Een airco plaatsen, hoe verloopt dit?
Voorafgaand aan een airco installatie, is het een goed idee al wat kennis op te doen over hoe dit precies in zijn werk gaat. In dit artikel vind je alle informatie die je nodig hebt zoals waar je op moet letten en hoeveel het kost.
Vraag een offerte aan voor een airco
Waar plaats je het best een airco buitenunit?
Veel mensen hechten minder belang aan het laten plaatsen van een airco buitenunit omdat deze meestal niet zichtbaar is, maar het plaatsen van een buitenunit vraagt toch net wat meer aandacht dan je zou denken. De plaatsing ervan heeft namelijk een rechtstreekse invloed op de werking van de binnenunit.
Bij voorkeur plaats je de airco buitenunit op een vrije plaats, waar de afvoer en instroom van lucht niet bemoeilijkt wordt. Op deze manier stroomt er minder warme lucht naar de binnenunit, die het koelingsproces vertraagt. Dit zal het energieverbruik en de kosten van de koeling doen dalen.
Daarnaast is het belangrijk ervoor te zorgen dat de installatie zich in de schaduw bevindt. Hierdoor heeft de installatie opnieuw minder energie nodig om de warme lucht af te koelen en gaat de installatie langer mee.
Waar plaats je het best een airco binnenunit?
Het plaatsen van een airco binnenunit doe je best in de ruimtes die je het frequentst gebruikt. Denk daarbij aan je woonkamer, living of bureau. Zo verspilt de airco geen onnodige energie aan het koelen van ruimtes waar je niet vaak vertoeft.
Belangrijk is dat de koude lucht zich ook niet enkel op jou richt maar zich verdeelt over de gehele ruimte. Daarom plaats je de airco het best zo hoog mogelijk. Zo koelt de kamer niet alleen gelijkmatiger maar ook sneller af.
Als laatst is het belangrijk dat de binnenunit niet in de directe omgeving van een warmtebron, zoals een dakraam of keukentoestel, wordt geplaatst. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de sensoren een verkeerde temperatuur opmeten en de airco onnodig blijft koelen wanneer de ruimte de gewenste binnentemperatuur al heeft bereikt.
Aandachtspunten bij het installeren van een airco-systeem
Vooraleer je een airco laat installeren, weet je best aan welke noden deze installatie moet voldoen. Deze voorkeuren hebben samen met de omgeving waarin de airco geplaatst moet worden een grote invloed op welk systeem je het best installeert. Vraag hierover gerust verder professioneel advies aan je installateur.
Klik hier om een offerte aan te vragen bij een lokale installateur.
Afspraken maken met je installateur
Het maken van duidelijke afspraken met je installateur is noodzakelijk. Zo zijn beide partijen goed op de hoogte van wat er precies moet gebeuren en voorkom je onverwachte kosten. Enkele essentiële zaken die je zeker moet bespreken voor je airco installatie, zijn de volgende:
- Levertijd
- Garantie
De voordelen van een erkende installateur
Een erkende installateur is vertrouwd met wat er van hem verwacht wordt, weet exact welke stappen er gevolgd moeten worden en kan op die manier veiligheid garanderen. Door alles via deze specialist te regelen is het geheel vaak ook goedkoper.
Bij een erkende installateur heb je tevens recht op garantie. In het geval dat de airco dan zou stuk gaan of er zich een ander probleem voordoet tijdens de garantieperiode, worden de gemaakte kosten vergoed.
Vraag nu een offerte aan bij een erkende lokale installateur.
Een airco kopen, hoeveel kost dat?
Vraag je je af hoeveel een airco laten plaatsen kost? Wel, de prijs van een airco hangt af van een aantal factoren:
- Het merk van de installatie
- Het type airco: mobiele of vaste airco (mono airco / split airco)
- De kostprijs van de installateur (klik hier om een offerte aan te vragen)
- Het aantal te koelen ruimtes en dus het aantal units (bij splits ligt de prijs meestal rond 800 à 1.000 euro per extra unit)
- De ligging en grootte van de te koelen ruimtes, wat een invloed heeft op het benodigde vermogen
- De extra functies die je aan jouw installatie wil toevoegen, zoals de mogelijkheid tot het regelen van luchtvochtigheid of verwarmen
Zoals hierboven vermeld, heeft het model en de installatiewijze een grote invloed op de kostprijs van een airco. Deze factoren op zich zijn weer afhankelijk van jouw wensen. Wil je de airco slechts enkele dagen per jaar gebruiken, kan je een mobiel toestel kopen. Ben je echter van plan de airco veel meer aan te zetten, dan kies je best voor 1 van de volgende 2 vaste airco modellen:
Type vaste airco | Voordelen | Nadelen | Prijs |
---|---|---|---|
Mono-toestel (airco zonder buitenunit) |
|
Luider, aangezien de compressor zich binnen bevindt | Rond 1.200 à 3.000 euro |
Split airco | Stil, aangezien de lucht buiten wordt gekoeld | Buitenunit | Rond 1.500 à 3.500 euro voor 1 binnenunit en 1 buitenunit (voor een multi split airco betaal je rond 800 à 1.000 euro per extra unit) |
Vraag hieronder een vrijblijvende offerte aan voor het plaatsen van het type airco dat je wenst.