Asbestattest of asbestcertificaat verplicht vanaf 2024: Wat is het? Regelgeving en prijs

Startende november 2022 is moet je over een asbestattest beschikken wanneer je jouw woning (gebouwen ouder dan 2001) verkoopt. Wat zijn de regels hieromtrent? Hoeveel kost zo een asbestcertificaat? Hier krijg je alle info te lezen.

Vanaf 23 november 2022 asbestattest verplicht bij woning verkoop

Het Vlaamse parlement heeft besloten dat je over een asbestattest moet beschikken wanneer je jouw woning wilt verkopen. Dit geldt enkel voor woningen of gebouwen die werden gebouwd voor 2001. Asbestattesten worden door OVAM uitgereikt, een erkende certificatie instelling asbest.

Tegen 2032 moet elke eigenaar verplicht over een asbestcertificaat beschikken ook als je jouw woning niet verkoopt. De Vlaamse regering wil op die manier tegen 2040 een asbestveilig Vlaanderen hebben. Huurders moeten dan een kopie ontvangen van de eigenaar die over een asbestattest beschikt.

Deze verplichting gaat in vanaf 23 november 2022. Op dat attest zal vermeld worden of er nog ingesloten asbest aanwezig is in het huis en waar het precies is. Ook staat er vermeld in welke staat het is en hoe het veilig kan worden beheerd of verwijderd. Een deskundige gaat jouw huis dus op asbest moeten controleren. 

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vind vakmannen in jouw regio
arrow Ontvang offertes

1. Waarvoor dient het asbestcertificaat?

Asbestvezels die vrijkomen en ingeademd worden kunnen longziektes en kanker veroorzaken. Sinds 1998 is het pas verboden om asbest te produceren en te gebruiken. Toch zit er volgens de Vlaamse afvalstoffenmaatschappij OVAM nog asbest in zo’n 2,8 miljoen woningen en gebouwen in Vlaanderen.

Is jouw woning uit een risicobouwjaar? Dan is het belangrijk om gezondheidsrisico’s door asbest te vermijden. Dankzij het asbestattest kom je te weten welke asbesthoudende materialen of gebouwonderdelen asbest bevatten en hoe je als eigenaar het gebouw asbestveilig kan maken. 

asbestcertificaat

2. Door wie laten opstellen?

Enkel gecertificeerde asbestdeskundigen mogen de inventarisaties uitvoeren voor het asbestattest. De deskundige moet bovendien gecertificeerd zijn door een OVAM erkende asbestcertificatie-instelling. 

De OVAM zal een lijst van gecertificeerde deskundigen publiceren. Je kan uit deze lijst zelf kiezen op welke gecertificeerde asbestdeskundige je beroep doet.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vind vakmannen in jouw regio
arrow Ontvang offertes

3. Hoe lang is het attest geldig?

De standaard geldigheidstermijn van een asbestattest duurt tien jaar. Soms is het mogelijk dat er een kortere geldigheidstermijn toegekend wordt. Dat gebeurt wanneer er een beperking was tijdens het onderzoek waardoor de asbestdeskundige niet het hele inspectiegebied heeft kunnen onderzoeken. 

Een asbestattest is niet meer geldig wanneer de geldigheidsdatum voorbij is. De geldigheid van het attest vervalt dan automatisch. Het vervalt ook wanneer je een recenter asbestattest nodig hebt en werd opgesteld voor hetzelfde huis.

Wat kost het laten opstellen van een asbest attest?

De prijs voor een asbestattest wordt door de deskundige bepaalt. Dit gebeurt telkens aan de hand van bepaalde richtlijnen van de inspectieprotocol. Voor de aflevering van het asbestattest ga je een retributie van 50 euro betalen. 

De prijs van de inspectie is eerst afhankelijk van de grootte en het ouderdom van de te inspecteren gebouwen. Daarnaast is het afhankelijk van het aantal labo-analyses van een erkend laboratorium.

Om een geldige asbestcertificaat te krijgen is een visuele inspectie van de asbestdeskundige genoeg. Je kan als eigenaar wel vrijwillig vragen om bijkomend onderzoek uit te voeren, maar dan zal de kostprijs hoger liggen. 

asbestattest

Hoe lang duurt een asbestinventarisatie?

De duur van de inspectie hangt af van de oppervlakte van de te onderzoeken gebouwen en het bouwjaar. De inspectie is niet destructief. De gegevens van het plaatsbezoek worden ter plaatse rechtstreeks ingegeven door de asbestdeskundige in de digitale databank.

Na het plaatsbezoek gaat de asbestdeskundige na het ontvangen van mogelijke laboresultaten, de asbestinventaris finaliseren en een asbestattest aanvragen. Er worden geen muren of vloeren beschadigd tijdens een niet destructieve inspectie. Tenzij er een destructieve asbestinventaris gebeurt.

Extra vragen of advies op maat nodig? Vind de juiste specialist in jouw regio

Vergeet niet dat enkel OVAM gecertificeerde deskundigen een asbestinventarisering mogen uitvoeren. Je kan hier gratis en vrijblijvend advies en offertes aanvragen voor asbestkeuringen in jouw buurt. Zo kan je prijzen vergelijken en vind je de beste deal.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1. Beschrijf je project
2. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.