Lucht water warmtepomp: prijs, werking en rendement

Wie een warmtepomp wil aankopen is verstandig wanneer ze daar goed over nadenken en alle opties bekijken. Een lucht-water warmtepomp kan een uitstekende mogelijkheid zijn voor in jouw huis. Lees in dit artikel alles over lucht-water warmtepompen, de prijzen van zulke waterpompen, hoe zo’n systeem juist in werking gaat en het rendement ervan.

Overweeg je om een warmtepomp te installeren of ben je al overtuigd om dat te doen? Dan is het aangeraden een professional raad te plegen. Via de knop hieronder kan je makkelijk op een gratis en makkelijke manier offertes voor een warmtepomp aanvragen van verschillende kwalitatieve vakmannen.

Ontvang een prijs op maat

lucht-lucht warmtepomp

Lucht-water warmtepomp prijs

De prijs van een lucht-water warmtepomp varieert meestal tussen de 7500 en 12500 euro. Dat is een lagere kostprijs dan bijvoorbeeld een grond-water warmtepomp of een water-water warmtepomp. Dit komt omdat er bij een deze warmtepomp minder grond- en graafwerken nodig zijn, wat heel wat kosten bespaart.

Hoeveel een warmtepomp exact kost? Dit is afhankelijk van je persoonlijke situatie en hoeveel vermogen er nodig is. Vraag daarom zeker offerte aan bij verschillende installateurs, zodat je zeker bent dat de door jouw gekozen installateur in lijn ligt met de rest qua prijzen.

Dit lijkt een heuse investering. Op je energiefactuur zal je echter heel wat kunnen besparen. Een lucht-water warmtepomp zet buitenlucht in een erg energiezuinige manier om. Daarnaast draag je nog eens je steentje bij aan de wereld ook. Dit soort warmtepompen zijn namelijk erg milieuvriendelijk.

Vraag offertes van meerdere vakmannen

Water warmtepomp

Hoe werkt een warmtepomp nu juist? Kort uitgelegd haalt een warmtepomp zijn bronnen met energie uit de natuur. Vervolgens zet het apparaat die energie om in warmte. Hiermee kan je huis verwarmd worden.

Er zijn verschillende manieren om een lucht-water warmtepomp te installeren en doen werken. Zo kan je ook opteren voor een monoblock, koeling of voor vloerverwarming.

Warmtepomp monoblock

Een monoblock bestaat, zoals de naam al doet vermoeden, uit slechts één buitenunit. In die monoblock van de warmtepomp zitten dan alle belangrijke componenten die nodig zijn om de warmtepomp te doen werken.

Het grote voordeel van een warmtepomp met een monoblock is dat het makkelijker zelf te installeren is. Daarnaast werkt het systeem erg stil. Aangezien het amper geluid maakt heb je de mogelijkheid om de waterpomp dicht bij je woonruimte te installeren.

Warmtepomp koeling

Een lucht-waterpomp maakt gebruik van een koeling met koelgas. De buitenlucht wordt geabsorbeerd en vervolgens gekoeld door dat koelmiddel in de koeling.

Er is één groot voordeel aan zo’n koeling. Naast het feit dat het je huis kan verwarmen kan de lucht-water warmtepomp dankzij die koeling zo ook je huis afkoelen. Een dure airconditioning extra bijkopen is zo niet meer per se nodig. Je kan bij een warmtepomp zowel gebruik maken van actieve als van passieve koeling.

Bij een actieve koeling koelt de condensor van de lucht-water warmtepomp het water af. Het systeem is perfect voor een snelle koeling van je huis.

Bij een passieve koeling gebruikt de warmtepomp de koelte in de bodem. Bij zo’n passieve koeling is de temperatuur van de bodem dus allesbepalend. De compressor werkt in dit geval niet, vandaar de naam passieve koeling. Dit heeft als gevolg dat het erg milieuvriendelijk en zuinig is voor je energierekening.

Lucht-water warmtepomp vloerverwarming

Vloerverwarming kan perfect gecombineerd worden met een lucht-water warmtepomp. Warmtepompen gaan vooral goed samen met goed geïsoleerde bebouwingen. Vloerverwarming heeft namelijk een lagere temperatuur nodig dan andere verwarmingen, dus is hiervoor ideaal. Zo kan u op een lage temperatuur verwarmen voor een hoog rendement.

Vloerverwarming is niet inbegrepen in de hierboven genoemde prijs voor een lucht-water warmtepomp.

Lucht-water warmtepomp kopen

Ben je an het twijfelen om een lucht-water warmtepomp te kopen? Let zeker op zaken als COP, de kostprijs, de juiste installateur en het rendement van de waterpomp. Hieronder leest u nog eens alle voor- en nadelen van deze soort waterpomp samengevat.

Voordelen

  • De installatie van een lucht-water warmtepomp is een pak goedkoper dan bij geothermische warmtepompen. Dit komt omdat er geen boringen aan te pas komen. Hierdoor is het volledige prijskaartje logischerwijs ook beduidend minder.
  • In de zomer kan je passieve koeling gebruiken. Hierdoor heb je een verfrist huis zonder hoge energiekosten. Ook bespaart je jezelf de kosten van een dure airconditioning.
  • Het systeem van zo’n warmtepomp is erg zuinig. Je bespaart een pak op je energiefactuur.
  • Dit soort waterpomp is erg milieuvriendelijk omdat er geen fossiele brandstoffen gebruikt worden, wat beter is voor de wereld.

Nadelen

  • Het rendement van een lucht-water warmtepomp is lager dan bij geothermische warmtepompen. Deze waterpomp is afhankelijk van de temperatuur van de buitenlucht.
  • Een lucht-waterpomp is dankzij de makkelijke installatie de goedkoopste in zijn soort, maar het is nog steeds best een investering. Voor zo’n waterpomp betaal je tussen de 7500 en 12500 euro.
  • Soms is het nodig om een vergunning aan te vragen voor dit soort waterpompen. Vraag dit dus op voorhand na bij je lokale gemeente of dit nodig is.

Rendement lucht-water warmtepomp

Het rendement van waterpompen worden berekend door de Coefficient of Performance, of wel de COP. Een lucht-warmte waterpomp behaalt een gemiddelde score van 2,8 op deze indicator.

Er is ook een begrip dat het rendement van een bepaald gebied in een bepaalde periode berekent, dat is de Seasonal Coefficient of Performance. Hierin scoort een lucht-water waterpomp minder dan andere waterpompen die bodemenergie gebruiken.

Lucht-water warmtepomp: zelf of laten installeren?

Als je van plan bent een warmtepomp aan te schaffen tijdens het renoveren moet je nog de keuze maken hoe je dat gaat aanpakken. Beslis je om het zelf te installeren of laat je het over aan iemand die er gespecialiseerd in is?

Het is aangeraden een specialist erbij te betrekken. Een vakman kan erg waardevol voor je zijn. Niet alleen is er dan een grotere kans op een vlekkeloze installatie, ook kunnen vakmannen je van belangrijke tips en hulp voorzien. Dit kan gaan over welk type te kiezen, welke mogelijke bijkomende opties te kiezen of waar de systemen te installeren.

Kies de installateur die jij persoonlijk het beste vindt. Je kan erg makkelijk meerdere offertes aanvragen bij meerdere vakmannen via het formulier hieronder. Het duurt helemaal niet lang om het in te vullen. Daarnaast is het gratis en geheel vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1. Waarom wens je een warmtepomp?

2. Welk type warmtepomp wens je?

3. Wat is je geschat budget voor de warmtepompinstallatie?

4. Wanneer wil je een warmtepomp laten installeren?

5. Projectomschrijving

6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.