Houten veranda: Welke stijl voor jouw woning?

Houten veranda’s zijn een prachtige meerwaarde voor je woning. Zowel bij nieuwbouw als renovatie kies je met een veranda voor een slimme investering. Met een houten veranda ga je voor warmte en gezelligheid.

Je kan de stijl van een veranda perfect kiezen in functie van de bouwstijl en de gebruikte materialen van je woning. Modern, strak, klassiek, Engelse stijl, plat dak, schuin dak of een leefveranda …

De mogelijkheden zijn eindeloos! Wij laten je alvast luidop dromen en geven je een handvol tips, ideeën en inspiratie. Droom je mee?

Ook op het vlak van prijs en voordelen kom je in onderstaande tekst het een en ander te weten.

Ontvang tot 5 gratis offertes

Houten veranda’s met een modern tintje

veranda hout (1)

Veel mensen denken hierbij aan een landelijke stijl, omwille van de natuurlijke warmte en de charme van het hout.

Maar vergis je niet, met houten veranda kan je je woning ook een prachtige strakke en moderne look aanmeten. Bovendien creëer je met dit type veranda een echt gevoel van buiten te zijn (in vergelijking met veranda’s uit pvc of aluminium).

TIPS

  1. Kies voor kwaliteitsvol hardhout. Houten veranda’s vereisen regelmatig onderhoud, maar investeren in duurzaam hout zorgt voor een langere levensduur.
  2. Het herschilderen van houten veranda’s is het ideale moment om een andere kleur te kiezen. Zo geef je je woning een nieuwe uitstraling.

Ontvang een prijs op maat

De landelijke stijl: een veranda om in weg te dromen…

Een houten veranda komt ook prachtig tot zijn recht in een typisch landelijke stijl. Deze woontrend is gekend om zijn rustgevend karakter en een overvloed aan landelijke decoratie.

Ook kenmerkend zijn de lichte, witte kleuren. Met deze landelijke stijl kies je voor de perfecte tijdloze uitstraling, die bij de meeste huisstijlen past.

Verlang je naar een plekje om weg te dromen en de drukte en spanning van de stad achter je te laten? Dan zijn deze wondermooie houten veranda’s vast iets voor jou…

veranda landelijk

Verliefd op de Engelse klassieke stijl?

Wie kiest voor de Engelse stijl, gaat voluit voor een elegante, stijlvolle uitstraling. Een Engels interieur staat voor warmte, harmonie en rust. Maar wie verliefd is op deze stijl, houdt ook van luxe, degelijkheid en grootsheid. Een prachtige harmonie! Hout is een uiterst geschikt materiaal om een warme veranda te creëren met een knap Engels accent.

Een houten veranda, dat is tijdloze charme

Het is uiteraard mogelijk om verschillende stijlen te combineren. Laat je buikgevoel spreken. Kies voor wat je mooi vindt. Tenslotte zal je ongetwijfeld eindeloos veel tijd in je nieuwe veranda doorbrengen, dat staat vast!

veranda grote tafel (1)

Welk bedrag tel je neer voor veranda’s in hout?

Een houten veranda is doorgaans de duurste optie in het veranda-gamma. Gemiddeld genomen tel je 1.500 euro per m² neer, wat een totaalbedrag oplevert van zo’n 15.000 tot 25.000 euro, afhankelijk van de afwerking en bijkomende materialen.

houten veranda (1)

Houten veranda voordelen

Combinatie met andere stijlen 

Een houten veranda heeft een heel natuurlijke uitstraling. Daardoor kan het eenvoudig gecombineerd worden met andere woningstijlen. Je hoeft er niet al te veel rekening mee te houden bij het ontwerpen van je veranda. Houten veranda’s zijn er op ieders maat, afgestemd op specifieke wensen en noden.

Duurzaam karakter

Hout heeft als voordeel dat het bestand is tegen alle denkbare weersomstandigheden. Het materiaal wordt steevast op voorhand behandeld. Je hoeft met andere woorden niet te vrezen dat slecht weer een negatieve impact op jouw houten veranda zal hebben.

Sterke isolatiewaarde

Hout haalt hoge isolatiewaardes, zowel op thermisch als akoestisch vlak. Daarenboven vermijd je met hout de aanmaak van condens, zodat je ‘s winters en ‘s zomers kan genieten zonder dat er daarbij een ventilatiesysteem of radiator aan te pas hoeft te komen.

Prijs-kwaliteit

Als het aankomt op de prijs-kwaliteit van hout, is de algemene conclusie dat je met hout beter af bent dan met pakweg aluminium, pvc en staal. Hout heeft in vergelijking met de andere opgesomde materialen een langere levensduur voor dezelfde prijs.

Houten veranda onderhoud

Om jezelf van de maximale levensduur van je houten veranda te garanderen, ben je er absoluut mee gebaat om ze regelmatig van een onderhoud te voorzien. Doe dit minstens op jaarbasis.

houten veranda onderhoud (1)

Preventief onderhoud

Niet enkel tijdens is het onderhoud een must, maar ook vooraf. Een preventieve behandeling maakt het hout sterker tegen seizoenswissels, slecht weer en andere kwaaltjes zoals mos, schimmels en vocht.

Onderhoud dak

Wat geldt voor de veranda zelf, geldt uiteraard ook voor het dak van de veranda. Je dient het dak in de gaten te houden zodat bladeren, mos en ander vuil geen schade kunnen berokkenen.

Extra tips

Graag geven we je nog enkele handige tips als het aankomt op de keuze van specifieke materialen voor je houten veranda.

Exotische houtsoort

Een exotische houtsoort mag dan misschien wel wat duurder uitvallen in prijs, maar dat wordt gecompenseerd door het stijlvaste karakter waarmee ze uitgerust zijn. Het is beter opgewassen tegen thermische schokken, met als resultaat dat ze -in tegenstelling tot den of eik- niet zullen splijten.

houten veranda exotisch hout (1)

Rendementsglas

Rendementsglas gaat gepaard met een hogere isolatiewaarde. Daardoor ga je veel minder energie moeten gebruiken, wat je op financieel vlak de nodige voordelen zal opleveren.

houten veranda rendementsglas (1)

Gemengde veranda’s

Het is geen overbodige luxe om inlichtingen in te winnen over het concept van gemengde veranda’s. Dat zijn veranda’s die aan de binnenzijde afgewerkt zijn met hout, maar aan de buitenzijde met aluminium. 

Het is zeker het overwegen waard, aangezien je minder onderhoud hebt langs buiten en toch kan genieten van het esthetische karakter langs binnen. Bovendien ligt de prijs van een gemengde veranda lager dan een veranda die volledig in hout vervaardigd is.

veranda aanleggen (1)

Vraag offertes aan en vergelijk

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw woning? Neem hier contact op met specialisten uit jouw buurt. Die geven jou met plezier uitgebreid advies. Bereken hier de prijs van je toekomstige droomveranda. Graag een offerte op maat? Dit is volledig gratis en vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat voor serre wens je?
2*. Wat is de geschatte oppervlakte (lengte x breedte)?
3*. Wanneer wens je de serre?
4. Projectomschrijving
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.