Spanplafond: prijs, soorten en voordelen

Wil je een nieuw spanplafond plaatsen? In dit artikel vind je een handig overzicht van de verschillende soorten spanplafonds en hun prijzen. Daarnaast sommen we enkele voor- en nadelen voor je op.

Ben je op zoek naar concrete info over een spanplafond en vakmannen? Via onze offertepagina kom je snel en eenvoudig in contact met spanplafond experts in jouw regio. Op die manier kan je makkelijk diensten en prijzen vergelijken.

Ontvang gratis offertes voor spanplafond

Wat is een spanplafond?

Een spanplafond is een verlaagd vals plafond. Het bestaat uit een strak gespannen doek in PVC of polyester tussen profielen. De profielen zijn bevestigd aan de muren en worden verborgen door het doek.

Een spanplafond is dus eigenlijk een nieuw plafond dat over het bestaande, oude plafond geplaatst wordt. Bijgevolg zijn er nauwelijks breekwerken nodig en kan het al op 1 werkdag geïnstalleerd worden.

Een spanplafond laten plaatsen is ideaal als je de kosten tot een minimum wil beperken. Hieronder kom je meer te weten over de voor- en nadelen, de verschillende soorten spanplafonds en de gangbare prijzen.

Spanplafond prijzen

Gemiddeld is de prijs voor een spanplafond 70 à 200 euro per vierkante meter. De prijs van een spanplafond hangt af van diverse factoren zoals de grootte van het oppervlak, de werkhoogte, het type plafond, de werkhoogte, de accessoires, het aantal hoeken en het aantal lichtpunten.

In onderstaande tabel vind je een meer gedetailleerd overzicht naargelang het gebruikte materiaal.

Soorten spanplafonds Spanplafond prijs per m² (exclusief btw)
Polyester of PVC spanplafond € 70 à 90
Akoestisch spanplafond € 100 à 150
Lichtdoorlatend spanplafond € 130 à 160
Spanplafond met print € 90 à 100
Antibacterieel spanplafond € 100 à 200

Ontvang gratis offertes spanplafond

Prijsbepalende factoren

Volgende factoren beïnvloeden de prijs van een spanplafond:

  • Oppervlakte: hoe groter de ruimte, hoe hoger de prijs.
  • Aantal hoeken: een spanplafond plaatsen is zeer eenvoudig als het om een rechthoekige ruimte gaat. Hoe complexer de vorm van de ruimte, hoe hoger de totaalprijs zal liggen.
  • Plafond afwerken: wens je ingebouwde spots en een aangepaste kleur voor je spanplafond? Dan kan zeker, maar er hangt uiteraard wel een meerprijs aan vast.

spanplafond

Voordelen spanplafond

Het laten plaatsen van een spanplafond biedt heel wat voordelen. We zetten ze op een rij.

Snelle en nauwkeurige plaatsing

Het huidige plafond hoeft niet uitgebroken te worden als je tot de plaatsing van een spanplafond wenst over te gaan. Ze worden gemiddeld al op 1 dag geplaatst. Wat je heel wat kosten bespaart.

Meteen afgewerkt

Eens je spanplafond geplaatst is, is het meteen ook afgewerkt. Er hoeven met andere woorden geen schilder- of pleisterwerken uitgevoerd te worden.

Onderhoudsarm

Spanplafonds vereisen een minimum aan onderhoud. Het volstaat in de meeste gevallen om ze af en toe eens af te wassen met een zachte, vochtige doek.

Tal van toepassingen

Een spanplafond is geschikt voor woningen, kantoren en zelfs dokterspraktijken. Voor plaatsen als ziekenhuizen en tandartspraktijken is er met het antibacterieel type een op maat gemaakt spanplafond in omloop.

Wegwerken/verbergen

Zaken als verlichting en audio zijn eenvoudig weg te werken in een spanplafond. Bovendien is het een ideaal middel om beschadigingen aan je oude plafond mee te verdoezelen.

Veel opties

Spanplafonds bestaan in verschillende kleuren en afwerkingen (mat, gelakt, glanzend, etc.). Op het gebied van uitvoering is het zelfs mogelijk om te opteren voor een spanplafond met print of een lichtdoorlatend spanplafond.

Nadelen spanplafond

Naast voordelen zijn er ook nadelen verbonden aan spanplafonds:

  • Gevaarlijk in combinatie met scherp voorwerp
  • Risico op verkleuring
  • Permanente verlichting
  • Moeilijk overschilderbaar
  • Plafondbevestigingen soms onmogelijk

spanplafond prijs

Type spanplafond: polyester spanplafond vs. PVC

Spanplafonds kan je naargelang materiaal opsplitsen in PVC spanplafond (warm spanplafond) en polyester spanplafond (ook wel koud spanplafond genoemd). Het grootste verschil tussen beide materialen is de manier van plaatsing. Welk materiaal je uiteindelijk verkiest, zal voornamelijk te maken hebben met persoonlijke smaak.

Vraag advies over spanplafonds

1. PVC spanplafond

PVC spanplafonds zijn goedkoop en stevig. Ze zijn verkrijgbaar in mat en hoogglans. Een voordeel van een PVC spanplafond is dat je meer keuze met kleuren en patronen hebt. Het doek wordt aan het plafond bevestigd met behulp van een harpoenconstructie aan de zijmuren. De naden blijven wel zichtbaar na bevestiging.

PVC spanplafonds zijn wasbaar, demonteerbaar en herplaatsbaar. Ook is een PVC spanplafond 100 % recycleerbaar. PVC spanplafonds kosten ongeveer € 70 tot € 90 per vierkante meter.

2. Polyester spanplafond

Een polyester spanplafond wordt vaak een koud plafond genoemd. Polyester spanplafond is zonder naden. De klemconstructies bij polyester aan de zijmuren worden gebruikt om het spanplafond te bevestigen. Polyester ziet er zeer modern uit en is een milieubewuste keuze doordat het 90% bio-afbreekbaar is. Het is ook steviger dan PVC en je kunt er gemakkelijker over schilderen. Polyester spanplafonds kosten per vierkante meter ongeveer € 70 tot € 90.

spanplafond lichtdoorlatend

Type spanplafond (volgens uitvoering en afwerking)

Op het gebied van uitvoering en afwerking kan je naast een PVC doek of polyester doek eveneens gaan voor andere soorten van spanplafonds.

1. Akoestisch spanplafond

Akoestische spanplafonds beschikken over eigenschappen die een ruimte geluidsdicht isoleren. Door die geluidsisolerende isolatie heb je minder last van geluid in een grote ruimte. Ook geluiden uit andere ruimtes worden door een spanplafond met akoestische isolatie tegengegaan.

Op het doek worden zeer kleine gaatjes (microperforaties) aangebracht. Zo worden trillingen door geluid opgenomen in het doek en niet verder weerkaatst.

Daarnaast wordt een isolatielaag aangebracht die een dikte heeft van 10 tot 12 mm. Dit verbetert de akoestiek binnen een ruimte nog eens. Een akoestisch spanplafond is een aanvulling op een standaard spanplafond.

Een extra mogelijk is om een akoestische spanplafonds met brandwerende eigenschappen te plaatsen. Zo geniet je van extra veiligheid. De prijs van deze spanplafonds is hoger in vergelijking met andere plafonds ongeveer het is ongeveer €100 tot €150 per vierkante meter.

2. Spanplafond met print

Ook een spanplafond waarop een print staat is een mogelijkheid. De opties die voorhanden zijn, zijn werkelijk eindeloos. Denk maar aan themakamers en kantoorruimtes met het logo van je bedrijf op het plafond.

spanplafond print

3. Antibacterieel spanplafond

Bij een antibacterieel spanplafond wordt een schimmelwerend spandoek geplaatst. Het is de geknipte toepassing voor ruimtes die meer vatbaar zijn voor bacteriën, schimmels en microben. Hierbij kan het gaan om badkamers of zwembaden, maar ook om ziekenhuizen en bedrijven waar voedsel verwerkt wordt.

4. Lichtdoorlatend spanplafond

Bij een lichtdoorlatend spanplafond bezit het doek eigenschappen die licht doorlaten. Dit licht geeft een aangename sfeer aan een ruimte en ziet er mooi uit. Ook moeten er geen gaten in het doek worden gemaakt. Het doek blijft één geheel.

Ook is het licht niet te fel, waardoor dit een ideale oplossing is voor veel werkplekken zoals kantoren. Gemiddeld kost een lichtplafond je rond de €140 per vierkante meter.

lichtdoorlatend spanplafond

Alternatieven?

Naast een spanplafond kan je ook de keuze maken voor een vals plafond in gyproc. Hierbij worden gipsplaten aangebracht op een onderstructuur van metaal.

Bevestigen kan op 2 manieren: zowel afgehangen gyproc plafond/bevestiging aan het plafond, geschikt voor grote overspanningen, als vrijdragend gyproc plafond/bevestiging aan de muur, geschikt voor kleine overspanningen en in geval van grote verlaging van het plafond.

Daarnaast zijn er nog systeemplafonds te verkrijgen, waarbij een ‘systeem’ als tweede plafond opgebouwd wordt met plafondhangers. Die hangers belanden aan het bestaande plafond en krijgen profielen aangehecht waarin de profielpanelen komen.

Het kost minder dan een spanplafond, maar daarmee gaat wel gepaard dat het minder strak en modern oogt door de zichtbaar blijvende panelen.

spanplafond afwerking

Stappenplan spanplafond plaatsen

Een spanplafond plaatsen lijkt misschien geen al te lastige klus, maar er komt toch aardig wat bij kijken. Omwille van die reden doe je er goed aan om voor dit karwei de deskundige hulp van een gespecialiseerde vakman in te schakelen. De correcte plaatsing gebeurt volgens volgend stappenplan.

Stap 1: opmeten

Een eerste, logische stap is de opmeting van het plafond. Zo krijg je een duidelijk beeld over de totaaloppervlakte. Tegelijkertijd wordt er ook al rekening gehouden met de montage-opties. Als er zich in het plafond uitstulpingen bevinden, is het noodzakelijk om op basis daarvan de nodige aanpassingen door te voeren.

Stap 2: profielen bevestigen

Spanplafonds komen via onzichtbare profielen tussen de muren terecht. Die profielen worden vastgehecht aan de muren, vlak onder het reeds bestaande plafond. Bij de bevestiging van de profielen dienen zaken als airco, verlichting, kabels en dergelijke in rekening genomen te worden, omdat ze een invloed hebben op de inbouwhoogte.

spandoek plaatsen

Stap 3: plaatsen spandoek

Eens alles opgemeten is en ook de profielen bevestigd zijn, is het tijd om over te gaan tot de plaatsing van de spandoek. De precieze plaatsing is heel afhankelijk van het gebruikte materiaal. Bij PVC spandoeken gebeurt dat door middel van warmte.

Het doek wordt met een hittekanon opgewarmd tussen de 40 en 50 graden. De hitte zorgt ervoor dat het een soepelere vorm aanneemt, met een nog meer strak gespannen en eenvoudigere plaatsing tot gevolg. Als de temperatuur daalt, zal het doek geleidelijk strakker worden.

Stap 4: uitsnijden openingen

Na plaatsing kan je finaal openingen uitsnijden voor bijvoorbeeld de verlichting, in verschillende afmetingen en vormen.

uitsnijden openingen

Ontvang gratis offertes voor spanplafond

Het is nooit een slechte zaak om zoveel mogelijk offertes op te vragen bij plaatsers van spanplafonds. Zo krijg je een concreet idee van de huidige prijstarieven en kan je het beste spanplafond aan een goede prijs vinden.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1. Beschrijf je project

2. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.