Badkamer goedkoop renoveren? Dit zijn de prijzen voor 2022!

Ben je op zoek naar tips om je badkamer goedkoop kan renoveren? Een badkamer is immers een essentieel deel van elk functioneel huishouden. Bij de aankoop van een woning is een badkamer daarom meestal de eerste ruimte die gerenoveerd wordt.

Maar hoeveel kost de badkamer renovatie? Welke werkzaamheden kunnen er uitgevoerd worden? Kan je je badkamer goedkoop renoveren om toch binnen je low budget badkamer renovatie te blijven?

In dit artikel krijg je het volledig overzicht van de huidige badkamerprijzen en geven we je een paar tips mee om een badkamer goedkoop te renoveren.

Vergelijk prijzen voor je badkamer renovatie

Badkamer renovatie: prijs per materiaal en installatiekosten

Zoals bij elke volledige renovatie kan het renoveren van een badkamer een aanzienlijke investering zijn. Afhankelijk van de omvang van de uit te voeren werken, de gekozen materialen en de badkamerspecialisten die je aanneemt, kan de kostprijs enorm schommelen.

Gemiddeld kost een bad renoveren 4.000 à 20.000 euro. Onderstaande tabel geeft jou een idee van de huidige prijzen. Dit zijn echter louter richtprijzen.

Voor een exacte prijs omtrent jouw badkamer vernieuwen, raden wij aan om een gratis en vrijblijvende offerte aan te vragen aan een badkamerspecialist uit de buurt. Dit kan je eenvoudig doen door het offerteformulier in te vullen.

BadkamerrenovatieRichtprijs materiaalInstallatiekosten
LoodgietwerkTussen € 20 en € 75Tussen € 40 en € 80 per uur
Badkuip plaatsenTussen € 100 en € 2.000Tussen € 150 en € 600
Douchecabine installerenTussen € 100 en € 800Tussen € 300 en € 800
Inloopdouche plaatsenTussen € 1.000 en € 2.500Tussen € 1.500 en € 3.000
Wastafel installerenTussen € 200 en € 700 per wastafelTussen € 250 en € 800
Wand-en vloerbekledingTussen € 20 en € 100 per m²Tussen € 30 en € 100 per m²
ElektriciteitswerkenTussen € 20 en € 40Tussen € 40 en € 150 per uur

Hoe een goedkope badkamer renovatie in 2022?

Badkamer renoveren: wat zijn de prijzen?

Voordat je met de renovatie van de badkamer begint, moet je vooraf goed nadenken over welke werkzaamheden je wenst uit te voeren. Je hebt namelijk de mogelijkheid om voor een complete renovatie te gaan, maar je kan ook enkele aspecten van apart behandelen.

Loodgieterswerk 

Een werkende leidingsinstallatie is één van de belangrijkste sleutels tot een functionele badkamer. Een renovatie van dit element kan een wijziging van de leidingen of een simpele vervanging van de kranen en fittingen inhouden.

Indien je sanitairinstallaties wilt verplaatsen zullen ook enkele leidingen moeten worden verlegd. Om op dat vlak te besparen is het aangeraden om de nodige breekwerken zelf uit te voeren voor de komst van de loodgieter.

Ontvang offertes van loodgieters in jouw buurt

De plaatsing van een nieuwe vloer- en/of wandbekleding. 

Qua nieuwe vloer- en wandbekleding zijn de mogelijkheden bijna oneindig! Mensen met een hoog budget kunnen een modern laagje beton gieten. Geen zorgen indien je niet zoveel middelen hebt, een pvc- of keramische bekleding is een pak goedkoper en even elegant!

badkamertegels-min-1-1024x681.jpg

Vergeet weliswaar niet om in je budget ook rekening te houden met het verwijderen van de bestaande vloerbekleding. Badkamer uitbreken kan je natuurlijk zelf uitvoeren om geld te besparen. Neem wel telkens de technische plannen van jouw badkamer bij de hand opdat je geen elektriciteitskabels of leidingen stukslaat.

Die moeite kan je jezelf natuurlijk besparen door de bekleding met een laagje verf te bedekken in plaats van ze te vervangen.

Schilderwerken

Een goede manier om goedkoop je badkamer te renoveren is om de schilderwerken zelf uit te voeren. Hierbij is het wel belangrijk om voor waterresistent verf te kiezen, anders zal het verf het niet lang uithouden.

Indien je over vloer- of wandtegels verft moet je dat ook in rekening houden, dan is het eerder aangeraden om tegellak te gebruiken.

Eventuele vochtproblemen oplossen

Badkamers hebben vaak last van vochtproblemen, meestal als gevolg van lekkages in het sanitair of van een gebrekkige verluchting. Het is belangrijk om dat probleem snel op te lossen omdat een buitensporige vochtigheid tal van andere kwalen met zich meebrengt zoals schimmelvorming en salpetervorming, en longaandoeningen.

Een raam openen na elke wasbeurt is de goedkoopste manier om dat probleem te regelen. Indien de badkamer niet over zulke openingen beschikt is de plaatsing van een mechanische ventilatie de efficiëntste en simpelste oplossing.

Nieuwe sanitaire voorzieningen

Het sanitair (de douche, het toilet, de wastafels enz.) behoort tot de essentie van elke badkamer. Hun renovatie kan een behoorlijke verbetering van jouw alledaags comfort met zich meebrengen. Denk maar aan de installatie van een nieuwe (inloop)douche, een nieuw toilet, een tweede wastafel om morgens minder tijd te verliezen enzovoort.

Hierbij is het ook aangeraden om de afbreekwerken zelf uit te voeren. Daarnaast kan je, om nog meer kosten te besparen, veel elementen uit de vorige installaties recycleren, zoals buizen en kranen.

Elektrische werken

De keuze van de juiste verlichting is uiterst belangrijk om een aangename sfeer in je badkamer te scheppen. De vervanging van je oude gloeilampen door ledlampen is een goedkope manier om de uitstraling van jouw badkamer op te pimpen.

Daarenboven verbruiken ze ook veel minder en bespaar je hiermee heel wat geld op je energiefactuur. Indien je veel elektrische apparaten in de badkamer gebruikt kan het ook altijd handig zijn om de plaatsing van een nieuw stopcontact te overwegen.

 
Badkamer renoveren: optimale plaatsing

👉 Wil je de renovatie nog sneller laten, verlopen? Maak dan gebruik van de kant-en-klare voorwandsystemen. Deze zorgen ervoor dat je geen groeven moet uitslijpen omdat alles voor gemonteerd is. Helaas verlies je hierdoor enkele centimeters van je kostbare ruimte.

Premies doen je geld besparen

De Vlaamse overheid biedt verschillende renovatiepremies aan wie zijn badkamer goedkoop wenst te renoveren.

Vlaamse aanpassingspremies

De Vlaamse aanpassingspremie betaalt 50% van de kosten terug voor werken die worden uitgevoerd om een badkamer aan de hoge leeftijd van een inwoner aan te passen. Het plafond is 1250 euro. Om van deze premie te mogen genieten moet je ouder dan 65 jaar oud zijn.

Renovatiepremie

Sommige badkamerrenovaties die meer dan 2.500 euro kosten komen in aanmerking voor een renovatiepremie. Deze dekt 20 à 30% van je facturen met een plafond van 10.000 euro. Voorwaarde is wel dat je woning ouder dan 30 jaar is. Je mag 2 keer van deze premie genieten met een termijn van 10 jaar tussen elke ontvangst.

Gas.be premie

Is je warmwatertoestel ouder dan 20 jaar oud? Dan kan je die goedkoper laten vervangen met een Gas.be premie van 200 euro.

Samengevat : enkele tips om grote besparingen te maken

Goedkoop je badkamer verbouwen of renoveren in een notendop:

  1. Wanneer het kan, doe zoveel mogelijk werk zelf! Denk maar aan het verwijderen van tegels, badkamermeubels installeren, kranen plaatsen enz.
  2. Zero waste: hergebruik enkele elementen van je oude badkamer
  3. Kies voor budgetvriendelijke badkamermeubels
  4. Ga niet enkel voor A-merken. Deze zijn de bekendste en duurste merken, maar daarom zijn de kleinere B-merken niet slecht
  5. Decoreer tweedehands of koop in de solden
  6. Vergelijk prijzen van meerdere winkels
  7. Vraag offertes aan en vergelijk de prijzen van vakmannen. Kom zo tot de goedkoopste optie!

Bonustip: Vraag gratis offertes aan voor badkamerspecialisten in jouw buurt

Het inschakelen van een ervaren en erkende badkamerspecialist is de sleutel tot succes. Kleinere klussen, zoals het herschilderen van de muren, kunnen zeker en vast zelf uitgevoerd worden.

Het loodgieterwerk, het installeren van nieuwe sanitaire voorzieningen, een nieuwe elektrische installatie, … laat je echter best over aan de kennis en kunde van een professional. De kleinste fout kan namelijk al snel leiden tot aanzienlijke water- en/of brandschade.

Om tijd en geld te besparen kan je gratis en vrijblijvende offertes ontvangen van professionele aannemers in jouw buurt. Dit geeft jou de mogelijkheid om prijzen te vergelijken opdat je zeker de voordeligste keuze maakt. Hiervoor hoef je enkel onderstaand formulier in te vullen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat wil je in de badkamer laten doen?
2*. Welke werken wil je laten uitvoeren?
3*. Wanneer wil je het project opstarten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.