Hard water: moet je jezelf zorgen maken?

Hard water zit in de kranen van veel huishoudens. Met witte aanslag bedekte kranen, beschadigde verwarmingselementen in huishoudelijke apparaten en een trekkerige huid zijn slechts enkele van de problemen die door dit verschijnsel worden veroorzaakt. Wat is hard water en wat kan er aan gedaan worden om er zacht water van te maken?

Benieuwd naar oplossingen? Extra info of advies nodig om hard water aan te pakken. Stel je vragen aan specialisten via ons offerteformulier.

Vraag advies en vergelijk gratis offertes

hard water

Wat is hard water?

Kenmerken van hard water

Men spreekt van hard water als het water een te hoge concentratie calcium- en magnesiumionen in de minerale samenstelling bevat. Daartegenover staat een lage concentratie gelijk aan zacht water.

Franse hardheid, ofwel Franse graden (°F) per liter water, is waarin waterhardheid meestal uitgedrukt wordt. Soms wordt ook wel Duitse hardheid/Duitse graden gebruikt als meeteenheid.

Beoordeling van de waterkwaliteit

Water kan (te) hard zijn, maar aan de andere kant kan je ook beschikken over te zacht water. De onderstaande tabel laat zien hoe je kan beoordelen of jouw water te hard of te zacht is.

Uiteindelijk wordt het in het algemeen aanbevolen dat het water in huis tussen 10 en 25 Franse graden ligt. Tussen deze twee waarden wordt de gemiddelde hardheid van water als ideaal beschouwd.

Watergehalte Waterkwaliteit
Groter dan of gelijk aan 8°F Heel kalkarm water
Tussen 8°F en 20°F Water met laag calciumgehalte
Tussen 20°F en 30°F Hard water
Meer dan 30°F Heel hard water

Waterhardheid testen

Er zijn twee manieren om erachter te komen of er hard water of zacht water uit jouw kranen vloeit.

Manier 1: zelf waterhardheidskit kopen

Als je het zelf wil testen, kan je in elke doe-het-zelfzaak een waterhardheidstestkit kopen. De kit is voorzien van teststrookjes. Het enige wat je hoeft te doen is er een in water houden met behulp van een schoon bakje, het dan onmiddellijk verwijderen en een minuut wachten. Ten slotte moet je alleen nog maar de kleur van de strook te vergelijken met de bijgeleverde vergelijkingsschaal.

Manier 2: waterleidingbedrijf

Als je het water niet zelf wil testen, kan je contact opnemen met je waterleidingbedrijf via het adres of telefoonnummer op je rekening en hen vragen naar de hardheid van water. De eerste oplossing is echter nog steeds de meest doeltreffende.

Laat de waterhardheid testen door een vakman in de regio

Wat zijn de gevolgen van hard water?

Hard water kan problemen veroorzaken in huis, maar ook schadelijk zijn voor de gezondheid.

In de eerste plaats zijn de gevolgen niet gevaarlijk, maar eerder verontrustend. Hard water is verantwoordelijk voor droog haar, en uitdroging en irritatie van de huid. Wat het haar betreft is het probleem eerder van een cosmetische aard, terwijl een uitgedroogde huid kan leiden tot ernstige jeuk en irritatie.

Ten tweede kan het kalkafzetting veroorzaken. Te veel kalkaanslag leidt, zoals reeds aangehaald, tot voortijdige verslechtering van huishoudelijke apparaten zoals elektrische waterkokers, vaatwassers en wasmachines.

De kalkaanslag hoopt zich namelijk op in de weerstanden of de filters van deze machines. De gevolgen van kalkafzetting leiden op den duur tot een verminderde werking van de capaciteit en geven ook een hoger energieverbruik.

Ten derde kan hard water schadelijk zijn voor de leidingen, warmwaterleidingen en boilers. Door de afzettingen die zich ophopen, verslechteren ze namelijk en dat leidt tot storingen en lekken. Het repareren van een lek kan erg duur zijn, dus is het belangrijk om het probleem bij de bron aan te pakken en hard water om te zetten in zacht water.

hard water testen

Hoe kan je water minder hard maken?

De meest doeltreffende manier om kalkproblemen te verhelpen en bijgevolg onthard water te verkrijgen, is de installatie van een waterontharder in huis. Deze machine regelt de hardheid van het water. De meest verkochte modellen zijn die met hars.

De harskorrels houden calcium en magnesium vast, en vervangen ze door natriumionen (neutraal). De natriumionen zijn afkomstig van zoutkorrels die omwille van die reden in het toestel worden aangebracht.

Daarnaast zijn er ook waterontharders met CO2-injectie. Die zijn duurder, maar wel heel efficiënt. Ze werken door het injecteren van kleine flesjes CO2 die de kalksteen omzetten in wateroplosbare bicarbonaten en zodoende water zacht maken.

Water ontharden? Ontvang gratis offertes en installeer een waterverzachter

Zou je graag een waterontharder willen installeren en bijgevolg genieten van zacht water? Vind specialisten in jouw buurt en vraag gratis offertes aan. Op die manier krijg je een idee van de gangbare prijzen en zal het makkelijker zijn om de gewenste deal te bekomen, die voor de ideale ontharding zal zorgen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat wens je?
2*. Is het een nieuwbouw project?
3*. Waar wens je de waterontharder te plaatsen?
4*. Welke voorzieningen zijn er op de deze plaats reeds aanwezig?
5*. Wat wens je van de vakspecialist?
6. Projectomschrijving
7. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.