Inloopdouche: plaatsen, goed idee of niet?

We kennen het allemaal, thuiskomen na zware werkdagen en meteen willen douchen. Een inloopdouche is hier het ideale product voor. Er is namelijk niks dat je verdiende rust nog in de weg kan staan en je dag kan verpesten. Geen douchebak waarover je kan vallen of je teen tegen kan stoten, geen douchegordijn dat er onhygiënisch uitziet, en ga zo maar door.

Inloopdouche met drukke wand

Ontvang tot 5 GRATIS vrijblijvende offertes

Wat is dat nu eigenlijk, een inloopdouche?

Een inloopdouche, in het Frans ook wel “douche à l’italienne” genoemd, kenmerkt zich, in tegenstelling tot de traditionele douchecabines die iedereen wel kent, door de afwezigheid van een opstapje of douchebak.

Tegenwoordig is een inloopdouche met glazen douchewand een absolute must. De douche creëert het gevoel van een vrije open ruimte en geeft een frisse toets aan de rest van de badkamer die door geen enkel ander type douche te evenaren valt. Bovendien is dit een inloopdouche bijzonder praktisch, er is geen temperatuurverschil wanneer je uit de douche stapt, ze vragen weinig onderhoud en zijn verkrijgbaar in alle mogelijke afmetingen (100 cm, 120 cm, 150 cm, 195 cm, 200 cm tot 210 cm).

Maar elke medaille heeft ook een keerzijde. Indien je een plaatsing van een inloopdouche in je bestaande badkamer wilt, moet je toch even goed nadenken over een aantal belangrijke zaken.

Wat is een inloopdouche

Soorten inloopdouches

Wanneer je kiest voor een inloopdouche heb je diverse mogelijkheden over hoe jouw inloopdouche er zal uit zien. Denk hierbij aan de badkamertegels doortrekken of een inloopdouche met een douchebak. Wanneer je voor het laatste kiest, maak je het jezelf gemakkelijk dan de voer doortrekken en een drainageafvoer voorzien.

Ook voor de wanden heb je de keuze uit verscheidenen mogelijkheden. Je kan ervoor kiezen om de inloopdouche in een hoek met betegelde muren te plaatsen. Of je kiest voor een inloopdouche met een zijwand. Dit kan bestaan uit dubbel glas maar je kan ook kiezen voor een gemetselde muur. Kortom, je hebt veel mogelijkheden voor je inloopdouche.

Voordelen inloopdouche

  • Niets praktischer dan een inloopdouche. Zo is de douche bijvoorbeeld zeer gemakkelijk om schoon te maken. Bij een inloopdouche heb je voornamelijk te maken met grote oppervlakten en niet met kleine plekken die onbereikbaar zijn.
  • Een op maat gemaakte douche. Je kan de inloopdouche grotendeels naar jouw eigen smaak ontwerpen. Je bent niet beperkt door bepaalde afmetingen van de deuren of douchebakken.
  • Het toppunt van design. Een inloopdouche is zeer populair dankzij de luxe en moderne uitstraling dat het heeft. Het staat heel elegant in de badkamer.
  • Het verhoogd de waarde van het huis
Inloopdouche met stenen

Nadelen van een inloopdouche

  • Het is een stuk kouder dan een douchecabine. De warme lucht wordt snel in de gehele ruimte intrekt waardoor het een stuk kouder douchen is bij een inloopdouche.
  • Nattigheid. Bij een inloopdouche is er geen douchebak, waardoor water uit de doucheruimte kan lopen. Je kan dit voorkomen door bijvoorbeeld een extra muurtje of glazen douchewand te plaatsen. Zo zal de douche langs één kant open zijn. Ook kan je de vloer licht laten aflopen richting het doucheputje. Hierdoor zal het meeste water in het doucheputje lopen.
  • Een inloopdouche kan gevaarlijk glad zijn. De douchewand is meestal gemaakt van glas en biedt ook weinig mogelijkheden om een val tegen te houden. Opletten dus!
  • Wanneer er problemen zijn met de afloop van water blijft er gemakkelijk water in de badkamer achter. Dit kan enorme problemen met zich meebrengen, denk maar aan schimmel of andere waterschade.
Douche zonder douchebak

Aan welke prijzen kan ik mij verwachten voor een inloopdouche?

De totale inloopdouche prijs van een inloopdouche hangt van verschillende factoren af zoals welke materialen er gebruikt worden. De prijzen voor deze materialen vind je in onderstaande tabel. De gemiddelde totaalsom van een standaard inloopdouche (exclusief btw) bedraagt 3.500 euro.

De prijzen in onderstaande tabel zijn uitsluitend richtprijzen en kunnen verschillen afhankelijk van de badkamerspecialist die je inschakelt voor de uit te voeren werkzaamheden, de gekozen uitwerking en de staat van jouw badkamer.

MaterialenPrijzen
Tegels voor de bevloeringca. € 30 per m²
DouchegootTussen € 225 en € 550
Glazen douchewandca. € 500
Douchebeslagca. € 200
Installatiekostenca. € 2.000

Indien het gaat om een badkamerrenovatie in je huis kan het altijd handig zijn na te gaan of de plaatsing van jouw douche in aanmerking komt voor een een verlaagd BTW-tarief van 6%.

Ontvang tot 5 GRATIS vrijblijvende offertes

Hoe plaats ik een inloopdouche in mijn badkamer?

Zoals reeds gezegd is er een groot verschil tussen een inloopdouche plaatsen in een nieuwgebouwd huis of in een bestaande badkamer.

Afhankelijk van de badkamer

NieuwbouwBestaande badkamer
Eenvoudig te plaatsenVereist heel wat breek- en metselwerk
 Professionele afwerking om vochtproblemen te voorkomen
 Hulp van een badkamerspecialist is noodzakelijk

Een inloopdouche plaatsen in een nieuwbouwwoning is dus de eenvoudigste oplossing. Voor een al bestaande badkamer is het aan te raden dit door een vakman te laten doen. Deze installatie zal ongeveer een volledige werkweek in beslag nemen. Doe je het toch liever zelf? Ga dan zeker eerst op onderzoek uit welke materialen en welk gereedschap je nodig hebt. Bij de aankoop van je inloopdouche krijg je gewoonlijk een gebruiksaanwijzing mee, maar ook op het internet vind je redelijk gemakkelijk een stappenplan terug, dat je prima op weg kan helpen.

Samengevat zijn er 4 essentiële stappen. Die lees je hieronder.

Inloopdouche naast bad

Hoe installeer je een inloopdouche?

Stap 1: voorbereiding

Voor je de inloopdouche kunt plaatsen, moet je de juiste plek kiezen waar je de douche wilt en vervolgens de ondergrond klaarmaken. De manier hoe je te werk moet gaan hangt af van jouw beginsituatie. Heb je een nieuwbouwwoning? Zorg dan dat je weet waar je de inloopdouche wil plaatsen zodat de loodgieter de leidingen, afvoeren en waterpunten kan plaatsen. Ga je jouw badkamer renoveren? Dan kan je ervoor kiezen om jouw huidige plek opnieuw te gebruiken of volledig uit te breken.

Een goede afwatering is essentieel bij een inloopdouche. Zorg er dus voor dat je ondergrond genoeg naar de goot of afvoer helt vanuit beide kanten. Je gebruik best een flexibele pvc-buis voor de aansluiting op jouw afvoerleiding. Het voordeel van zo’n buis is dat je die gemakkelijk in bepaalde bochten kan wringen om zo in alle hoeken te laten plooien.

Stap 2: tegels of douchebak plaatsen

Wanneer alle leidingen klaarliggen, kan je verdergaan met de afwerking van de ondervloer. Hierbij mag je niet vergeten dat je plek moet voorzien voor je doucheafvoer. Wanneer de ondervloer is afgewerkt, kan je verder gaan met de keramische tegels of de douchebak te plaatsen. Dit kan je volledig laten doen volgens jouw wensen.

Stap 3: afwerking

Vervolgens zorg je voor de plaatsing van je douchewanden en installeer je de kranen. Er zijn verschillende douchewanden in alle maten en soorten. Ook dit kan volgens jouw persoonlijke voorkeuren.

Raadpleeg een specialist die actief is in jouw regio

Neem je toch liever geen enkel risico bij het plaatsen van een inloopdouche? Dan maak je zeker de juiste keuze. Inloopdouches plaatsen in een bestaande badkamer is echt werk voor een ervaren vakman. Laat de plaatsing van je douche dus over aan een badkamerspecialist. Zo vermijd je vochtproblemen, een lelijke afwerking en water in je badkamer. Vergelijk vrijblijvende offertes en je kan kiezen tussen verschillende vakmannen. Deze installatie neemt voor een erkende specialist ook veel minder werkdagen in beslag.

Hieronder kan je alvast vrijblijvende offertes van verschillende vakmannen vergelijken.

Hoe kies je voor een douche die bij jou en je badkamer past?

Inloopdouches zonder douchebak bieden heel wat handige mogelijkheden om aan de behoeften van iedere persoon te kunnen voldoen. Gaat het nu om oudere koppels met een beperkte mobiliteit of grote gezinnen die veel ruimte wensen, deze douche kan volledig aangepast worden aan de noden van verschillende gebruikers.

Bovendien is het onder andere mogelijk om de douche nog meer eigen te maken door het toevoegen van extra voorwerpen, zoals een inklapbare zitplaats voor senioren of mensen die minder mobiel zijn. Voor grotere gezinnen met kinderen kan je eenvoudig een antislipvloer plaatsen, alsook bakjes voor producten die aan de tegels van de douchewand bevestigd kunnen worden.

Man onder douche

Is een inloopdouche enkel geschikt voor grote badkamers?

Neen, inloopdouches zijn perfect voor elk formaat badkamer. Of je nu een grote of kleine ruimte wilt verbouwen, deze douches met een douchewand kunnen eenvoudig en goedkoop aan jouw wensen worden aangepast. Op die manier zorg je ervoor dat er over de rest van de badkamer ook nog heel wat ruimte overblijft.

Wil je een inloopdouche bij het renoveren van een kleine badkamer, voeg dan bij voorkeur glazen wanden toe om de ruimte goed tot zijn recht te laten komen en de volledige oppervlakte te benadrukken. Met glazen wanden kan het natuurlijk of kunstmatig licht de kleinste hoekjes in de badkamer ook beter bereiken.

Kan ik zelf een inloopdouche plaatsen in mijn badkamer?

Inloopdouche plaatsen

Zelf een inloopdouche plaatsen is perfect mogelijk voor een handige en ervaren klusser. Zeker bij woningen die nog maar net gebouwd zijn is dit geen probleem. Maar het is toch een ietwat ander verhaal wanneer je een inloopdouche wilt plaatsen in een al bestaande badkamer.

Bij een renovatie van een al bestaande badkamer heb je vaak een flinke portie creativiteit en ervaring nodig om de nodige aanpassingen tot een goed einde te brengen en een kwaliteitsvolle oplossing te bieden die op de lange termijn ook zijn waarde blijft behouden. Voor je begint met renoveren weeg je dus best de voor- en nadelen van inloopdouches af.

Stel jezelf eerst en vooral de vraag of een inloopdouche wel op je eigen houtje realiseerbaar is in jouw badkamer. Onderaan geven we jou de nodige denkstof vooraleer je zelf een inloopdouche gaat plaatsen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat wil je in de badkamer laten doen?
2*. Welke werken wil je laten uitvoeren?
3*. Wanneer wil je het project opstarten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.