, maar biedt geen langdurige bescherming.

4. Reinig je dakpannen één voor één

Je kan je dakpannen ook één voor één reinigen met een gespecialiseerd product. Dit kost uiteraard veel meer tijd, maar je pannen zijn dan wel beter gereinigd.

dakgoot reinigen

Dakpannen laten reinigen: vergelijk offertes in de buurt

Zie je het niet zitten om zelf je dakpannen te reinigen? Laat je het reinigen van de dakpannen liever over aan een specialist? Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes en vind de perfecte vakman om jouw dakpannen te laten reinigen.

Door te vergelijken bespaar je tot 30% op de eindfactuur. Hou bij het vergelijken van de offertes zeker rekening met wat er in de prijs is inbegrepen en welke service er wordt aangeboden.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat wens je?
2*. Welk type dakbedekking heb je?
3*. Welke dakoppervlakte dient behandeld te worden? (schatting: lengte x hoogte)
4*. Heb je asbestproblemen op je dak? (kan enkel bij sommige leien daken)
5*. Wanneer dient het dak behandeld te worden?
6. Beschrijving van uw project
7. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.