Hoe een kleine badkamer renoveren en inrichten?

De renovatie van een kleine nieuwe badkamer vraagt de nodige creativiteit. Het is immers niet vanzelfsprekend om een kleine badkamer om te toveren in een comfortabele, gezellige ruimte. Op een juiste manier je kleine badkamer renoveren biedt dus heel wat voordelen.

Wanneer je te veel spullen kwijt moet op een kleine oppervlakte, bestaat het gevaar dat de badkamer als druk en rommelig wordt ervaren. Om dit te vermijden vind je in dit artikel 5 handige tips om kleine badkamers te renoveren en in te richten tot een aangename, rustgevende plek. Wil je jouw kleine badkamer renoveren? Lees dan zeker verder.

Extra info en inspiratie nodig?

Laat je adviseren door een vakman

Gemiddelde kosten kleine badkamer verbouwen 2022

De prijsindicatie voor een kleine badkamer verbouwen loopt gemiddeld tussen 3.000 en 15.000 euro. We gaan steeds uit van een kleine badkamers rond de 9m2. Afhankelijk van hoeveel waarde je hecht aan comfort en het esthetische stijgen de prijzen

Soort nieuwe kleine badkamerGemiddelde prijsindicatie
Eenvoudige badkamerā‚¬3.000
Doorsnee badkamerā‚¬6.000
Luxe badkamerā‚¬15.000

Wat zijn de mogelijkheden?

 • Vervang het bad waar je zelden inzit door een luxe inloopdouche die je dagelijks gebruikt
 • Kies de juiste nieuwe meubels die in je kleine ruimte passen, plaats je sanitair ook in de hoeken
 • Durf de indeling van je kamer te veranderen, alles in een andere positie zetten kan plots veel extra ruimte creĆ«ren
 • Heb je een schuin dak, vergroot je kamer dan met een dakkapel
 • Door vloerverwarming aan te leggen spaar je de plek waar anders de radiator stond
 • Geen plaats voor een bad en een douche? Opteer dan voor een bad-douche
 • Gebruik onderstaande tips om je kleine badkamer er groter doen uitzien dan het is

Kleine badkamer renoveren: ga aan de slag met de volgende 5 tips

Vind je de badkamer te klein? De grootte van je badkamer kan je niet veranderen, maar met de juiste technieken voor een badkamerrenovatie kan je elke badkamer groter laten lijken. We geven je 5 tips om rekening mee te houden wanneer je je kleine badkamer wil renoveren tot een sfeervol plekje in huis.

Tip 1: Lichte kleuren

Kleine badkamer renoveren: gebruik lichte kleuren

Een slim trucje is kiezen voor lichte kleuren. Die zijn zeer handig in kleinere ruimtes. Lichte tinten weerkaatsen namelijk het daglicht, waardoor je kleine badkamer groter zal lijken. Bovendien oogt de ruimte ook veel minder snel vervelend aan. Het gebruik van lichte kleuren geldt niet alleen voor het schilderen van de muren en het plafond. Ook bij de keuze van de vloer en (een deel) van de badkamermeubels zul je deze factor in het achterhoofd moeten houden.

Hou je van een kleurrijk accent? Dit kan een zeer mooi effect hebben in jouw badkamer. Kies wel voor egale, frisse tinten en vermijd drukke patronen. Ben jij daarentegen toch een grote voorstander van donkerdere kleuren. Dit is ook mogelijk in kleinere ruimtes. Toch raden we je aan om deze kleuren meer toe te passen op de kleinere accessoires zoals deurklinken, wastafelkranen enzovoort.

 

Tip 2: Spiegeleffect

Gebruik grote spiegels en laat je badkamer zo groter lijken

Spiegels zijn meesters in het creƫren van optisch bedrog. Kies voor je badkamer dan ook voor een grote spiegel. De mogelijkheden hieromtrent zijn dan ook talrijker dan je waarschijnlijk wel denkt. Kies zodoende voor randloze spiegels die perfect zullen aansluiten op je meubels en muren.

Vervolgens plaats je de spiegel best ook op een plaats waar het zonlicht op kan reflecteren. Dit natuurlijk daglicht zal op zijn beurt weer een enorm ruimtegevoel creƫren.

Last but not least kun je er ook voor opteren om een spiegel aan te schaffen uitgerust met infraroordverwarming.

Laat je adviseren door een ervaren badkamerspecialist!

Ontvang je gratis en vrijblijvende offerte

Tip 3: De verlichting

Welke verlichting kiezen?

Een slim gekozen verlichting heeft een cruciaal effect op een kleine badkamer.  Dit heeft niet alleen betrekking tot kunstlicht maar ook tot de inbreng van natuurlijk zonlicht.

Betreffende het kunstlicht gebruik je voor je grote verlichting in het plafond best inbouwarmaturen, zodat het hoogtegevoel niet gebroken wordt. Je kan dit combineren met een indirecte sfeerverlichting, zo versterk je tevens het lengtegevoel van de verlichte muren.

Graag nog een leuke tip? Led-strips onder het bad of het badkamermeubel maken je kleine badkamer heerlijk intiem en sfeervol. Ook verlichte spiegelkasten en inbouwspots dragen steeds meer de voorkeur bij kleine badkamers.

Tip 4: Een glazen wand

Glazen douchewanden

Als je een kleine badkamer hebt, vermijd je best het bad. Deze zal onnodig veel plaats innemen. Waarom kies je niet voor een ruime inloopdouche? In een kleine badkamer is dit namelijk perfect mogelijk.

Kies in dit geval  wel voor een glazen wand als afsluiting, zodat je een open ruimtegevoel blijft behouden. Voor extra privacy kun je wel een extra matte strook voorzien in het dubbel glas. In elk geval laat je douchegordijnen, tussenwanden of gesloten douchecabines beter achterwege.

Uiteraard is een doorzichtige douchewand gepaard zijn met een hogere kostprijs. Ligt deze te hoog, dan is een extra mogelijkheid te kiezen voor een doorzichtige douchegordijn. Voor extra info omtrent de mogelijkheden voor je badkamer kun je steeds gratis advies vragen aan een badkamerspecialist uit je buurt >>

Tip 5: Renoveer in de hoogte

Tracht zoveel mogelijk ruimte in de hoogte te benutten. Een hoge kolomkast is ideaal om veel spullen in op te bergen. Let wel op, want te veel hoge kasten bezorgen je snel een claustrofobisch gevoel. Schappen in de hoogte zijn ook een prima oplossing om extra bergruimte te creƫren.

Een kleine badkamer hoeft geen spelbreker te zijn. Wanneer je rekening houdt met onze praktische tips, kan je je kleine badkamer renoveren tot een aangename plek waar je helemaal tot rust komt.

Ben je geen handige klusser?  Vraag je graag bijkomend advies aan een vakman? Of laat je je graag verder inspireren door de creaties van een ervaren badkamerspecialist? Wij zochten voor jou reeds de beste vakmannen uit je regio bij elkaar. Offertes opvragen is geheel vrijblijvend en geven je meteen een idee van je renovatiemogelijkheden.

Een kleine badkamer renoveren: inspiratie

Afhankelijk van je oppervlakte, smaak en budget zal je keuzes moeten maken bij het inrichten van je kleine badkamer. Het is belangrijk om vooraf goed na te denken over hoe je de renovatie en inrichting zal aanpakken, want bij een badkamer is het zeer moeilijk om sanitair en meubelstukken achteraf nog te verplaatsen.

Handige tip: maak vooraf een plannetje van je inrichting.

We geven je enkele belangrijke richtlijnen mee waarmee je moet rekening houden bij het plaatsen van je sanitair. Op deze manier kan je vlot bewegen in je kleine badkamer.

 1. Voor je wastafel moet je minstens 60 cm voorzien en minstens 15 cm aan de zijkanten.
 2. Voorzie 60 cm voor je badkuip.
 3. Om probleemloos in en uit je douche te kunnen stappen moet je 60 cm voorzien.
 4. Voor je toilet moet je 60 cm ervoor en 15 cm aan de zijkanten vrij houden.
 5. Denk er ook aan om een ruimte van minimaal 90 cm op 90 cm te voorzien om je af te drogen.

Als je bij het renoveren rekening houdt met deze richtlijnen, kom je niet voor  onaangename verrassingen te staan bij het inrichten van je kleine badkamer.

Hieronder volgen nog een aantal inspiratiefoto’s betreffende het meubilair en sanitair die van je kleine badkamer een ruime en prachtige ruimte zullen maken.

De wastafel

kleine badkamer inrichten: kies voor losse wastafels

Hoef je geen ingebouwde wastafel te hebben, dan kan het misschien handig zijn om voor een losse wastafel te kiezen die op de badkamermeubel geplaatst worden. Dit laat je toe om sommige badkamerspullen rond de wastafel te plaatsen en zodoende een extra badkamermeubel uit te sparen.

Het toilet

Een toilet is in een kleine badkamer niet altijd noodzakelijk en kan je heel wat ruimte doen besparen. Wens je toch een toilet te plaatsen, probeer deze dan op een plaats te installeren waar hij niet teveel ruimte zal innemen, zoals bijvoorbeeld onder de schuinte van het dak.

Opteer er ook voor om een hangend toilet te plaatsen. Dit zal je toelaten om eronder nog extra ruimte te hebben om je spullen op te bergen.

De badkamerdeur

Hangende toilet en schuifdeur kleine badkamer

Last but not least, een schuifdeur is de ideale oplossing om nog eens extra ruimte te besparen in je badkamer. Indien een schuifdeur geen optie blijkt te zijn, laat dan een badkamerdeur plaatsen die naar buiten open gaat.

Kleine badkamer laten renoveren? Vraag hieronder snel, gemakkelijk jouw vrijblijvende offertes aan van meerdere professionele bedrijven. Het is en blijft geheel vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat wil je in de badkamer laten doen?
2*. Welke werken wil je laten uitvoeren?
3*. Wanneer wil je het project opstarten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploadingā€¦
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.