5 tips om jouw houten ramen en deuren te kiezen

Zijn je ramen en deuren aan vervanging toe? Of wens je aan je woning een nieuwe uitstraling te geven? Bij het plaatsen van nieuwe houten ramen of deuren wordt de keuze voor houten ramen en deuren steeds groter. Het succes van deze ramen is dan ook te danken aan zijn talrijke voordelen. Het kiezen van de juiste houten ramen of deuren vergt echter de nodige aandacht. In dit artikel geven we je graag een paar handige tips bij het maken van je keuze.

Vraag advies en ontvang gratis offertes

Kiezen voor de juiste ramen en deuren: zo doe je dat!

Tips voor het kiezen van houten ramen en deuren

Tip 1: Stook niet onnodig

Een authentieke uitstraling en het creĂ«ren van een warm en landelijk stijl is uiteraard een belangrijk criteria. Echter mag dit niet de beslissende factor vormen. De verbluffende esthetiek dient inderdaad gekoppeld te worden met goede energieprestaties.

De U-waarde van je deur en van het raamprofiel draagt hier in grote mate bij. Deze waarde geeft het warmteverlies per m² en wordt bepaald door het glas en het schrijnwerk. Hoe lager deze waarde is, hoe minder warmte uw houten ramen of deuren zullen doorlaten.  Een raamprofiel  kan zodoende een U-waarde hebbe van 0,8 tot 0,63 W/m²K.

Buiten de thermische eigenschappen dien je ook rekening te houden met de mechanische weerstand. Houten ramen op basis van microtandwerk zorgen er bijvoorbeeld voor dat de mechanische weerstand twee keer zo hoog is als bij klassieke houten ramen.

Microtandwerk is namelijk een techniek die ervoor zorgt dat je het lijmoppervlak van de houten ramen vergroot en ook de hoekverbindingen versterkt. Dit leidt uiteindelijk tot een betere waterdichtheid en zodoende een betere bescherming tegen extreme weersomstandigheden.

Tip 2: Bepaal de kwaliteit van je hout

Het bepalen van de houtsoort hangt van verschillende factoren af. Wat is het budget waarover je beschikt? Wens je het hout eveneens onbehandeld te laten?

Wil je een houten buitenschrijnwerk laten uitvoeren, dan is het van belang dat je kiest voor duurzaam hout die bestendig is tegen extreme temperatuursverschillen. Houtsoorten zoals eik, padoek of afzelia zijn hiervoor ideaal. Iedere houtsoort heeft zijn eigen charme. Zo brengen houten ramen van tropisch hardhout bijvoorbeeld natuurlijke warmte met zich mee.

De duurzaamheid van een houtsoort kan je onderscheiden dankzij zijn duurzaamheidsklasse. Deze klasse wordt uitgedrukt in cijfers, gaande van 1 t.e.m. 5. Hoe hoger de klasse, hoe beter de duurzaamheid.

Wat verder nog een enorm plezier met zich meebrengt is een optimale lichtinval. Door grote houten ramen te plaatsen kan je je van een optimale lichtinval verzekeren.

Isoleer beter met houten ramen en deuren

Tip 3:  Doe het milieu een plezier

Ga dus niet te snel over de keuze naar de juiste houtsoort. Minder duurzame houtsoorten zijn niet altijd van hoogstaande kwaliteit. Een ander belangrijk factor voor het kiezen van een houten raam of deur is namelijk de levensduur. Zo brengen houten ramen van tropisch hardhout bijvoorbeeld natuurlijke warmte met zich mee, maar echt duurzaam is het niet.

Hoe hoger de duurzaamheidsklasse is, hoe beter het kernhout en hoe langer het hout, onbehandeld, in goede staat blijft.  Afhankelijk van de duurzaamheidsklasse, maar ook met het onderhoud die je aan je houten ramen schenkt, kunnen je ramen en deuren  wel 25 jaar meegaan.

Zoals je nu wel weet bieden houten ramen uitstekende resultaten op vlak van thermische isolatie. Bovendien kan je ook genieten van zeer goede akoestische isolatie. De massa van het hout zorgt inderdaad voor een aangenaam geluiddempend effect.

Je dient er natuurlijk mee rekening te houden dat deze isolerende eigenschappen, en de duurzaamheidsklasse van het hout, aan een prijskaartje verbonden is. In vergelijking met zijn concurrenten (pvc en aluminium) zijn deuren houten ramen dus ook iets duurder van prijs.

Deze prijs hangt echter ook weer af van een aantal factoren waaronder het gekozen houtsoort, maar ook het aantal vierkante meters en de beglazing. Beslis je om bijvoorbeeld vaste ramen te installeren, dan kun je je verwachten aan een prijs van 500 m² die kan oplopen tot 1600 m² indien je kiest voor het plaatsen van schuiframen. De beginprijs voor een houten voordeur ligt gewoonlijk rond de € 900.

PS: een videodeurbel nodig? Kijk naar Videodeurbelinfo.nl

Houten ramen of deuren plaatsen : heb je je keuze al gemaakt ?

Zit je nog met vragen over de juiste keuze wat betreft het plaatsen van een houten raam of deur? Wil je graag advies? Aarzel dan niet om ons formulier in te vullen en vrijblijvend gratis offertes aan te vragen. We brengen je zo snel mogelijk in contact met professionele raam-en deurspecialisten uit jouw regio die je de nodige advies zullen geven op maat van je project. Kies voor duurzaamheid voor de meest hoogstaande kwaliteit.

KlasseDuurzaamheidLevensduur
IZeer duurzaamMinimaal 25 jaar
IIDuurzaam15-25 jaar
IIIVoldoende duurzaam10-15 jaar
IVWeinig duurzaam5-10 jaar
VNiet duurzaamMaximaal 5 jaar

Tip 4: Bezint eer ge begint

Ramen en deuren in hout vragen een regelmatig onderhoud. Dit wordt ook beschouwd als Ă©Ă©n van zijn grootste nadelen. Afhankelijk van de duurzaamheid en van de behandeling dat het hout tijdens de fabricage kreeg, moet deze om het x aantal jaren weer behandeld worden om vocht, schimmel en insecten te voorkomen.

Heb je geen tijd voor onderhoud en wens je het hout onbehandeld te laten dan dien je een houtsoort uit klasse I of II te kiezen. Houd er wel rekening mee dat onbehandeld hout op een bepaald moment kan verkleuren naar grijs. Om dit te vermijden kan je je elegante profielen en deuren eens per jaar oliën of vernissen.

Houten ramen en deuren: prijzen vergelijken

Nieuwe ramen en deuren zijn niet goedkoop. Daarom is het altijd een goed idee om prijzen te vergelijken. Vul onderstaand offerteformulier in en wij brengen je in contact met verschillende ramenplaatsers in de buurt. Vergelijk hun offertes en geniet van nieuw schrijnwerk aan de beste prijs-kwaliteit.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat wenst u te plaatsen?
2*. Welk type ramen (of deuren) zoekt u?
3*. Hoeveel ramen (of deuren) wenst u te plaatsen?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.