Onderhoud airco: prijzen, stappenplan en frequentie
Onderhoud van je airco is van onschatbare waarde. Een goed airconditioningsysteem koelt of verwarmt met name jouw huis, ververst de lucht en zorgt voor comfort in zowel de winter als de zomer. Er zijn een aantal zaken die je kan ondernemen om jouw airconditioningsysteem goed te onderhouden. Maar soms is de hulp van een deskundige nodig of zelfs verplicht.
Hier kom je meer te weten over de gemiddelde kosten, hoe je weet wanneer je airconditioningsysteem een onderhoudsbeurt nodig heeft en wat je kan doen om je airconditioning op de juiste manier te onderhouden.
Vergelijk gratis offertes voor onderhoud airco
Kostprijs onderhoud airco
De meest eenvoudige manier om jouw airconditioner goed te onderhouden is in de meeste gevallen het afsluiten van een airco-onderhoudscontract bij een specialist in airco installatie.
Een onderhoudscontract is niet verplicht, maar wordt sterk aanbevolen. Dat contract biedt namelijk een extra zekerheid. Het garandeert een snelle interventie, regelmatig onderhoud en reparatie in geval van storingen.
Dit type contract kan ook een preventief bezoek omvatten, één keer per jaar, om ervoor te zorgen dat je airco werkt op optimale wijze. In België kan de prijs van een jaarlijks onderhoudscontract overigens schommelen tussen 50 en 300 euro.
Door een professional in te schakelen voor onderhoud van je airco kan je flink wat geld besparen. De prijs van een spoedinterventie of -reparatie is altijd hoger dan de prijs van een routineonderhoud. De gemiddelde prijzen voor de verschillende soorten reparaties staan hieronder vermeld.
Type interventie | Minimumprijs | Maximumprijs |
---|---|---|
Vervanging koelmiddel | 70 euro | 370 euro |
Vervanging thermostaat | 70 euro | 270 euro |
Vervanging spoel | 400 euro | 1.200 euro |
Vervanging condensator | 40 euro | 320 euro |
Vervanging zekeringen of stroomonderbrekers | 10 euro | 370 euro |
Vervanging luchtcompressor | 40 euro | 350 euro |
Vervanging elektronische kaart | 80 euro | 350 euro |
Vervanging hefpomp | 50 euro | 250 euro |
Ontvang gratis offertes op maat
Waarom jouw airconditioning onderhouden?
Het onderhoud van je airco is van essentieel belang om de prestaties ervan te garanderen. Zonder frequent onderhoud kan het airconditioningsysteem defect raken en niet meer werken. Gebrek aan onderhoud kan ook tot veel problemen leiden:
Ondermijning prestaties
Slecht onderhoud van je airco maakt het apparaat moeilijk bestuurbaar. Ze kunnen talrijke storingen vertonen en op elk ogenblik stoppen met werken. Onderhoud kan dus zorgen voor optimale prestaties en de levensduur van de airconditioner verlengen.
Dagelijkse ongemakken
Een slecht onderhouden airconditioner functioneert niet meer optimaal. Hij koelt niet meer, ventileert de kamers minder en vermindert de kwaliteit van de lucht in de kamer. Dit wordt erg vervelend als de luchtvochtigheid hoog is.
Toename stroomverbruik
De prestaties van het airconditioningsysteem nemen na verloop van tijd af. Als gevolg daarvan heeft het apparaat meer moeite om een ruimte te koelen en verbruikt het meer energie. Je elektriciteitsrekening zal daardoor waarschijnlijk sterk stijgen. Goed onderhoud bespaart energie.
Gezondheidsschade
Vuil in het ventilatiesysteem bevordert de groei van bacteriën en schimmels. Gebrek aan onderhoud heeft dus ernstige gevolgen voor de gezondheid. Je stelt jezelf namelijk bloot aan ernstige ziektes, allergieën of astma-aanvallen. Bovendien kunnen bacteriën de veteranenziekte of stafylokokken aureus veroorzaken. Het regelmatig onderhoud van je airco is dus van cruciaal belang om jezelf te beschermen.
Wanneer jouw airconditioning reinigen?
Als je jouw airconditioner niet elk jaar hebt onderhouden, zijn er verschillende tekenen die zich kunnen voordoen waarop je onmiddellijk moet reageren:
- een lawaaierige airconditioner: als het systeem meer lawaai maakt dan normaal, betekent dit dat de filters verstopt zijn. Het is daarom aanbevolen filters reinigen snel te doen om een eventuele storing te voorkomen.
- een stijging van de energierekening: Dit is vaak een teken van slecht onderhoud van de airconditioner. Het verbruikt meer energie om te werken.
- een inefficiënte airconditioner: Als het systeem jouw huis niet goed koelt of je zelfs warme lucht voelt, kan de hoeveelheid koelmiddel te laag zijn. In dat geval moet je er een vakman bijhalen om dit probleem op te lossen.
Noodonderhoud is in de voorgaande scenario’s een must. Om deze problemen te voorkomen, is het raadzaam de filters reinigen om de twee maanden uit te voeren, bovenop een jaarlijks onderhoud.
Een vakman kan dan tussenbeide komen om de werking van het toestel te controleren, de druk te controleren en na te gaan of er geen lekken zijn.
Het circuit moet ten minste om de twee jaar op lekken worden gecontroleerd. De tussenkomst van een vakman in België wordt verplicht indien de apparatuur een nominaal koelvermogen heeft van meer dan 12.000 Watt of een capaciteit van meer dan 2 kg koelmiddel. In dat geval moet jaarlijks een reiniging en inspectie door een deskundige worden uitgevoerd.
Zelf te nemen preventieve maatregelen
Regelmatig laten onderhouden van het airconditioningsysteem wordt sterk aanbevolen. Naast het jaarlijks onderhoud zijn er een aantal zaken die frequent moeten gebeuren en waarvoor niet noodzakelijk de hulp van een vakman nodig is. Er zijn een aantal essentiële stappen in het onderhoud van een airconditioningsysteem. Hieronder leggen wij uit hoe je gemakkelijk zorg kan dragen voor je airconditioningsysteem.
Vraag vrijblijvende prijsvoorstellen voor onderhoud airco
Reiniging filter airco
Airco filters raken snel verstopt. Het systeem verplaatst namelijk tot acht keer het volume lucht in een kamer. Daarom is het raadzaam de filters van de airco elke twee maanden te reinigen. De eerste stap hierin is het openen van de kofferbak. Je moet jouw airconditioner uitzetten voordat je de voorkant van de binnenunit nadert. Je kan nadien de doos openen.
Vervolgens moet je de luchtfilters losmaken. Maak ze simpelweg los van hun basis. Afhankelijk van het model zijn de filters plat of gebogen. De derde stap is het stof van de filters verwijderen. Dit kan door ze boven een vuilbak af te tikken. Gebruik vervolgens een stofzuiger om de laatste resten te verwijderen.
Ten slotte moet de filter worden gespoeld. Een spons en een bak met water zijn voldoende. Dompel de filter gewoon in water en schrob voorzichtig met een spons en zeep. Spoel daarna af met proper water en droog af voordat je terugplaatst in de binnenunit van je airco.
Vervanging actieve koolstoffilter
Om onaangename geurtjes te voorkomen, moet je de actieve koolstoffilter één of twee maal per jaar vervangen. Dit element bevindt zich tussen de luchtfilters en de uitlaatpijpen. Je kan de filter eenvoudig verwijderen door op de bevestigingsvoering te drukken. Spoel daarna af in een bak met warm water en laat drogen. Plaats achteraf terug in het toestel.
Reiniging binnenunit
Na de reiniging van de luchtfilters en actieve koolstoffilters, is het tijd om de binnenunit onder handen te nemen. Gebruik een vochtige spons om alle hoeken van het toestel schoon te maken. Vergeet niet om ook de kabels en slangen te controleren.
Als water niet voldoende is om schoon te maken, kan je speciale schoonmaakmiddelen gebruiken. Het is belangrijk om het gebruik van conventionele huishoudelijke reinigingsmiddelen te vermijden. Na het schoonmaken van de binnenunit, moet deze worden gedroogd met een doek. Dat hoeft geen vochtige doek te zijn; een droge volstaat.
Reiniging buitenunit
De schoonmaak van de buitenunit is vergelijkbaar met die van de binnenunit. Met een spons stof je alle onderdelen van het systeem af. Gebruik vervolgens een doek om het volledige oppervlak droog te maken.
Je moet ook de condensbak schoonmaken. Dit speelt een niet te onderschatten rol: het vangt al het condenserende water op wanneer het systeem in werking treedt. Het is dus noodzakelijk voor de goede werking van de airconditioner. Maar let op: als hij niet regelmatig wordt geleegd, kan hij erg beginnen stinken.
De eerste stap bij de schoonmaak is de condensbak verwijderen. Giet het water af en spoel het na met warm water. Je kan erna drogen met een doek voordat je terugplaatst in de buitenunit.
Doe een beroep op experts van airconditioning
Om je airconditioner te laten onderhouden, moet je van tijd tot tijd een beroep doen op een vakman. Hij of zij heeft de vaardigheden en de know how om het airconditioningsysteem in goede conditie te houden en je te adviseren over de juiste handelswijze. Ze weten ook hoe ze moeten omgaan met koelmiddelen, die giftig kunnen zijn.
Om je te helpen de meest betrouwbare vakman in België te kiezen, raden wij je aan meerdere gratis offertes aan te vragen. Op die manier kan je de prijsvoorstellen van de airco specialisten in jouw buurt vergelijken en de offerte kiezen die het best bij jouw project past.