Wandairco: prijzen, types en voordelen
Tijdens de zomermaanden helpt een airconditioner om de kamertemperatuur op een aangenaam niveau te houden. In dit artikel bekijken we hoe dit apparaat werkt en tegen welke prijs je een wandairconditioner in jouw huis kan installeren. Ook waarom je een wandairco moet kopen en welk model je best kiest afhankelijk van jouw gebruik komen aan bod.
Daarnaast bestuderen we de verschillende stadia van het installatieproces, net als het onderhoud dat nodig is om de airconditioning in goede staat te houden. Als je ervan overtuigd bent er een te willen aankopen, neem dan contact op met professionals in de buurt voor een gepersonaliseerde en vrijblijvende offerte.
Vraag advies en vergelijk gratis offertes
Wandairco: prijs in België
De prijs van een wandairconditioner in België ligt tussen 300 en 6.600 euro. Deze prijs is afhankelijk van het type airconditioner dat je in huis wil installeren, maar ook van het merk van het product.
Bij deze prijs komen ook nog de installatiekosten erbovenop als je een beroep doet op een professionele installateur. Reken hiervoor op een bedrag tussen 500 en 2.000 euro.
Hieronder tref je een tabel aan met prijsklassen voor wandairconditioners, afhankelijk van het model.
Model wandairco | Prijsklasse |
---|---|
Aan de wand gemonteerde verpakte airconditioner | 300 – 400 euro |
Aan de wand gemonteerde split-airconditioner | 1.400 – 3.000 euro |
Omkeerbare airconditioner | 400 – 6.600 euro |
Cassette-airconditioner | 600 – 2.500 euro |
Hoe werkt een wandairco?
Een aan de wand gemonteerde airconditioner bestaat uit twee gesloten circuits, de verdamper en de condensor, waarin het koelmiddel circuleert. Terwijl de verdamper een temperatuur onder de omgevingstemperatuur handhaaft, onderhoudt de condensor een temperatuur boven die van de omgeving.
De vloeistof die voortdurend door deze twee circuits circuleert, zal de lucht in de kamer absorberen om deze af te koelen en vervolgens naar buiten afvoeren. Daartoe verhoogt een compressor de druk van het koelmiddel door het koelgas om te zetten in vloeistof.
De energie die bij deze reactie vrijkomt, wordt door middel van een ventilator naar de buitenkant van de airconditioner afgevoerd. De unit is ook uitgerust met een expansieventiel waarmee gevarieerd kan worden in het debiet van het koelmiddel, zodat de druk van de vloeistof wordt verlaagd. Wanneer de druk daalt, treedt verdamping van het koelmiddel op.
De energie voor dit mechanisme komt van de vloeistof zelf, waardoor de temperatuur daalt. De afgekoelde vloeistof gaat vervolgens naar de verdamper om in de ruimte te worden afgevoerd.
In nieuwere wandairconditioners regelt een stiller scroll-type compressor de snelheid van de compressie en verzekert het verder een constante druk van het koelmiddel. De ton staat dus voor de hoeveelheid warmte die de verdamper kan opnemen en voor de capaciteit van de warmteafvoer door de airconditioner.
Met deze aanduiding kan je jouw wandairconditioner kiezen naargelang de grootte van de ruimte waarin je hem wenst te installeren. Aangezien één ton koeling overeenkomt met 3.517 watt, kan je een vaste airco kiezen voor een grote te koelen ruimte en een draagbare airco voor een kleinere ruimte.
Vraag gratis offertes aan voor wandairco’s
Waarom kiezen voor wandairconditioning?
Voor dagelijks comfort
Met de airconditioner kan je de kamertemperatuur regelen volgens het comfortniveau dat je wenst te installeren. Op bepaalde modellen helpt de ontvochtigings- en luchtzuiveringsmodus ook om de lucht die je inademt te zuiveren.
Om het energieverbruik te beheersen
De meeste airconditioners zijn energie-efficiënt. Met name het multi-split wandairco stelt je in staat de airconditioning alleen in de kamer naar keuze in te schakelen.
Om ruimte te besparen
Omkeerbare airconditioningsystemen werken zowel als luchtkoeler en als verwarming. Dit betekent dat je ruimte kan besparen door een 2-in-1 unit te installeren.
Welk type wandairconditioner moet ik kiezen?
Er zijn verschillende modellen airconditioners voor wandmontage, ook wel lucht/lucht-warmtepompen genoemd. Om je keuze te maken, moet je rekening houden met de oppervlakte van de te koelen ruimte en het aantal bewoners in huis. Zo kan je ook het luchtdebiet bepalen dat door het toestel wordt vereist.
De hoogte van het plafond en de stroomsterkte zullen je helpen de grootte van de te kiezen airconditioner te bepalen. Aarzel niet om in geval van twijfel contact op te nemen met een specialist die je zal helpen de juiste grootte van airconditioner te kiezen en tegelijkertijd een thermische evaluatie van je huis zal uitvoeren.
De vakman zal ook een technische controle uitvoeren van de ventilatie van de ruimte, de oriëntatie ten opzichte van de zon en het type verwarming dat reeds aanwezig is.
Aan de wand gemonteerde verpakte airconditioner
Ideaal voor een kamer kleiner dan 40 m2. Hij is goedkoop en gemakkelijk te installeren en bestaat uit één enkele eenheid die binnen wordt bevestigd.
Aan de wand gemonteerde split-airconditioner
De split-airconditioner kent 2 varianten: mono split met 2 binnen- en buitenunits, en multi-split wandairco met meerdere binnenunits en één buitenunit. De duurdere, maar zeer stille split-airconditioner is de meest efficiënte airco-oplossing op de markt.
Omkeerbare airconditioner
De omkeerbare airconditioner is uitgerust met een verwarmingsmodus en een koelingsmodus. Hij is verkrijgbaar als enkele unit of als split unit. Ondanks de ruimtebesparing die het omkeerbare model biedt, kan het een verwarmingssysteem niet volledig vervangen.
Cassette-airconditioner
De cassette-airconditioner is discreet omdat hij volledig in jouw verlaagd plafond is geïntegreerd. Onzichtbaar en geruisloos is zijn airconditioningscapaciteit aangepast aan een oppervlakte van 50 tot 150 m2. De overgrote meerderheid van cassette-airconditioners zijn omkeerbaar.
Inverter airconditioner
Het inverter airconditioningsysteem bespaart energie omdat het werkt op basis van de temperatuurschommelingen in de ruimte. Het toestel past de toevoer van warme of koude lucht automatisch aan volgens een vooraf ingestelde kamertemperatuur.
Kanaalairconditioner
De airconditioner met kanaalaansluiting is een splitmodel dat de voordelen van een airconditioner heeft, maar ook uitgerust is met een echt verwarmings-, ontvochtigings- en luchtzuiveringssysteem.
Dit alles-in-één toestel is het meest complete op de markt, vooral omdat het volledig kan worden geïntegreerd in een verlaagd plafond om het onzichtbaar te maken.
Vergelijk vrijblijvend prijsvoorstellen van wandairco’s
Hoe verloopt de installatie van een wandairco?
Voor de installatie van een wandairconditioner is het raadzaam een beroep te doen op een professionele airconditioningsinstallateur. Afhankelijk van de plaats en het model van het toestel moeten specifieke methoden en veiligheidsmaatregelen in acht worden genomen.
Om ervoor te zorgen dat de airconditioning optimaal wordt benut, moet je ook de juiste plaats voor de unit in huis eruit pikken. Kies de kamers die in het warme seizoen de meeste warmte opslaan: de woonkamer, de keuken, een veranda of een wijnkelder. Kies ook een plek uit in de buurt van warmtebronnen, zoals een radiator of open haard.
De buitenunit moet uit de wind en uit de buurt van ramen worden gemonteerd om geluid nauwelijks hoorbaar te maken. Als je huis zich in een gemeenschap bevindt, is het van essentieel belang de mede-eigenaar toestemming te vragen om een aan de muur bevestigde airconditioner te installeren.
Als je echter een klusser bent, kan je jouw wandairconditioner zelf installeren. Het enige wat je nodig hebt, is het juiste gereedschap om de binnen- en buitenunits te plaatsen.
Stappenplan
Stap 1: Bereid het gereedschap voor dat nodig is om een airconditioner te installeren
Om de wandairconditioner te installeren, heb je een paar essentiële gereedschappen nodig:
- een elektrische boormachine
- een 60 mm kernboor
- 1 inbussleutel
- 2 universele moersleutels
- 2 kruiskop- en platte schroevendraaiers, met elektrische isolatie
- meetlint, stanleymes en waterpas
- een rol isolatietape
- lekdetectiespray
Stap 2: Kies de plaats van de airconditioner
De airconditioner wordt het best geplaatst tegen een muur die naar buiten gericht is. Het is een goed idee om het in de buurt van een raam of een erker te plaatsen om de afvoer van condenswater te vergemakkelijken.
Wij raden je aan zorgvuldig na te gaan of er zich geen elektrische, water- of gasleidingen in de gekozen muur bevinden. De ideale hoogte van het toestel moet tussen 1,8 en 2,6 m van de vloer liggen.
Voorzie aan beide zijden van de airconditioner voldoende ruimte voor gemakkelijk onderhoud. Voorkom ook dat de bovenste en onderste delen van het toestel worden geblokkeerd, zodat de aanzuig- en afvoerlucht vrij kunnen circuleren.
Bij het installeren van de buitenunit raden wij je eveneens aan een vrije plaats te kiezen om te voorkomen dat de ventilatie van de unit en de afvoer van condenswater worden belemmerd.
Stap 3: Bevestig de binnenunit aan de wandairco
Begin de montageplaat met je schroevendraaier vast te schroeven, terwijl je ervoor zorgt dat hij waterpas staat.
Het is belangrijk dat je boormachine en kernboor 5° naar boven kantelt, zodat het condenswater kan weglopen. Voor de volgorde van de te maken bevestigingspunten adviseren wij de installatiehandleiding van het product te raadplegen.
Stap 4: Breng koelmiddelaansluiting en dergelijke in orde
Eerst moet je de koelmiddelaansluitingen, de waterafvoerslang en de elektrische kabel aansluiten. Gebruik de rol isolatietape en leg de ene waterafvoerbuis onder de andere, zodat er geen tegenhelling ontstaat.
Voer de slang door het gat en maak dat het drukventiel zich aan de kant van de buitenunit bevindt. Doe dat voorzichtig met een buigmachine, met een geschikte diameter, of aan de hand van zachte bochten door er koperen pijpbochten in te steken.
Monteer vervolgens de koelmiddelaansluitingen en gebruik de moersleutels om de PA-adapters te bevestigen. Als je een momentsleutel hebt, controleer dan of de aandraaikracht ten minste 45 nm bedraagt. Nadat de aansluitingen zijn gemaakt, moeten ze worden geïsoleerd met isolatietape.
Stap 5: Sluit de eenheden aan
Aansluiten van de binnenunit
Open het deksel van de elektrische doos aan de voorkant van de binnenunit van de wandairconditioner. Steek de kabels tussen de eenheden door de gaten die overeenkomen met de kleuren van elke draad en draai de schroeven vast. Zorg ervoor dat de palen elkaar niet raken.
Aangezien elk model een specifieke elektrische aansluiting heeft, dien je de installatiehandleiding van het toestel te raadplegen om de toestellen correct aan te sluiten.
Aansluiten van de buitenunit
Plaats de buitenunit van de airconditioner met behulp van de waterpas en zet hem vast met de bijgeleverde schroeven. Bevestig vervolgens de koelmiddelaansluitingen langs de muur in een beschermende koker om ze te beschermen tegen weersinvloeden en UV-licht.
Sluit ten slotte de aansluitingen aan door de adapters te vervangen door de vertakkingsklem, op dezelfde manier als voor de aansluiting van de binnenunit.
Informeer over de gangbare prijstarieven van wandairco’s
Hoe airconditioner onderhouden?
Het onderhoud van jouw wandairconditioner moet regelmatig worden uitgevoerd om hem in goede staat te houden, maar ook om de energiekosten onder controle te houden.
Voor het onderhoud van de binnenunit adviseren wij een bacteriedodend product te gebruiken dat speciaal voor koelsystemen bestemd is. Aangezien voor deze operatie de binnenunit moet worden gedemonteerd om toegang te krijgen tot de filterroosters, is het beter een beroep te doen op een vakman.
Ontvang gratis offertes voor de installatie van een wandairco in België
Voor de plaatsing van een wandairconditioner kan je op onze site de prijzen vergelijken van installateurs in België. Mis de kans niet om de juiste professional voor je project te vinden. Vraag nu gratis en vrijblijvend offertes aan om het juiste materiaal tegen de juiste prijs aan te kunnen schaffen.