Mazoutketel vervangen 2024: wat zijn de alternatieven?

Vanaf 1 januari 2022 is het plaatsen van een nieuwe mazoutketel verboden in Vlaanderen. Concreet gaat het om een verbod op de installatie van nieuwe stookolieketels of het volledig vervangen van oude mazoutketels.

Ik stook nog op stookolie / mazout. Wat nu?

Verwarm jij je woning nog op stookolie? Geen zorgen: je mag de bestaande mazoutketel voorlopig blijven gebruiken. Het gaat om een verbod op het plaatsen van een nieuwe stookolieketel. Je bent dus niet verplicht om onmiddellijk over te stappen.

Wanneer jouw mazoutketel moet vervangen worden door een nieuwe, ben je wel verplicht om op zoek te gaan naar een geschikt alternatief.

De meeste oude verwarmingsketels zijn overigens niet efficiënt en stoten te veel CO2 uit. Hieronder leer je enkele interessante alternatieven kennen om je stookolieketel te vervangen.

Mazoutketels vervangen 2022

🔥 Mazoutketel vervangen door condensatieketel 🔥

Een condensatieketel heeft een bijzonder hoog rendement en zal je dus heel wat stookkosten besparen. Vraag hier vrijblijvend prijsoffertes op maat van specialisten en bespaar tot 30% door te vergelijken.

👉 Gratis offertes ontvangen

Nieuwe mazoutketel kopen? Mag niet.

Vanaf 1 januari 2022 mag je geen nieuwe mazoutketel installeren. Je mag ook de oude mazoutketel niet vervangen door een nieuwe. Dit geldt bij nieuwbouwprojecten, een ingrijpende energetische renovatie of als je toegang hebt tot het gasnetwerk. Heb je geen aardgasleiding? Dan kan je wel nog een nieuwe ketel, mazoutkachel kopen of vervangen.

Als je toch een nieuwe mazoutketel plaatst en je hebt toegang tot het gasnetwerk, dan riskeer je een boete van € 3.000. Dit is het gevolg van het nieuwe decreet van het Vlaams Energie- en Klimaatplan.

Mazoutketel vervangen door milieuvriendelijk alternatief

Je kan de mazoutketel vervangen door een warmtepomp. Dit is de meest energiezuinige en milieuvriendelijke manier van verwarmen. Een warmtepomp heeft enkel elektriciteit nodig. Hieronder vind je nog enkele alternatieven.

Verbod op nieuwe stookolieketel 2022: enkele alternatieven

Aardgas in plaats van mazout

De meest eenvoudige oplossing is overschakelen naar aardgas. Je kan de leidingen en verwarmingselementen voor mazout perfect hergebruiken voor verwarming op aardgas. Je moet wel investeren in:

  • een nieuwe ketel (prijzen vanaf 3.400 euro)
  • aansluiting op het aardgasnetwerk (ongeveer 400 euro)

Maak je gebruik van een ondergrondse stookolietank? Dan komen deze kosten er ook bij:

  • verwijdering van de ondergrondse mazouttank
  • of opvulling van de mazouttank met zand of biologisch schuim

Ter compensatie van deze maatregel geeft Vlaanderen een renovatiepremie van 2.500 euro (met een maximum van 50% van de investering) voor het overschakelen van stookolie op aardgas. Deze subsidie is wel enkel voor beschermde afnemers en prioritaire doelgroepen.

Is er geen aardgastoegang in jouw straat of dorp? Dan zijn er nog steeds andere mogelijkheden. Helaas komen deze opties niet zonder kosten. Misschien zie je in het begin de voordelen niet, maar ze zijn alleszins het overwegen waard. Je kan gaan voor installatie van een bovengrondse of een ingegraven gastank. Deze moet wel gevuld zijn met propaan, niet met aardgas.

Komt er een verbod op gasketels?

Of er een verbod op gasketels komt is momenteel nog onduidelijk. Er is wel al besloten dat Vlaanderen meewerkt aan een klimaatneutraal Europa tegen 2050. Er zullen dus binnen een bepaalde tijd maatregelen komen voor het gebruik van gasketels.

Ontvang GRATIS offertes voor een nieuwe CV-ketel

Aardgas

Warmtepomp in plaats van mazout

Een tweede optie zijn warmtepompen. Deze installatie haalt warmte uit de grond, het water of de lucht met behulp van een compressor. Het grote voordeel? Een plug-in waterpomp kan je direct aansluiten op je huidige verwarmingsbuizen. Er bestaan vier soorten warmtepompen: water-water warmtepomp, geometrische warmtepomp, lucht-water en lucht-lucht warmtepompen.

Nadeel is de hoge kostprijs. Reken op een prijs rond de 12.000 tot 16.000 euro. Dat is een flink bedrag, namelijk 50 tot 100 procent duurder dan verwarmen op mazout of aardgas. Maar het is wel een slimme investering. Dankzij het hogere rendement van je nieuwe waterpomp verbruikt je installatie veel minder energie en dalen je kosten. Met een warmtepomp kies je voor een milieuvriendelijk verwarmingssysteem.

Gelukkig hoef je dit bedrag niet helemaal zelf op te hoesten. Je hebt recht op een interessante premie als je investeert in een warmtepomp.

Ontvang gratis offertes voor een warmtepomp

Pellets in plaats van mazout

Veel mensen kiezen ervoor om over te schakelen op een milieuvriendelijke pelletkachel of biomassaketel. Het grote voordeel is opnieuw dat de leidingen compatibel zijn met de huidige leidingen van je mazoutverwarming. Een pelletkachel is bovendien

  • zeer gebruiksvriendelijk
  • programmeerbaar
  • zeer rendabel
  • CO2-neutraler dan mazout
  • werkt autonoom

De nadelen? Je moet over voldoende ruimte beschikken om je pellets te bewaren. En die nemen nogal wat plaats in. Een pelletkachel

  • maakt nogal wat lawaai
  • vraagt veel onderhoud
  • is duur (reken op een budget tussen 2.000 en 6.000 euro)
  • heeft een kleine vlam

Staar je niet blind op de hoge kostprijs. Je hebt recht op premies bij de aankoop van een pelletketel. 

Vraag hier offertes voor een pelletkachel

Pellets

Elektrische verwarming in plaats van mazout

Elektrische verwarming is veel duurder dan een met warmtepomp of een gasketel. Maar als je ervoor kiest om over te schakelen op elektrische verwarming, heb je de mogelijkheid om dat te combineren met de plaatsing van zonnepanelen. Zo wek je enerzijds duurzamere energie op en zal je anderzijds een aanzienlijk bedrag besparen op je energiefactuur.

Mazoutketel vervangen 2024? Vergelijk offertes en bespaar

Is het tijd om je huidige ketel te vervangen door een nieuwe, of heb je genoeg van het verwarmen met de meest vervuilende fossiele energiebronnen? Vergelijk eerst gratis en vrijblijvend offertes via onze offerteservice. Vind het beste bedrijf om jouw ketel zonder problemen te vervangen, aan de best denkbare prijs.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Waarvoor wens je offertes te ontvangen?
2*. Over welk type CV ketel gaat het?
3*. Wanneer wens je de installatie of werken te laten uitvoeren?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.