Waterhardheid in jouw gemeente

Wat wordt bedoeld met de hardheid van het water? Kan je zelf meten hoe hard je leiding- en drinkwater is? Wat kan je doen aan de kalkaanslag in je badkamer? Heeft jouw kraantjeswater nood aan een waterverzachter? Waarom zou je een waterverzachter kopen? In dit artikel krijg je een antwoord op je vragen over waterhardheid.

Vraag gratis extra advies aan professionals

Hoe wordt  waterhardheid uitgedrukt?

hardheid water: Hoe hard is het water in jouw gemeente

In België wordt de hardheid van het water uitgedrukt in Franse graden f. Hoe hoger het aantal graden, hoe meer calcium en magnesium in het water is opgelost. Op die manier onderscheidt men 5 categorieën in waterhardheid:

  • Zeer zacht        0 – 7 °f
  • Zacht                 7 – 15 °f
  • Middelhard     15 – 30 °f
  • Hard                  30 – 45 °f
  • Zeer hard         > 45 °f

Bedraagt de hardheid van water meer dan 30 franse graden f, dan kan dit op korte en middellange termijn gevolgen hebben voor je huishoudelijke toestellen. Ook is hard water medeverantwoordelijk voor een hoger energieverbuik.

waterhardheid

Hoe test je de waterhardheid in je woning en gemeente?

Hard water bevat te veel opgelost kalk. Wanneer leidingwater te hard is, biedt een waterverzachter de oplossing. Of je te maken hebt met hard water kom je gemakkelijk te weten op twee manieren. Je kan beide testen perfect kopen in de winkel, zodat je op eigen houtje aan de slag kan.

De druppeltest

De druppeltest is eenvoudig uit te voeren en de meest nauwkeurige test om de waterhardheid te meten. Je vult het bijhorende maatbekertje met leidingwater en voegt hier druppel voor druppel een speciale vloeistof aan toe. Je telt zorgvuldig het aantal druppels tot het water van kleur verandert.

Het aantal toegevoegde druppels geeft de hardheid van het leidingwater aan. De waterhardheid wordt in dit geval uitgedrukt in franse graden.

Teststrips

Met teststrips kan je eveneens op een eenvoudige manier de waterhardheid bepalen. Je dompelt een strip kort in je leidingwater. De mate van verkleuring geeft je een idee van hoe hard het water is. Deze test is echter minder nauwkeurig.

Meestal worden gratis teststrips meegegeven bij de aankoop van een waterontharder, zodat je regelmatig kan testen of ze nog prima werkt.

Check de waterhardheid via je waterbedrijf

Tip: vraag bij je waterbedrijf de gegevens van de waterhardheid in jouw regio op. Je vindt vaak ook de nodige info op hun website. Vind hier het waterbedrijf in jouw regio.

In elke gemeente is de samenstelling van het water anders en hebben de inwoners te maken met een andere graad van waterhardheid. Hoe kalkrijker de grond, hoe harder het leidingwater.

Kom je tot het besluit dat de waterhardheid te hoog is? Onderneem snel actie door een waterverzachter aan te schaffen. Want te hard water leidt op termijn tot schadelijke kalkafzetting in je leidingen, op verwarmingselementen en kranen. Ook huidirritatie en last van de ogen zijn gevolgen van een te hoge graad van hard water.

Wanneer een waterverzachter nodig?

Eens je de hardheid kent, kan je op basis daarvan beslissen of je een waterverzachter nodig hebt.

  • In gebieden met hard tot zeer hard water is een waterverzachter sterk aan te raden. Hoe harder het water, des te sneller je last zal krijgen van kalkproblemen. Een waterverzachter is in deze gevallen bijzonder effectief.
  • Wanneer je in een regio woont met middelhard water, zal je op termijn ook gegarandeerd te maken krijgen met kalkaanslag. Echter, de problemen zullen minder snel optreden. Een waterverzachter is dus ook in dit geval zeker nuttig.

Advies: Elke woning die te maken heeft met overdreven kalkaanslag, is gebaat bij de installatie van een waterontharder. Meer weten? Check zeker de gemiddelde prijs van een waterverzachter en zijn onderhoud.

Waterhardheid te hoog? Onderneem actie en plaats een waterverzachter!

Heb je in je woning last van overdreven kalkaanslag op kranen? Zet de kalk zich onder meer vast op het verwarmingselement van je waterkoker? De installatie van een waterverzachter biedt de perfecte oplossing.

Via onderstaand offerteformulier kom je snel en eenvoudig in contact met installateurs van waterverzachters in jouw regio. Vraag advies en ontvang tot 5 gratis offertes. Zo kan je prijzen en services makkelijk vergelijken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat wens je?
2*. Is het een nieuwbouw project?
3*. Waar wens je de waterontharder te plaatsen?
4*. Welke voorzieningen zijn er op de deze plaats reeds aanwezig?
5*. Wat wens je van de vakspecialist?
6. Projectomschrijving
7. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.