Renovatiepremie badkamer in 2024

Denkt u aan een baddkamerrenovatie? Als je al wat opzoekingswerk hebt gedaan, weet je misschien dat het bedrag voor het renoveren van een badkamer serieus kan oplopen. Daarom worden in dit artikel de verschillende premies uitgegeven door de vlaamse overheid, die mogelijks van toepassing zijn op jouw werken, even op een rijtje gezet en verder uitgelegd.

De verschillende subsidies zijn een renovatiepremie, een aanpassingspremie, en daarnaast een verlaagd BTW tarief van 6%.

Vlaamse overkoepelende renovatiepremie badkamer (2024)

Renovatiepremie: Badkamer renoveren

Deze premie, die door Wonen Vlaanderen wordt uitgekeerd, bestaat enkel voor sanitaire installaties in een woning van minstens 30 jaar oud. Kijk hieronder na of je werken in aanmerking komen.

Bij welke werkzaamheden is deze premie geldig?

Werkzaamheden aan je badkamer komen in aanmerking indien je de sanitaire installaties gedeeltelijk of volledig wenst te vernieuwen.

Zaken die hier bijhoren zijn het leggen van nieuwe leidingen, werken die gaan over het toevoeren of afvoeren van water en het plaatsen van toestellen die warm water produceren. Ten slotte komt ook het bepleisteren van muren met natte of droge kalk in aanmerking.

Aan welke andere voorwaarden moet ik voldoen?

Deze premie wordt verschillend uitgekeerd afhankelijk van of je een bewoner of een verhuurder bent.

Bewoners kunnen in aanmerking komen wanneer ze meerderjarig zijn. Ook moet jouw domicilie op het adres ingeschreven staan. Verder hangt het af van het jaarlijks gezinsinkomen.

Alleenstaanden die geen persoon ten laste hebben staanMaximum 44.160 euro
Alleenstaanden die 1 persoon of een inwonend gezinslid ten laste hebben staanMaximum 63.090 euro + 3.540 euro per extra persoon ten laste
Mensen die gehuwd zijn en wettelijk of feitelijk samenwonenMaximum 63.090 euro + 3.540 euro per extra persoon ten laste

Verhuurders komen in aanmerking wanneer ze de woning al langer dan 9 jaar via een sociaal verhuurkantoor verhuren. Het huidige huurcontract mag in de komende 3 jaar ook niet stopgezet worden of aflopen.

Voor beide moet er sprake zijn van een woning in het Vlaams Gewest van minstens 30 jaar oud. De meerderjarige inwonenden mogen niet over een andere volledige eigendom beschikken. Tot slot moeten de totale kosten voor de werken minimum 2.500 euro (exclusief BTW) bedragen.

Lees meer over premies voor nieuwe ramen: bedrag, aanvraag procedure en voorwaarden!

Welk bedrag krijg ik daarvan dan terug?

Het gaat om een terugbetaling van 20% tot 30% van het aangegeven bedrag. Dit is opnieuw afhankelijk van het inkomen. 

Weet wel dat er met een maximumbedrag van 3.750 euro gewerkt wordt. Wanneer de totale kosten dit bedrag overschrijden, blijft men toch met het maximumbedrag rekenen.

Hoe vraag ik deze premie aan?

Deze premie kan enkel aangevraagd worden nadat de werken effectief zijn uitgevoerd en je toegang hebt tot alle facturen. Deze dient u namelijk samen met eventuele attesten en foto’s in te leveren bij het agentschap Wonen Vlaanderen.

Let op: Facturen mogen niet ouder zijn dan 2 jaar.

Maak het jezelf gemakkelijker door met een vakman te werken. Deze zorgt er dan voor dat alle nodige documenten op tijd bij jou geraken.

Vergelijk nu verschillende vakmannen in jouw buurt

Bekijk indien u dit wil nog even de volledige uitleg op de website van de Vlaamse Overheid.

Vlaamse aanpassingspremie badkamer

De sinds 2019 gewijzigde aanpassingspremie is een renovatiepremie, die door de Vlaamse Overheid wordt uitgekeerd, voor oudere mensen van minstens 65 jaar oud die hun badkamer willen aanpassen aan de noden van het ouder gezin. 

Bij welke aanpassingswerken is dit geldig?

Voor deze premie werkt men met 2 categorieën: 

De categorie technische installaties en hulpmiddelen houdt aanpassingswerken in zoals het aanpassen van een badkamer met minstens 1 douche en 1 lavabo, het plaatsen van een eerste al dan niet tweede toilet of het plaatsen van handgrepen en steunmiddelen. Al deze werken zijn toepasselijk op een eerste badkamer of een tweede badkamer op een ander verdiep.

De tweede categorie van werken zijn verbouwingen om de toegang tot de woning te bevorderen. In de badkamer betekent dit vooral het herschikken of vergroten ervan.

Bij afbraakwerken bekijk je best het volgende artikel eens grondig.

Aan welke andere voorwaarden moet ik voldoen?

Opnieuw wordt de premie verschillend uitgekeerd aan bewoners en verhuurders. Ook is het jaarlijks inkomen weer van belang.

Aanvragers die geen persoon ten laste hebben staanMaximum 31.550 euro
Aanvragers die 1 persoon of een inwonend gezinslid ten laste hebben staanMaximum 44.160 euro + 3.540 euro per extra persoon ten laste
2 aanvragersMaximum 44.160 euro + 3.540 euro per extra persoon ten laste
Aanvrager-verhuurderMaximum 63.090 euro

Voor beide moet er sprake zijn van een woning in het Vlaams Gewest. De aanvrager moet het adres als hoofdverblijfplaats gebruiken en moet minstens 65 jaar oud zijn. Tot slot moeten de totale kosten voor de werken minimum 1.200 euro (exclusief BTW) bedragen.

Welk bedrag krijg ik daarvan terug?

De premie betaalt per onderdeel 50% van de gemaakte kosten terug. De maximumprijs die je kan terugkrijgen per onderdeel bedraagt 1.250 euro.

Hoe vraag ik deze premie aan?

Een Vlaamse aanpassingspremie aanvragen kan enkel nadat de werken effectief zijn uitgevoerd en je toegang hebt tot alle facturen. Deze dien je namelijk samen met eventuele attesten en foto’s in te leveren bij de Vlaamse Overheid.

Let op: Facturen mogen niet ouder zijn dan 2 jaar.

Een badkamerspecialist biedt u als 65 plusser gemoedsrust en zorgt ervoor dat alle documenten tijdig bij u terecht komen.

Vergelijk nu verschillende badkamerspecialisten in jouw buurt

Bekijk indien u dit wil nog even de volledige uitleg op de website van de Vlaamse Overheid.

Verlaagd BTW tarief van 6%

Renovatiepremie badkamer: verlaagd BTW tarief

Aangezien het om een renovatie gaat, komen de werken aan jouw badkamer in aanmerking voor een verlaagd BTW tarief van 6% in plaats van 21%.

Bij welke werken is dit tarief geldig?

De meeste renovatiewerken komen hiervoor wel in aanmerking. Of het nu gaat om werken aan sanitair of het bekleden van je muren, dit is niet enkel van toepassing op werken aan je badkamer.

Aan welke andere voorwaarden moet ik voldoen?

Om een verlaagd BTW tarief te verkrijgen voor renovatiewerken moet de woning volgens de Vlaamse Overheid ouder zijn dan 10 jaar en moeten de werken uitgevoerd worden door een erkende specialist.

Vergelijk nu verschillende erkende specialisten in jouw buurt

Bekijk indien u dit wil nog even de volledige uitleg op de website van de Vlaamse Overheid.

Kan ik deze verschillende premies combineren?

Ja, dit is mogelijk indien aan alle voorwaarden wordt voldaan. Helaas kan dit bij Wonen Vlaanderen niet voor dezelfde facturen. 

Het best vraag je hierover ook verdere raad aan een erkende vakman. Vergelijk de vrijblijvende offertes van verschillende vakmannen door het onderstaand formulier in te vullen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat wil je in de badkamer laten doen?
2*. Welke werken wil je laten uitvoeren?
3*. Wanneer wil je het project opstarten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.