Thermowood gevelbekleding: prijs, soorten en voordelen

Ben je op zoek naar een houten gevelbekleding? Thermowood hout is thermisch behandeld hout dat een prachtig alternatief voor tropisch hardhout vormt. Dit thermisch gemodificeerd hout met zijn krachtige duurzame eigenschappen is bestand tegen alle weersomstandigheden. Thermowood gevelbekleding is bovendien vormvast en wordt op natuurvriendelijke wijze geproduceerd.

Professionele gevelwerkers kunnen je extra voorzien van de nodige informatie en inspiratie. Daarnaast kunnen ze je een meer gedetailleerde prijsinschatting bezorgen. Je ontvangt advies en prijzen op maat van meerdere vakmannen tegelijk via onze offertepagina, gratis en vrijblijvend.

Vraag advies en ontvang prijzen op maat

Wat is de prijs van een thermowood gevel?

Thermowood gevelbekleding prijs

Maar wat is nu de prijs van thermowood gevelbekleding? Algemeen geldt een prijs tussen de € 30 tot € 50 per m². Dat is een heel pak goedkoper dan tropische houtsoorten; waarvan de prijzen al snel in de honderden euro’s kunnen oplopen.

De juiste prijs van thermisch hout is net zoals de duurzaamheidsklasse afhankelijk van de uitvoering van de gevelplanken. Daarbij komen ook nog eens de kosten voor de plaatsing. We geven je enkele richtprijzen per vierkante meter mee:

UitvoeringPrijs
Planchetten met tand en groefca. € 35 per m²
Bevel slidingsca. € 30 per m²
Latten met open op gesloten voegca. € 35 per m²
Blokprofiel enkelca. € 62 per m²
Blokprofiel dubbelca. € 55 per m²
Blokprofiel tripleca. € 35 per m²

Om de beste prijs van thermowood te bekomen voor jouw woning raden we je aan om meerdere offertes te vergelijken van vakmannen in jouw buurt. Op die manier kan je enorm besparen. Wees wel aandachtig dat je enkel offertes vergelijkt die hetzelfde inhouden. Zo voorkom je onverwachte kosten achteraf.

Vraag nu offertes voor jouw woning aan

Thermische behandeling van hout

Thermowood gevelbekleding

Thermohout of thermowood wordt thermisch behandeld om zo enkele eigenschappen te veranderen of net extra te benadrukken. Het proces, dat koken en bakken van hout wordt genoemd, gaat eigenlijk als volgt. Eerst wordt het hout door middel van stoom tot een temperatuur van minstens 200 °C verhit, waarna het zorgvuldig gedroogd wordt. Het effect van dit proces is dat het hout extra vochtbestendig en duurzaam wordt.

De naam thermowood is eigenlijk ook een merknaam van het Finse Finnforest. De algemene namen van thermowood planken zijn behandeld hout, thermisch hout en ga zo maar door.

Welke soorten en uitvoeringen zijn er beschikbaar?

Thermowood gevelbekleding is in houtsoorten zoals populier, es en dennenhout beschikbaar. Al deze houtsoorten geven een mooi effect en hebben een warme kleur. Deze natuurlijke kleur van de planken wordt tijdens het specifieke verhittingsproces van thermowood nog eens extra in de verf gezet. Hoe hoger de temperatuur tijdens het verduurzamingsproces, hoe donkerder de kleur van het hout.

Thermowood is zeer veelzijdig en kan bijna overal ingezet worden. Binnenshuis wordt het vaak gebruikt voor meubels of parket. Buitenshuis is het ook heem populair als bekleding voor gevels door zijn vochtwerende eigenschappen.

Thermowood gevelbekleding is beschikbaar in planken voor de gevel met allerhande uitvoeringen. We geven je graag enkele van de meest gebruikte toepassingen mee:

  • Thermowood planken met tand en groef
  • Bevel slidings (zogenaamd ‘Zweeds rabat’)
  • Latten met zowel open als gesloten voeg
  • Parallellogram
  • Blokprofiel enkel/dubbel

Is er een premie voor thermowood gevelbekleding?

Wanneer het gaat over een renovatie bestaat de kans dat je in aanmerking komt voor de Vlaamse overkoepelende renovatiepremie. Dat is een eenmalige premie die kan gaan van 20 tot 30 % van het totaal uitgegeven budget. Bekijk zeker voor je start met de werken de volledige voorwaarden van de premie voor gevelbekleding.

Het kan zeker ook de moeite lonen om indien je woning ouder is dan 10 jaar te kijken of je in aanmerking komt voor het verlaagde BTW-tarief van slechts 6%.

Twijfel je toch nog tussen verschillende houtsoorten om je gevel te bekleden? Ontdek alle voordelen van thermowood hieronder.

Gevel in thermowood: alle voordelen op een rijtje

1. Egaal vergrijzingsproces

Thermowood gevelbekleding gaat na enige tijd vergrijzen. Geen paniek, wanneer dit proces op een egale manier verloopt is dit zeker geen nadeel, integendeel zelfs. Voor heel wat personen is dit natuurlijke vergrijzingsproces net deel van de uitstraling en charme.


De diverse fabrikanten gebruiken een eigen methode van verhitten, en ook de afwerking van de thermowood latten kan verschillen.
Wil je liever geen hout met een natuurlijk vergrijsde look? Geen probleem! Het thermisch gemodificeerd hout kan gebeitst worden of je kan een speciale olie gebruiken.

2. Levensduur thermowood gevelbekleding

De levensduur van thermowood gevelbekleding is vergelijkbaar met die van hardhout, dus daarvoor moet je het ook al niet laten. Afhankelijk van de specifieke soort gekozen thermowood gevelbekleding komt dit neer op een levensduur van minstens 25 jaar.

3. Geringe ecologische voetafdruk

Een andere factor die zeker meespeelt bij thermowood gevelbekleding is de geringe ecologische voetafdruk. Het hout is afkomstig uit Europese bossen die onder toezicht staan en dus niet uit tropische wouden. Ook worden bij het productieproces geen chemicaliën gebruikt, wat er voor zorgt dat thermowood gevelbekleding perfect recycleerbaar is.

4. Verven

We vertelden het eerder al, het is niet noodzakelijk om de thermowood gevelbekleding te schilderen als je kiest voor de natuurlijke vergrijzing van deze soort hout. Doe je dit liever wel, dan kies je best voor een niet-filmvormende beits of olie. Of kies voor een verf op basis van terpentine.

Thermowood is thermisch behandeld hout en neemt daardoor nagenoeg geen vocht op, waardoor een acrylbeits op basis van water minder gemakkelijk in het hout zal trekken.


Een transparante beits aanbrengen op thermowood is evenmin aan te raden, want deze filtert het uv-licht nauwelijks, waardoor je het beitsen van de gevel na enkele jaren weer zal moeten herhalen

5. Onderhoud

Thermowood hout vraagt weinig tot geen onderhoud. Het enige dat zich kan voordoen is dat er na lange tijd mosvorming optreedt. Je hoeft je voor de rest geen zorgen over te maken over het onderhoud.

Wil je de voordelen van een thermowood gevelbekleding zelf ontdekken? Vraag dan advies en gratis offertes bij vakmannen in jouw buurt via onderstaand offerteformulier.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat wens je?
2*. Hoeveel gevels wil je renoveren of reinigen?
3. Wanneer zou je van start willen gaan?
4. Projectomschrijving
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.