Asbestplaten: hoe herkennen en verwijderen
Vraag jij je af wat asbestplaten zijn, hoe je ze herkent en ook verwijdert? Dan ben je hier aan het juiste adres. In dit artikel kom je alles te weten over hoe je asbestplaten herkent en verwijdert.
Wat is een asbestplaat?
Asbest is een materiaal dat vroeger veel in de woningbouw gebruikt werd. Voor de nadelige gevolgen van het gebruik van asbest bekend waren werd het materiaal heel veel gebruikt, aangezien platen uit asbest een perfecte isolatielaag vormden en ook nog eens goedkoop en brandbestendig waren. Asbestvezels zijn gevaarlijk als ze ingeademd worden. Ze veroorzaken allerlei asbestgerelateerde ziekten en kanker. Het materiaal werd gebruikt op veel verschillende manieren, zoals voor de afwerking van kleine ruimtes zoals een kelder of zolder. Maar bijvoorbeeld ook voor het bekleden van een volledige gevel.
Asbestplaten bestaan vooral uit cement, met ongeveer 3 procent asbestvezels. Die vezels zijn een soort hechtgebonden asbest. Die hangen dus vast aan het cement, en kunnen niet zomaar vrij komen in de lucht.
Het is belangrijk dat je asbestplaten niet verwart met de dikke isolatieplaten met asbestvezels. Deze platen bevatten geen hechtgebonden asbest, maar wel losse asbestvezels.
Zijn asbestplaten gevaarlijk voor de gezondheid?
Asbest is altijd gevaarlijk voor de gezondheid, maar bij hechtgebonden asbest ontstaat het risico vooral wanneer er schade is aan het materiaal. De asbestvezels komen vrij als het asbestmateriaal in slechte staat is zoals bij verwering of bij bewerking zoals zagen, slopen, slijpen, snijden, schuren, boren of reinigen onder hoge druk. Daarom lees je je best goed in voor je begint aan asbest verwijderen.
Hoe asbestplaten herkennen?
Asbestplaten hebben een wit/grijze kleur en zijn vrij dun. Sommige asbestplaten hebben een licht zwarte verwering.
Typische voorbeelden van asbestplaten
Asbestplaten zijn vaak aanwezig in huizen die gebouwd werden voor 1990, vooral in kelders, zolders, daken maar ook rond radiatoren en ventilatiekanalen. Het gebruik van asbestplaten is niet gelimiteerd tot deze toepassingen, zoals eerder aangegeven kan het dus ook zijn dat asbestplaten verwerkt zijn in volledige gevels of wanden.
Kan ik asbestplaten laten hangen?
Je bent als particulier in principe niet verplicht om asbestplaten in je woning te verwijderen, al is dit wel sterk aangeraden. Na verloop van tijd zullen de platen brozer worden en neemt het gevaar alleen maar toe. Het asbest verwijderen is alleen maar positief voor je gezondheid en de staat van je woning.
Bij renovatiewerken of verbouwingen ben je verplicht asbestplaten te verwijderen, omdat de kans bestaat dat de asbestvezels vrijkomen. Ook kan de lokale toezichthouder voor milieu van je gemeente je verplichten om het asbest te verwijderen in verband met veiligheid.
Asbestplaten verwijderen: zelf of laten doen?
Heb je asbestplaten in je woning die je weg wil? Overweeg dan goed of je de platen zelf gaat verwijderen of je beroep doet op een expert. We leggen je uit met welke zaken je rekening moet houden bij het maken van je keuze.
Zelf Asbestplaten verwijderen
Wil je de asbestplaten zelf verwijderen? Dat kan en mag, zolang je de juiste voorzorgsmaatregelen neemt voor zowel jezelf als je omgeving. Als je asbestvezels op een foute manier verwijdert zal er nog vele jaren asbest aanwezig zijn in je woning, dus het is van groot belang je goed in te lezen voor je start met het verwijderen van asbestplaten.
Ten eerste is het belangrijk dat je de juiste, beschermende kledij aantrekt wanneer je asbest gaat verwijderen. In de doe-het-zelf zaken kan je een wegwerpoverall, een aansluitend stofmasker (beschermingsklasse FFP3) en afspoelbare schoenen vinden.
Daarnaast zijn er tijdens het verwijderen van asbest enkele handelingen die bij wet verboden zijn:
- Laat geen afvalwater met asbest in het riool lopen. Als je asbest verwijdert van een dak met een hogedrukreiniger komt er veel water met asbest in het riool terecht.
- Plaats geen zonnepanelen en overzetdaken op asbestplaten. Deze kunnen leien en platen met asbest beschadigen, waardoor de asbestvezels vrijkomen.
- Ontmos of schuur geen asbestplaten. Hierdoor komen er via de mosdeeltjes, het stof of het gebruikte water asbestvezels vrij.
Wanneer je het asbest verwijdert hebt is het ook belangrijk dat je het asbest op de correcte wijze vervoert. In de doe-het-zelf zaak zijn ook speciale zakken beschikbaar voor het transport van asbest. Het verwijderde asbest breng je naar het recyclagepark, maar informeer eerst naar de maatregelen in verband met het brengen van asbest naar je lokaal recyclagepark. Sommige containerparken hebben een beperking op de hoeveelheid asbest die je mag brengen en op welke momenten je dat mag doen.
Asbestverwijderaar inschakelen
Wil je asbest laten verwijderen door een aannemer of zelfstandige? Dat kan, als zij het jaarlijks opleidingsattest ‘eenvoudige handelingen’ bezitten. Dit attest kun je altijd opvragen bij de aannemer als je een offerte aanvraagt. Ook zij moeten zich houden aan de nodige voorzorgsmaatregelen en geldende wetgevingen en werken volgens strikte veiligheidsprocedures.
In sommige gevallen heb je de mogelijkheid om subsidies aan te vragen voor de vervanging van asbestdaken. Ten laatste in 2040 worden deze subsidies uitgebreid. Voor vragen rond subsidies kun je terecht bij je plaatselijk gemeentebestuur.
Heb je twijfels en wil je je eigen gezondheid en die van je omgeving niet in gevaar brengen? Dan kies je er best voor om het asbest te laten verwijderen door een professionele asbestverwijderaar. We raden je sterk aan om vooraleer je iemand inhuurt, eerst verschillende offertes aan te vragen en je goed te informeren. Gelukkig kan je hier volledig vrijblijvend en gratis offertes aanvragen bij asbestverwijderaars in je buurt.