Gascondensatieketel: prijs, werking en premies


Sinds 2015 moet elke nieuwe verwarmingsketel volgens de wet een condensatieketel zijn. Er bestaan verschillende soorten ketels die gebruik maken van het condenserende effect van warm water, zoals een gascondensatieketel of ketels die op olie werken.

Wie voor zijn centrale verwarming beroep doet op een condenserende gasketel, betaalt minder energiekosten dan zij die met mazout verwarmen. Het is geen slechte zaak dat ze verplicht werden. Ten eerste is het milieuvriendelijker en ten tweede is het ook geldbesparend.

Ontvang gratis offertes

Werking gascondensatieketel

Condensatieketels op gas bestaan grotendeels uit een boiler of cv ketel die door condensatie van warm water ervoor zorgen dat je minder brandstof moet verbruiken en toch meer kan verwarmen.

De condenserende ketel kan namelijk waterdamp omzetten in warmte die anders gewoon verloren zou gaan. Op die manier kan het energierendement in je woning tot boven de 100 % pieken.

condensatieketel gas

Afvoerpijp

Je moet er wel rekening mee houden dat je waarschijnlijk een speciale afvoerpijp zal moeten plaatsen om een goede werking te garanderen. Deze zal dienst doen om het gas af te voeren.

De afvoerpijp neemt evenwel weinig plaats in beslag, waardoor ze door de meeste schoorstenen heen getrokken kan worden. Indien je huis niet over een schoorsteen beschikt, kan je je beroepen op andere gasafvoersystemen.

Gas condensatieketel voor- en nadelen

Besparen op energie en een gascondensatieketel gaan hand in hand. De aardgasprijzen worden heel sterk door de overheid gecontroleerd en het type ketel heeft een gunstig effect op de opwarming van de aarde.

Het grote nadeel is dan weer de dure prijs. Een condenserende gaswandketel is duurder dan elke andere verwarmingsketel. Ook vergt de ketel op regelmatige basis een onderhoud.

gascondensatieketel

Hou onderhoud ik best een gascondensatieketel?

Om de veiligheid van een condensatieketel of warmwaterketel te kunnen waarborgen, is het wettelijk verplicht om elke twee jaar een keuring te laten doorvoeren door een erkende technicus.

Dit houdt in dat de persoon in kwestie de emissies controleert en de brander reinigt indien dat nodig blijkt. Mogelijk is de oude ketel versleten en moet er een nieuwe ketel geplaatst worden.

Ontdek hier alles wat je moet weten over de keuring van een cv ketel.

condensatieketel gas prijs

Gemiddelde prijs gascondensatieketel

De prijs van een condenserende gasketel schommelt tussen € 1.500 en € 4.000. De prijzen van een gasketel hangen sterk af van een aantal factoren.

Zo wordt de prijs aanzienlijk beïnvloed door het merk van de ketel en de woning. Reken voor het vermogen gemiddeld op zo’n 0.5 kW per 10 m² woning. Heb je nog geen dubbelwandige rookgasafvoer? Dan zullen de kosten nog wat hoger liggen.

Kijk zeker eens na in geval van een renovatie of je al dan niet in aanmerking komt voor een verlaagd BTW-tarief van slechts 6 %.

Wat is kostprijs gascondensatieketel?

Hieronder vind je een oplijsting terug van de gemiddelde prijzen van de verschillende soorten:

Type condensatieketelCondensatieketel prijs
Gas nieuwbouwVanaf 1.750 euro
Gascondensatieketel met ingebouwde boilerVanaf 2.750 euro
Gas aparte boilerVanaf 3.900 euro
GasVanaf 4.250 euro
StookolieVanaf 6.000 euro

Ontvang gratis offertes condensatieketels

Condenserende ketels op gas: premie

Beschermde afnemers kunnen aanspraak maken op een premie gascondensatieketel van 1.800 tot 2.500 euro voor een condensatieketel. Dit kan wel enkel als de woning voor 1 januari 2006 werd aangesloten op het elektriciteitsnet. De condensatieketel moet geplaatst en gefactureerd worden door een aannemer.

Om aanspraak te maken op de premie, moet sinds 2021 de nieuwe condensatieketel in aardgasgebied op aardgas werken. In niet-aardgasgebied dient de ketel op propaan/butaan te werken.

installatie hr-ketel

Voordelen gascondensatieketel plaatsen

  • Het is milieuvriendelijk
  • Hoog rendement van 109%
  • Neemt weinig plaats in en is compact
  • Laag verbruik: het is een energiezuinige ketel dankzij modulerende brander: verbruikt 35 % minder energie dan de oude verwarmingsketel

Nadelen

  • Duurder dan een traditionele verwarmingsketel
  • Variabele gasprijzen
  • Soms is aanpassing schoorsteen nodig

Kan ik zelf een condensatieketel op gas plaatsen of laat ik dit best door erkende installateurs doen?

Als je geen ervaring hebt met de plaatsing van condensatieketels, is het ten zeerste aangeraden om de deskundige hulp van gespecialiseerde installateurs in het leven te roepen.

Het is niet veel duurder dan wanneer je het zelf zou doen en bovendien spaar je er een hoop tijd mee uit. Verder is het veel veiliger en heb je eveneens recht op een verlengde productgarantie.

Nieuwe cv ketel plaatsen? Vergelijk prijzen voor gascondensatieketel

De oude ketel vervangen door een nieuwe condensatieketel? Via onderstaand formulier ontvang je tot 5 gratis offertes van verschillende erkende vakmannen. Vergelijk prijzen en vind de beste optie. Nog niet overtuigd of het de moeite waard is? Ontvang gratis advies van verschillende vakmannen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Waarvoor wens je offertes te ontvangen?

2*. Over welk type CV ketel gaat het?

3*. Wanneer wens je de installatie of werken te laten uitvoeren?

4. Beschrijving van uw project

5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.