Lucht-lucht warmtepomp: prijs, werking en premies

Wil je een zuinig, efficiënt en comfortabel verwarmingssysteem voor je woning? De lucht-lucht warmtepomp is de ideale oplossing.

In dit artikel geven we meer informatie over de prijs, de werking, de verschillende merken en modellen en het onderhoud van een lucht-lucht warmtepomp.

Wil je prijzen en adviezen vergelijken voor een lucht-lucht warmtepomp of ben je op zoek naar erkende installateurs in je regio? Kom dan via onze offerte-pagina en praktische gids direct in contact met meerdere vakmannen tegelijk.

Vraag gratis offertes

Hoe werkt een lucht-lucht warmtepomp precies?

Een lucht-lucht warmtepomp systeem werkt niet op fossiele brandstoffen. Het maakt gebruik van gratis energie, namelijk de warmte in de lucht. Lucht-lucht warmtepomp bestaat uit twee onderdelen, één buitenunit en één binnenunit. De buitenunit trekt de buitenlucht aan met behulp van een ventilator. Deze lucht warmt het koelmiddel op, waardoor het verdampt tot een gas. Een compressor zuigt het gas aan en zet het onder druk, waardoor de temperatuur van het gas verder stijgt. Daarna komt het gas in de binnenunit terecht, waar het gas condenseert en zijn warmte afgeeft aan de ruimte. Ten slotte wordt de druk opnieuw verlaagd en kan de koelvloeistof opnieuw aan een nieuwe cyclus beginnen. 

Dit lucht-lucht warmtepompsysteem is omkeerbaar. Een lucht-lucht warmtepomp kan dus ook dienst doen als airco. De lucht-lucht warmtepomp onttrekt dan overtollige warmte en koelt de lucht in je woning af.

warmtepomp_lucht_lucht_werking-min1.jpg

Wat is de prijs van een lucht-lucht warmtepomp?

De prijs van lucht-lucht warmtepompen in België ligt tussen € 2.700 en € 5.500 voor een woning van 90 m², exclusief installatie. Met de installatie-kosten erbij reken je best op een budget tussen € 3.200 en € 7.500. De kostprijs van een lucht-lucht warmtepomp hangt af van de te verwarmen oppervlakte. Wil je een grotere of kleinere ruimte verwarmen? In onderstaande tabel vind je enkele richtprijzen.   

Te verwarmen oppervlakte Prijs zonder installatie Prijs met installatie
35 m² € 1.000 – € 2.500 € 1.500 – € 4.500
75 m² € 2.300 – € 4.500 € 2.800 – € 6.500
90 m² € 2.700 – € 5.500 € 3.200 – € 7.500
120 m² € 3.700 – € 6.500 € 4.200 – € 8.500
150 m² € 4.500 – € 8.000 € 5.000 – € 10.000

Daarnaast is er een onderhoudscontract van € 100 tot € 300 per jaar en € 150 voor de occasionele tussenkomst van een vakman. Dat wat de prijzen van lucht-lucht warmtepompen betreft, lees verder over de premies.

Vraag gratis offertes

Lucht-lucht warmtepomp premie in België

Hieronder vind je een overzicht van de premies voor Lucht-lucht warmtepompen in België. Deze variëren naargelang het model en ook naargelang je budget. 

De lucht-lucht warmtepomp premie in Vlaanderen

Fluvius kent een premie toe voor de installatie van een warmtepomp in Vlaanderen. Hier volgen de verschillende bedragen die worden toegekend, afhankelijk van het gekozen type warmtepomp:

  • Lucht-lucht warmtepomp: € 300
  • Hybride lucht-water warmtepomp: € 1.500
  • Lucht-water warmtepomp: € 2.250
  • Geothermische warmtepomp: € 4.000 

Als er geen aardgasleiding in de straat aanwezig is, dan kan deze premie worden verdubbeld.

De premie voor een warmtepomp in Wallonië

Voor Wallonië zijn dit de bedragen die worden toegekend naargelang het type installatie:

Warmtepomp voor sanitair warm water: tussen € 500 en € 3.000

Warmtepomp voor sanitair warm water én elektrische verwarming: tussen € 1.000 en € 6.000

De premie voor een lucht-lucht warmtepomp in Brussel

C4 Premie – Warmtepomp – Centrale verwarming: tussen € 4.250 en € 4.750

C5 Premie – Warmtepomp – Sanitair warm water: tussen € 1.400 en € 1.600

Voor- en nadelen van lucht-lucht warmtepompen

Vooraleer je een lucht-lucht warmtepomp laat installeren, lees je best even de voor-en nadelen van dit soort warmtepomp. Zo ben je zeker dat je de juiste keuze maakt.  

Lucht_Lucht_warmtepomp_verwarming-min1.png

Voordelen van lucht-lucht warmtepompen:

Goedkoper dan andere warmtepomp systemen

Een lucht-lucht warmtepomp is qua prijs een van de goedkoopste oplossingen. Hou er wel rekening mee dat de kostprijs afhangt van de te verwarmen oppervlakte en andere factoren.  

Een hoog rendement op investering

Met een lucht-lucht warmtepomp deel je jouw energiefactuur door drie. Een gemiddeld gezin bespaart zo’n € 900 per jaar aan verwarmingskosten met een warmtepomp. Zo verdien je de investering binnen een aantal jaar terug. Het is ecologisch en minder energieverslindend.

Gemakkelijk te installeren en te onderhouden

Voor de plaatsing hoor je buiten een plek te voorzien voor de buitenunit. Die wordt vervolgens verbonden met de verwarmingsroosters in de te verwarmen ruimtes. Zorg wel dat je de buitenunit stofvrij houdt. 

Wat het onderhoud betreft is een onderhoudscontract aangewezen voor lucht-lucht warmtepomp installaties die meer dan 2 kg koelmiddel nodig hebben.

Onmiskenbare technische prestaties

Door zijn dubbele functie als verwarming en airco beschikt de lucht-lucht warmtepomp over heel wat troeven. Door de airco-functie geniet je van verkoeling tijdens hittegolven. 

Voor een verbruik van 1 kW levert een lucht-lucht warmtepomp een prestatiecoëfficiënt van 3. Wat een goede score is. Het lucht-lucht warmtepompsysteem is bovendien stabiel, op afstand programmeerbaar en kan per kamer worden aangepast. Tenslotte is hij perfect perfect aansluitbaar op je elektrische radiatoren.

Lucht_lucht_warmtepomp_als_airco-min1.png

Milieuvriendelijk alternatief

Dit type warmtepomp verbruikt enkel de elektriciteit die nodig is om het lucht lucht systeem te laten draaien en voor het transport van de warmteoverdracht vloeistof.

Lucht_lucht_warmtepomp_afstandsbediening-min1.png

De nadelen van de lucht-lucht warmtepomp:

Een tikkeltje luidruchtig

Wees gerust, het lawaai komt niet van de binnenunits, maar van de buitenunit. Het ligt aan de ventilator en de compressor. Voorzie dus een wat afgeschermde plek voor de buitenunit die de rust van je buren niet kan verstoren. In de buurt van de buitenunit kan het geluidsniveau tussen 45 en 65 decibel schommelen.

lucht_lucht_warmtepomp_buitenunit-min1.png

Beperkt

In tegenstelling tot de lucht-water warmtepomp is het niet geschikt voor de productie van warm water voor huishoudelijk gebruik. In tegenstelling tot een lucht-water- of een water-water warmtepomp. 

Het gebruik ervan is ook beperkt aangezien dit soort warmtepomp een laag rendement heeft op koude winterdagen. Ook is het niet geschikt voor koude of niet-geïsoleerde ruimtes.

De verschillende modellen lucht-lucht warmtepompen

1. Warmtepompen met gescheiden elementen

Dit systeem bestaat uit een buitenunit die thermische energie aanzuigt en binnenunits om de warmte over de verschillende kamers te verdelen. De binnenunits kunnen verschillende vormen hebben: wand-, console-, plafond- of kanaal-units.

2. De lucht-lucht warmtepompen met enkelvoudig pakket

De twee units, een buiten- en binnenunit, zijn gegroepeerd in dezelfde module. Deze wordt vaak op zolder geplaatst. Vervolgens wordt de warme lucht via een netwerk van kanalen verdeeld over de verschillende kamers doorheen het huis.

warmtepomp_lucht_lucht_pack-min1.png

Hoe installeer ik een warmtepomp?

De installatie van lucht-lucht warmtepompen kan je het best overlaten aan een vakman.

Het is een delicate operatie die je best aan een deskundige toevertrouwt. De technicus berekent onder meer het vermogen dat de pomp nodig heeft in verhouding tot het te verwarmen volume. Bovendien beschikt hij over de nodige kennis om op een veilige manier met de vloeistoffen om te gaan.

De buitenunit plaats je naast de woning of in de tuin, maar wel afgezonderd van je buren. Plaats vervolgens de ventilatorconvectoren boven de deuren van de te verwarmen ruimtes. 

Een vakman zal eerst een haalbaarheidsstudie uitvoeren om onder meer het klimaat in uw regio, de huidige warmtestralers, je behoeften en de uit te voeren werken na te gaan. Als alles bepaald is, kan hij de buitenunit, de hydraulische module en de warmtestralers installeren. 

Daarna het koelmiddel aanbrengen, de nodige elektrische aansluitingen maken en tenslotte de regelsensoren installeren voor een optimale werking van je lucht-lucht warmtepomp.

Lucht_lucht_warmtepomp_installatie-min1.png

Hoe voer ik het onderhoud uit?

Het onderhoud van lucht-lucht warmtepompen is vrij eenvoudig. Om de twee weken stofzuig best de luchtfilters van de binnenunits. Twee keer per jaar reinig je ook idealiter de zuiveringsfilters. Diezelfde filters horen om de 3 jaar vervangen te worden.

Voor de buitenunit volstaat een eenvoudige stofverwijdering. Als je apparatuur een vermogen heeft van 12 kW of meer, is een gecertificeerd vakman een jaarlijkse keuring noodzakelijk.

Vergeet niet dode bladeren en takken te verwijderen die door de buitenventilator worden aangezogen bij slecht weer. Vergeet ook niet regelmatig de condensaatafscheiders leeg te maken

Lucht_lucht_warmtepomp_onderhoud_1-min1.jpg

Merken van lucht-lucht warmtepompen 

Wil je een lucht-lucht warmtepomp kopen? Je vindt vandaag een verscheidenheid aan warmtepomp merken op de markt. Bekende spelers zijn onder meer Daikin, Mitsubishi en Toshiba.

Andere warmtepompen

Indien u informatie wenst over een ander type warmtepomp, zoals lucht-water warmtepomp, kunt u de onderstaande links raadplegen:

Water-water warmtepomp

Grond-water warmtepomp

Lucht-water warmtepomp 

Hybride warmtepomp

Lucht-lucht warmtepomp kopen: vergelijk aanbiedingen!

Wil je een prijssimulatie voor een lucht-lucht warmtepomp? Neem je tijd om meerdere vakmannen of installateurs in je regio aan te spreken. Je kan dat snel en eenvoudig via ons offerteformulier. Verstuur nu je aanvraag en ontvang al binnen enkele dagen de eerste prijsoffertes om te vergelijken, gratis en vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Waarom wens je een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wens je?
3*. Wat is je geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wil je een warmtepomp laten installeren?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.