Asbest golfplaten verwijderen: info en prijzen

Heb je asbest golfplaten? Dan is het een goed idee om deze te laten verwijderen. Asbest bevat namelijk schadelijke stoffen, deze zie je niet met het blote oog. Bij inname kunnen de stoffen leiden tot longkanker, longvlieskanker of buikvlieskanker. Wil je meer informatie over hoe je asbest golfplaten kunt verwijderen en wat dit je kost? Lees dan vooral verder.

Vergelijk vakmannen in jouw regio

Asbest golfplaten

Hoe asbest golfplaten herkennen?

De vraag is: hoe herken je asbest golfplaten? In de periode van 1945 tot 2001 werd asbest gebruikt bij de productie van golfplaten. Wanneer de golfplaat geplaatst werd voor 1990, kan je er vrijwel vanuit gaan dat deze asbest bevat.

Er werd toen een code of markering aan toegevoegd. Deze bevindt zich op de laatste of voorlaatste golf. Indien je AT, NF of CAF ziet staan is de kans groot dat je te maken hebt met de schadelijke stof.

Het kan ook voorkomen dat er geen markering te vinden is, dan kan de golfplaat nog steeds asbest bevatten. Wanneer je niet zeker bent is het handig om de hulp van een erkende asbestverwijderaar in te schakelen of de platen te laten onderzoeken in een labo.

Bij het tegenkomen van de volgende zaken is het zeker aangeraden om de golfplaten te controleren op asbest:

 • Oude golfplaat in slechte staat
 • Honingraatstructuur in het materiaal
 • Verweerde vezels
 • Witte spikkels
 • Geen N of NT opschrift (New Technology)

Typische voorbeelden van golfplaten met asbest

De meeste daken op woningen die bestonden uit asbest golfplaten zijn gelukkig reeds verwijderd en vervangen. Waar je op de dag van vandaag nog daken die asbest bevatten kan tegenkomen is op daken van oude gebouwen.

Golfplaten met asbest werden vooral gebruikt op:

 • Tuinhuizen
 • Garages
 • Schuren
 • Loodsen
 • Stallen

Ik heb een asbestdak, wat nu?

Wanneer je een asbestdak hebt, is het natuurlijk best om dit te verwijderen. Asbest golfplaten vallen onder hechtgebonden asbest, dit wil zeggen dat vezels vast genoeg zitten. De golfplaten zijn sterk genoeg, je mag ze dan zelf verwijderen.

Wanneer de golfplaten in slechte staat verkeren of moeilijk te verwijderen zijn vallen ze onder niet-hechtgebonden asbest. Hierbij zitten stukjes asbest los en die in de lucht kunnen worden verspreid. Is dit het geval, dan moeten de golfplaten worden verwijderd door een vakman.

Is het verplicht om asbest golfplaten te verwijderen?

Er is nog geen verplichting opgelegd voor het verwijderen van asbest vanuit de Vlaamse overheid. Om op veilig te spelen is het verwijderen toch de beste keuze voor zowel jezelf als het milieu.

Ook wanneer je van plan bent om je woning te verkopen, is goed om na te denken over het verwijderen. De aanwezigheid van asbest heeft namelijk geen goede invloed op potentiële kopers alsook op de prijs.

Asbest golfplaten verwijderen

Asbest golfplaten verwijderen: kostprijs (per m2)

Je kan het verwijderen best overlaten aan een erkende asbestverwijderaar. Zo neem je geen risico’s. Je kan een prijs van €100/m² verwachten. Het verwijderingsproces is namelijk duur.

Asbestverwijderaars worden daarnaast voortdurend opgeleid om dit gevaarlijk werk telkens tot een goed einde te brengen. Het laten verwijderen van asbest heeft dus een prijskaartje, maar risicovrij zijn is het waard!

Ben je op zoek naar de beste vakman om dit werkje uit te voeren? Vraag dan vrijblijvend een gratis offerte aan en ontdek de prijzen.

Ontvang een prijs op maat

Premie asbestverwijdering

Verwijderen van asbest is niet goedkoop. Gelukkig kan je in verschillende gevallen rekenen op de steun van de overheid. Volgende groepen komen in aanmerking voor ondersteuning:

 • Vlaamse scholen
 • Particulieren
 • Sport- en jeugdverenigingen en eventueel andere doelgroepen

Wanneer je jouw woningasbest combineert met isolatie krijg je een verhoogde premie. Ook als je een asbesthoudend dak wil verwijderen kan je van een ondersteuning genieten.

Hoe op zoek gaan naar een vakman?

Wil je van jouw asbestdak af? Vraag op onze website vrijblijvend een gratis offerte aan en vergelijk. Ontdek de beste optie voor jou!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat wens je?
2*. Over welk type gebouw gaat het?
3*. Wat is het bouwjaar van de woning of het gebouw?
4*. Wanneer wens je deze dienst?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.