Split airco: vaste airco met buitenunit

We houden allemaal van een frisse, koele kamer op een warme dag. Maar welke airconditioning is nu het meest geschikt voor jouw huis? In dit artikel vind je de meest relevante info over een split airco of vaste airco met buitenunit.

Wil je extra advies of direct een airco installateur vinden? Vraag gratis en geheel vrijblijvend offertes aan bij meerdere installateurs tegelijk via onze offertepagina.

Ontvang gratis advies en offertes op maat

Vaste installatie of mobiele airco met buitenunit?

Een split airco is een vaste airconditioning. Zoals de naam het al een beetje verklapt is een split airco niet één apparaat, maar bestaat het uit meerdere units. Het systeem heeft één unit die buiten staat en één of meerdere units binnen in huis.

De units worden verbonden met elkaar via een luchtkanaal of leiding. Zo behoud je de keuze de airco’s te plaatsen waar je maar wil. De buitenunit van de split airco kan bijvoorbeeld op een dak geplaatst worden en in de tuin. Via een hakensysteem kan hij ook tegen de muur geplaatst worden.

Waarom een airco met buitenunit?

Nood aan airconditioning, maar geen flauw idee wat te kopen? Misschien is een split airco wel wat voor jou. Ontdek hieronder alle voor- en nadelen van een airco met één buitenunit.

vaste airco buitenunit

Voordelen

Er zijn heel wat voordelen aan een airconditioning met één buitenunit.

Voordelen airco met buitenunit:

  • Het grootste voordeel dat gebruikers aangeven is het feit dat het veel stiller werkt. Zo heb je veel minder last van geluidshinder als je in de ruimte zit.
  • Het is een veel flexibeler systeem dan bijvoorbeeld een monoblock airconditioning. Je kan de buitenunit plaatsen waar je maar wil en je kan kiezen hoeveel binnenunits je wil gebruiken.
  • Een split airco splitst zijn systemen, dus is de binnenunit veel compacter. Zo neemt het minder plaats in en ziet het er een pak mooier uit.

Nadelen

Nadelen airco met buitenunit:

  • De plaatsing van de buitenunit gaat moeilijker en vergt meer tijd. Ook ziet je huis met een airco er soms esthetisch minder goed uit. De installatiekosten kunnen ook iets hoger oplopen.
  • Een split airco is vaak iets prijziger dan andere airco’s.

Vaste installatie of mobiele airco met buitenunit?

Naast vaste airco’s zijn er ook airco’s waarvan de buitenunit mobiel is. Het is vaak een lastige beslissing wanneer je moet kiezen tussen een mobiele en een vaste airconditioning. Het verschilt van persoon tot persoon. Daardoor is het erg belangrijk om een weloverwogen keuze te maken.

Een mobiele split airco heeft als grote voordeel dat het veel minder plaats inneemt. Ook produceert de binnenunit minder lawaai omdat het werk door de buitenunit gedaan wordt. Daarnaast zijn ook de installatiekosten bij een mobiele airco lager dan bij een vaste airco met buitenunit.

Mobiele airco’s worden vooral gekozen door mensen die een bepaalde ruimte maar enkele dagen of weken per jaar moeten verkoelen. Ook is het niet de meest efficiënte airco, aangezien het apparaat nog steeds met leidingen verbonden is. Dit betekent dat er altijd een raam of deur open moet staan, waardoor er ook warme lucht naar binnen komt.

Vaste airco’s zijn een beter idee wanneer er een ruimte constant afgekoeld moet worden. Ook heb je minder last van geluidshinder omdat de compressor in de buitenunit zit. Het is wel moeilijker om dit type airconditioning te installeren en wat duurder.

airco split

Meerdere ruimtes koelen

Er is 2 soorten split airco’s. Er is een single split airco en een multi split airco. Bij een single split airco heb je één binnen- en één buitenunit. Dit is gemaakt om één bepaalde ruimte te verkoelen. Hierbij is het niet mogelijk om meerdere ruimtes van verfrissing te voorzien.

Het is toch perfect mogelijk om met een split airco meerdere ruimtes te verkoelen. Bij een multi split airco kan je tot wel 8 binnenunits aan de buitenunit hangen. De binnenunit wordt dan niet rechtstreeks aan de buitenunit gehangen, maar werkt via leidingen.

Dit is mogelijk omdat je meteen multi split airco minder vermogen nodig hebt om een hele ruimte af te koelen. Bepaalde ruimtes namelijk 24/7 gekoeld. Ook moet niet elke ruimte op hetzelfde moment gekoeld worden met een multi split.

Split airco: prijs

De prijzen voor een split airco variëren van 1.300 euro tot 2.500 euro. Dat is inclusief de installatie. Het verschil in prijs komt voornamelijk door het koelvermogen van de airco. Het koelvermogen van de goedkoopste split airco bedraagt 2,5 kW. De allerbeste split airco heeft een vermogen van maar liefst 7,0 kW.

In onderstaande tabel vind je de gemiddelde prijs naargelang het koelvermogen van de split airco, inclusief installatie.

Koelvermogengemiddelde prijs
2.5 kW€1.300 tot €1.600
3.5 kW€1.500 tot €1.700
5.0 kW€1.600 tot €2.200
7.0 kW€2.000 tot €2.500

Ontvang gratis een prijs op maat

Gelukkig zijn er enkele handige manieren om kosten te besparen, enkele tips:

Bespaartip 1: verlaagd btw-tarief

Wanneer je ervoor kiest airconditioning aan te schaffen en je woning is meer dan 10 jaar oud kan je genieten van een fiscaal voordeel. Het btw-tarief wordt verlaagd. Zo betaal je nog maar 6 % in de plaats van de oorspronkelijke 21 % btw.

Bespaartip 2: airco installateurs vergelijken

Wat ook erg besparend kan zijn, is het vergelijken van airco installateurs. Elke installateur verschilt qua aanbod en prijzen, check zeker wie de beste prijs kan garanderen voor de airco die jij wil.

buitenunit airco

Onderhoud

Om op de lange termijn de vruchten te plukken van je split airco moet je af en toe een onderhoud laten uitvoeren door een professional. Het kan ook zijn dat je airco na een tijd minder goed begint te werken. Zo is er een mogelijkheid dat de split airco na een tijd meer geluid begint te produceren, de ruimte minder snel verkoeld wordt of dat er zich andere haperingen voordoen.

Kapotte onderdelen vervangen, de filters schoonmaken of de koelvloeistof terug aanvullen zijn zaken die regelmatig moeten gebeuren.

In sommige gevallen is jaarlijks onderhoud laten uitvoeren zelfs verplicht. Bijvoorbeeld wanneer er meer dan 3 kilogram koelvloeistof in je airco zit, is een onderhoud verplicht. Personen waarbij dit van toepassing is, gaan vaak een onderhoudscontract met hun airco installateur aan.

Airco offertes ontvangen

Het is erg belangrijk een airco installateur te vinden die geschikt is voor wat jij nodig hebt. Een installateur op maat kan het verschil maken en zelfs kosten besparen op zowel korte als lange termijn. Je kan de juiste nodige vragen stellen en advies vragen. De expert waar jij beroep op doet heeft ongetwijfeld kennis van zaken.

Hieronder kan je gemakkelijk verschillende offertes aanvragen bij verschillende airco installateurs voor een airco met buitenunit. Het duurt niet lang en is geheel vrijblijvend. Zo kan je rustig prijzen en aanbiedingen vergelijken, en zorgeloos de juiste keuze maken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. In hoeveel ruimtes wil je een airco laten installeren?
2*. Welk airco model verkies je?
3*. Welke type airco wens je?
4*. Wanneer wil je de airco laten plaatsen?
5*. Omschrijf jouw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.