Waterontharder zonder zout: prijs, soorten en installatie

Waterontharders bestaan met maar ook zonder zout. Wil je weten wat een Waterontharder zonder zout nu net is dan ben je hier op de juiste plaats. Welke voordelen een waterverzachter oplevert, welke types er bestaan, wat de prijzen zijn en veel meer kan je hier lezen.

Verder is het ook bewezen dat waterontharders zonder zout even doeltreffend zijn als waterverzachters met zout en is er een vergelijking gemaakt tussen deze twee. Je komt meer te weten welke ontharder jij wilt aanschaffen. Wil je het liefst meteen al je zorgen overlaten aan een vakman? Vraag gerust advies en prijsoffertes aan vakmannen in jouw regio, gratis en vrijblijvend.

Vraag hier gratis advies en offertes op maat

Waterontharder

Wat is een waterverzachter zonder zout?

Bij waterontharders op basis van zout wordt de hardheid van het water verminderd met behulp van ionenuitwisseling. Ontharders zonder zout gebruiken een andere techniek. Hierbij verminderd de hardheid van het water niet, maar zorgen technologieën ervoor dat kalk zich niet kan afzetten tegen de leidingen.

Doordat kalk zich niet langer vastzet op de apparatuur in de keuken en badkamer gaan deze ook langer mee. Wanneer een toestel volledig aangekalkt is zal het opstarten veel langer duren en verbruikt het bijgevolg veel meer stroom. Zo kun je genieten van talrijke voordelen die bovendien goedkoper en onderhoudsvriendelijker zijn dan waterverzachters met zout met zout.

Wanneer een waterontharder plaatsen?

Een ontharder met zout verwijdert kalk uit het water. Zo wordt het water ook effectief onthard wat voordelen biedt voor het milieu en de levensduur van je toestellen. Ook is het aangenamer om te douchen met zacht water.

Dit water wordt dan wel weer afgeraden om te drinken. Doordat de kalk nu volledig wordt weggenomen, neemt het ook enkele heel gezonde stoffen weg. Hecht je hier het meeste belang aan kan je opteren voor een zoutloze ontharder. Deze verandert namelijk niets aan de hardheid van het water maar zorgt wel voor het voorkomen van kalkaanslag in apparaten en leidingen.

Waterontharder kalkaanslag

Vergelijk gratis offertes van waterontharders zonder zout

Waterontharder zonder zout prijs

De kostprijs van zoutloze waterontharders verschillen naargelang het type van model en het nodige apparaat volume. Dit volume is afhankelijk voor hoeveel personen de ontharder moet dienen. Door de keuze aan soorten apparaten en gewenste opties daarbij liggen de prijzen zeer ver uit elkaar. Een zoutloze ontharder start vanaf een budget van 30 euro en kan oplopen tot 2000 euro.

Zoutloze wateronthardersAankoopprijs
(Elektro)magnetische ontharderVanaf €30
Ontharder met CO2-injectieVanaf €1500
Ontharder met polyfosfatenVanaf €90
Ontharder met zinken anodeVanaf €500

Soorten waterontharder zonder zout

De zoutloze waterontharders verschillen voornamelijk in de manier waarin ze zorgen dat de kalk zich niet vastzet op de leidingen. Al deze apparaten halen de kalk niet weg uit het water.

1. Magnetische of elektromagnetische waterverzachter

Deze waterverzachters maken gebruik van magneet en plaats je rechtsreeks op de leiding. Bij magnetische toestellen wordt een magnetische module rond de hoofdleiding gemonteerd. Anderzijds plaatsen elektromagnetische toestellen magnetische draad rond de leiding en moet je het aansluiten op een elektriciteitsnet.

De kalkdeeltjes krijgen een negatieve lading en het stromende water kan geen kalk afzetten op de leidingen. Doordat de ontharder rechtstreeks op de leiding staat, is het toestel veel kleiner dan andere ontharders en is het vervolgens onderhoudsvrij.

2. Waterverzachter met CO2-injectie

De waterontharder op basis van co2 moet tussen twee leidingen geplaatst worden. Ook werkt dit toestel met een co2 fles. Door gasinjecties ontstaat een chemisch proces in het water en kan de kalk zich niet langer hechten aan de leidingen. Het water uit je bad, douche en kranen zal heerlijk zacht zijn.

Net zoals de vorige ontharder gebeurt dit enkel bij stromend water. Qua onderhoud is het enkel de co2 fles die je jaarlijks moet vervangen. Wegens de afgestemde injecties moet de installatie wel altijd door een specialist gebeuren.

3. Waterverzachter met polyfosfaten

Ook dit toestel werkt tussen 2 leidingen. Het water stroomt door een polyfosfaatpatroon waardoor de kristallen mixen met het magnesium en kalk. Deze chemische binding vermijd dat kalk zich aanslaat op de leidingen.

Hoewel polyfosfaatzouten vaak een negatieve bijklank krijgen, is het bewezen dat de verwaarloosbare hoeveelheid die hier gebruikt wordt niet schadelijk is voor de gezondheid. Voor onderhoud moet je enkel het patroon tweejaarlijks vervangen.

4. Waterverzachter met zinken anode

De zinkanode ontharder is gepatenteerd door ‘Aquabion’, een ontwerp van ION Duitsland. Dit apparaat werkt met een tussenstuk te midden van twee leidingen. Een combinatie van het metalen omhulsel en zinkanodes zorgt voor een elektrochemische reactie. Zo klemmen de kalkstoffen zich tegen de losgekomen anodes waardoor de leidingen kalkvrij blijven. Ook dit is een onderhoudsvrij toestel.

Zoutloze waterontharder versus waterverzachter met zout

De systemen met en zonder zout variëren in werking. Waterverzachters met zout werken op basis van een ionenuitwisseling. Kalk wordt verwijdert en vormt geen gevaar meer voor de leidingen. Zo verandert hard water in zacht water. Een zoutloze ontharder daarentegen verwijdert de kalk niet. Verschillende types van apparaten zonder zout zorgen toch voor hetzelfde resultaat: kalkvrije leidingen. En dit terwijl het water hard blijft.

Onderhoud

Ook in onderhoud zijn er wat verschillen op te merken. Waterverzachters op basis van zout vereisen wel wat onderhoud. Jaarlijks dient een vakman langs te komen om het toestel in goede staat te behouden. Dit kost je 60 tot 85 euro. Daarbovenop moet je het zout gemiddeld tweejaarlijks bijvullen. Afhankelijk van de grootte dient dit vaker te gebeuren. Dit zout kost 30 à 50 euro en kan je wel gemakkelijk zelf doen.

Waterverzachters zonder zout zijn onderhoudsvrij. Eenmaal dat de apparaten gemonteerd zijn is er geen werk meer aan mits een (twee)jaarlijkse vervanging van een onderdeel bij bepaalde types van systemen. Bij de ontharder met CO2 injectie moet je de CO2 fles jaarlijks vervangen. Zo een fles kan je aankopen vanaf 50 euro.

Bij de waterontharder met polyfosfaten moet je het polyfosfaatpatroon tweejaarlijks vervangen. Een patroon kost ongeveer 11 euro, wat uitkomt op een 22 euro per jaar. De waterverzachters met zinken anode en de (elektro)magnetische ontharders hebben geen onderhoud.

Gekeken naar onderhoud is een zoutloze waterontharder dus goedkoper, welk type je ook kiest!

Prijs

Niet onbelangrijk is het verschil in prijs tussen waterverzachters met en zonder zout. De systemen met zout beginnen vanaf een budget van 1000 euro. Daarbovenop is altijd een jaarlijks onderhoud vereist en moet het zout regelmatig bijgevuld worden.

Een toestel zonder zout daarentegen begint met een budget vanaf 30 euro. Ze zijn bovendien onderhoudsvrij hoewel sommigen ontharders een stukvervanging nodig hebben. Maar zoals uit vorige alinea blijkt is dit goedkoper dan ontharders met zout. Ook in prijs is een zoutloze waterverzachter gemiddeld genomen goedkoper.

Ook in prijs is een zoutloze waterverzachter gemiddeld genomen goedkoper!

Is een ontkalker zonder zout doeltreffend?

In het prille begin werd er regelmatig kritiek geleverd op de waterontharders zonder zout. Ze zouden niet zo goed voor ontkalking zorgen als de apparaten met zout dit doen. Deze claim is vandaag de dag al achterhaald. Er gebeuren nog volop testen, maar de verzachters met polyfosfaten en CO2 injectie zijn exact even doeltreffend als de ontharders met kalk.

De technologie evolueert snel waardoor deze systemen op termijn steeds beter en beter worden. Daarbovenop komt dan nog eens dat je een zoutloze ontharder goedkoper kan aanschaffen. Ze nemen veel minder plek in en zijn bijna onderhoudsvrij. Het hard water blijft, maar met de voordelen van zacht water.

Waterontharder installatie

Installatie waterontharder: zelf of laten doen?

Waterontharder zelf plaatsen?

Als jij een handig persoon bent met veel kennis van waterleidingen, ontharders en noem maar op, dan kun je gerust zelf een waterontharder plaatsen. Het vergt wel heel wat behendigheid en technische kennis.

Wanneer je de verzachter zelf niet correct plaatst, zou je ook in garantieproblemen kunnen komen wanneer het niet naar behoren werkt. Indien de plaatsing door een vakman gebeurde, kom je nooit in problemen en zal de kenner snel terugkomen om het in orde te maken. Soms zijn er ook extra materialen nodig bij het plaatsen. Ieder huis is anders waardoor een gekochte ontharder namelijk niet volledig kan passen.

Waterontharder laten plaatsen: offertes vergelijken loont

Je kan natuurlijk ook kiezen voor een zorgeloze installatie waarvan je weet dat een vakman het goed monteert. Naast de plaatsing en installatie geeft een specialist ook advies.

Ben je er nog niet helemaal aan uit welk type van verzachter je wilt, dan geeft je vakman met plezier uitleg. Zou er toch ooit een storing zijn bij je toestel dan komt de firma van je installatie van harte terug om het meteen op te lossen.

Spaar tijd en geld, voor jezelf en door vakmannen onderling te vergelijken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat wens je?
2*. Is het een nieuwbouw project?
3*. Waar wens je de waterontharder te plaatsen?
4*. Welke voorzieningen zijn er op de deze plaats reeds aanwezig?
5*. Wat wens je van de vakspecialist?
6. Projectomschrijving
7. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.