Gasketel vervangen? Dit zijn de 10 meest gemaakte fouten

De gasketel vervangen, zal ervoor zorgen dat je snel en doeltreffend energie kan besparen. Bij het plaatsen van een nieuwe verwarmingsketel zijn er heel wat fouten die vaak gemaakt worden. Voorkom problemen en spoor ze zo snel mogelijk op.

Hieronder lees je de 10 meest gemaakte fouten bij het plaatsen van verwarmingsketels. Je kan ook ineens prijzen van verwarmingsketels vergelijken en bekijken op welke premies je aanspraak maakt.

Ontvang GRATIS offertes en advies

verwarmingsketel vervangen

Wanneer oude CV-ketel vervangen?

Momenteel mag je geen nieuwe conventionele gasketel meer installeren. Het is wel nog niet verplicht om de oude gasketel door een gas-condensatieketel te vervangen. Hou wel in het achterhoofd dat Brussel tussen 2022 en 2023 overstapt op rijk gas. Daardoor zullen verwarmingsketels die voor 1978 dateren niet meer werken.

De 10 meest gemaakte fouten bij verwarmingsketel vervangen

1. Onvoldoende verluchting van stookruimte

Voor deze fout bestaat er zelfs een wet die zegt dat er zowel voldoende onder- als bovenverluchting moet zijn. Deze wetgeving heet de stookplaats wetgeving. Vaak houden mensen zich niet voldoende aan deze wet. Wanneer een controleur merkt dat de wetgeving niet wordt nageleefd, sluit hij het toestel af.

2. Niet weghalen van elektrische boiler

Als mensen hun ketel vervangen en een gas- of stookolieketel laten installeren, wordt er aangeraden om de elektrische boiler, als die er is, te laten vervangen door een doorstromer of cv-boiler. Hierdoor kan je heel wat besparen op de productie van warm water.

3. Te grote toevoerleiding voor stookolieketel

Voor je een nieuwe stookolieketel gaat plaatsen, kijk je best het debiet na van deze verwarmingsketel. De nieuwste ketels hebben namelijk een kleiner debiet. De diameter van de huidige toevoerleiding is dan waarschijnlijk te groot.

Door de te grote leiding komt er heel wat zuurstof in het systeem. Als je een nieuwe gasketel laat installeren, zal je deze fout niet tegenkomen.

Ontvang gratis advies van vakmannen

4. Chauffageketel vervangen maar aanpassing van rookgasafvoer vergeten

De meeste oude stookketels zijn stookketels die op hoge temperaturen werken. De temperatuur van afvoergassen ligt bij die ketels dus hoger dan bij een nieuwe condensatieketel. Bij deze condenserende ketels is het belangrijk het oude rookgasafvoerkanaal in de schouw aan te passen.

Door de lagere temperatuur van de afvoergassen, worden de rookgassen gecondenseerd. Vochtproblemen ontstaan doordat de afvoergassen gaan afkoelen in het afvoerkanaal in de schouw.

5. Cv-systeem laten aantasten door zuurstoftoevoer

Van zodra er zuurstof in het verwarmingssysteem terecht komt, zal het systeem ook afnemen in werking. Het is dus heel belangrijk om alle verwarmingsbuizen te controleren op luchtdichtheid. Dit doe je best voor het plaatsen van een nieuwe verwarmingsketel.

Doe je dit niet, dan zal er kalkvorming en corrosie in het systeem ontstaan en de ketel verstopt geraken. De controle en eventuele aanpassingen zijn duur. Het zijn ook moeilijke werken, maar absoluut noodzakelijk bij het plaatsen van een nieuwe verwarmingsketel.

gasketel vervangen

6. Verandering van “arm” naar “rijk” gas vergeten

Vanaf 2030 zullen meer dan anderhalf miljoen Belgische gezinnen uit noodzaak moeten overschakelen naar gas uit Rusland en Qatar, omdat Nederland dan gaat stoppen met de uitvoer van gas.

Het Nederlandse gas is verschillend van het gas uit Qatar of Rusland. Hierdoor gaan heel wat cv ketels niet meer werken zoals ze zouden moeten. Wie nu zijn oude ketel wenst te vervangen door een nieuwe cv ketel, koopt best een exemplaar dat zich aanpast aan beide soorten gas.

7. Thermostaatknoppen combineren met kamerthermostaat

Vele mensen gebruiken zowel thermostatische knoppen als kamerthermostaten. Als de thermostatische radiatorknoppen in andere kamers staan dan de kamerthermostaat is dit geen probleem. Staan ze toch in dezelfde kamer, dan heb je een dubbele regeling en gaan de systemen elkaar tegenwerken.

8. Tijdens het vervangen van de ketel de leidingen vergeten de reinigen

Je verwarmingsketel is aan het einde van zijn Latijn. Je wil je cv ketel vervangen. Wat doe je dan best voor je hem effectief installeert? De leidingen reinigen! Het zou zonde zijn om je nieuwe ketel te laten ruïneren door vuil, roest en afzettingen.

Ook moet je rekening houden met het feit dat nieuwere centrale verwarmingsketels meestal een kleinere waterdoorgang hebben. Hierdoor kunnen de waterdoorgangen sneller verstopt raken. Reinig alle leidingen en plaats een vuilfilter voor de ketel en een luchtfilter na de ketel.

nieuwe verwarmingsinstallatie

9. Gasketel vervangen door ketel met te groot vermogen

Voor je een nieuwe ketel koopt, laat je best eerst berekenen hoeveel vermogen de ketel nodig heeft. Vaak kopen mensen een ketel met een te hoog vermogen.

Hierdoor zal de ketel constant aan en uit gaan om de ingestelde temperatuur te behalen en te behouden. Dit is slecht voor je energiefactuur en ook voor de levensduur van de ketel.

10. Weersonafhankelijke sturing gebruiken

Als je een buitenvoeler installeert, kan het systeem van de centrale verwarming rekening houden met de buitentemperatuur. Deze buitenvoeler wordt geïnstalleerd op een hoogte van 2,5 meter op de Noordelijke of Noord-Westelijke gevel van het huis. De centrale verwarming zal pas beginnen werken als het echt absoluut noodzakelijk is.

Verwarmingsketelspecialist

Gasketel vervangen? Ontvang gratis advies en offertes

Nood aan een nieuwe verwarmingsketel? Een professionele verwarmingsketelspecialist kan een grote troef zijn in je zoektocht naar een verwarmingsketel. Hij/zij houdt rekening met al de eisen, weet perfect hoe de ketel geplaatst dient te worden en kan advies geven.

Je kan makkelijk offertes aanvragen van meerdere vakmannen hieronder. Zo kan je eenvoudig prijzen en premies van verwarmingsketels met elkaar vergelijken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Waarvoor wens je offertes te ontvangen?
2*. Over welk type CV ketel gaat het?
3*. Wanneer wens je de installatie of werken te laten uitvoeren?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.