Onderhoud waterverzachter: prijs en stappenplan

Het onderhoud van een waterverzachter, ook wel waterontharder genoemd, zorgt ervoor dat het toestel goed werkt en je niet om de paar jaar een nieuwe waterverzachter nodig hebt. Vuistregel is dat je toch zeker één keer per jaar een waterverzachter onderhoud moet laten uitvoeren.

Waarom is dit nodig? Waar moet je bij het onderhoud van je waterverzachter op letten? Hoeveel kost het onderhoud? Zijn er nog nuttige tips? Je komt het hier allemaal te weten.

ontvang gratis offertes onderhoud waterverzachter

onderhoud waterverzachter

Waarom moet ik mijn waterverzachter onderhouden?

Een waterverzachter is een nuttig toestel. Het zorgt ervoor dat ons leidingwater, dat doorgaans hard water is omdat kalk bevat, goed doorstroomt. Doen we dat niet, dan kunnen apparaten zoals onze koffiezetmachine, de wasmachine, de vaatwasser en de waterkoker niet goed werken en zelfs schade oplopen.

Kalk in het water is bovendien hinderlijk voor mensen die hier overgevoelig aan zijn. Een waterverzachter kan soelaas bieden, maar net zoals alle toestellen vraagt ook dit toestel het nodige onderhoud.

Een jaarlijks onderhoud van de waterverzachter is aangeraden. Dit regelmatig doen betekent dat je potentiële problemen tijdig kunt opvangen.

Hoe vlugger een probleem gedetecteerd wordt, hoe sneller het ook opgelost kan worden. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen! Bij een regelmatig onderhoud zullen slecht of versleten onderdelen vlug ontdekt worden en kan je ze laten herstellen of vervangen. Daardoor wordt een lange levensduur gegarandeerd.

Onderhoud waterontharder: prijs

Sommige facetten van het onderhoud van de waterverzachter, zoals het bijvullen van het zout of het zoutreservoir reinigen , kan je voor je rekening nemen.

Voor een standaard onderhoudsbeurt van de waterverzachter dat uitgevoerd wordt door een vakman, moet je rekenen op een prijs tussen de € 50 en € 100. Dat lijkt misschien veel geld, maar op die manier voorkom je grotere kosten aan het toestel.

waarom waterverzachter onderhouden

Waterverzachter onderhoud: wat zijn de verschillende stappen die ik moet volgen?

Een waterverzachter werkt door ionenwisseling. Dit houdt in dat harsbolletjes door de waterverzachter in het leidingwater gepompt worden. Deze bolletjes onttrekken kalk van het water.

Zijn ze vol? Dan worden ze door de waterverzachter weer opgenomen en gespoeld met een zoutoplossing. Deze zoutoplossing wordt via de afvoer afgevoerd.

Het principe kan steeds herhaald worden, maar een goed waterverzachter onderhoud is nodig om het systeem te laten functioneren.

Laat je waterverzachter onderhouden door een vakman

Preventieve bescherming

De nieuwe generatie waterverzachters is voorzien van de nodige preventieve bescherming. Dit houdt in dat er maatregelen genomen zijn die moeten voorkomen dat bacteriën en andere schadelijke resten uit de afvoer in het toestel terechtkomen.

Hierbij wordt voorzien in een luchtlaag tussen de waterverzachter en het afvoersysteem om te vermijden dat beide met elkaar in contact komen.

Waterhardheid meten

Een eerste belangrijke stap is de controle van de hardheid van het water. Door het meten van de waterhardheid kan je vaststellen of het water voldoende zacht is. Blijkt dit niet het geval, dan wil dit zeggen dat de waterontharder niet of onvoldoende werkt.

Onderdelen controleren

Vooraleer je verdere stappen onderneemt moet je eerst de diverse onderdelen van de apparaten controleren: kleppen, filters, injectoren, opvangbakjes,… laat dit doen door een expert. Hij zal de onderdelen eerst reinigen en waar nodig smeren. Eventueel worden niet meer werkende onderdelen vervangen.

De waterontharder-expert zal tevens nagaan of alle onderdelen van het systeem goed afgesteld zijn. Soms kan een eenvoudig bijstellen van de verschillende parameters voldoende zijn om opnieuw een goede ontkalking te garanderen.

Reinigen zoutreservoir

Goed doorspoelen is doorgaans voldoende om de aanwezige bacteriën en andere schadelijke resten in het water af te voeren. Het proces van de ionenwisseling in een waterverzachter is een erg sterk systeem. Er zijn speciale reinigingsmiddelen beschikbaar die dit proces bij minder goed leidingwater bespoedigen.

Onderhoud van een waterverzachter

Waterverzachter / waterontharder onderhoud door vakman

Chemisch reinigen

Bij de jaarlijkse onderhoudsbeurt wordt de waterverzachter indien nodig chemisch gereinigd. Deze ontsmetting kan je ook nadien tijdens het jaar nog eens laten uitvoeren om zo de waterverzachter in optimale vorm te houden.

Doe dit zeker wanneer je twijfelt aan je leidingwater en je jouw apparaten na een langdurige periode zoals bijvoorbeeld een vakantie of ziekte niet gedraaid hebben. Ook de zoutresten moeten verwijderd worden om een storing van je waterontharder te kunnen voorkomen.

Het installeren van een generator voor chloor

Heb je geregeld problemen met je waterverzachter en werken bovenstaande maatregelen niet of onvoldoende? Dan kan een chloorgenerator uitkomst bieden. Deze werkt op elektriciteit en kan ingebouwd worden in de waterverzachter.

Bij het proces van het spoelen met de verzadigde harsbolletjes en de zoutoplossing voegt deze generator nog extra chloor toe om de ontsmetting te bevorderen.

Waterverzachter onderhouden: ontvang gratis offertes

Wil je een onderhoudscontract afsluiten? Heb je advies nodig voor het onderhoud van je waterontharder? Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en kom in contact met verschillende vakmannen.

Als je het onderhoud laat uitvoeren door een vakman, ben je zeker van een correcte uitvoering en blijft je waterverzachter in goede staat.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat wens je?
2*. Is het een nieuwbouw project?
3*. Waar wens je de waterontharder te plaatsen?
4*. Welke voorzieningen zijn er op de deze plaats reeds aanwezig?
5*. Wat wens je van de vakspecialist?
6. Projectomschrijving
7. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.