Sierpleister: prijs, soorten en hoe aanbrengen

Kunnen jouw muren of plafond wel een opknapbeurt gebruiken en overweeg je het aanbrengen van een sierpleister? Lees dan zeker verder en kom alles te weten over de diverse soorten bepleistering, wat de opties zijn en hoeveel pleisterwerken gemiddeld kosten.

Via onze offertepagina kom je direct in contact met stukadoors in jouw regio. Vraag hun advies en ontvang gratis offertes en advies. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken en de beste vakmannen vinden.

Vraag advies en ontvang gratis offertes

Sierpleister: prijs

De prijs voor sierpleister varieert van het gebruikte type pleister. Reken gemiddeld op een prijs tussen de 15 en 25 euro per m². Kies je voor meer exclusieve bepleistering? Dan ligt de kostprijs wat hoger.

Soort sierpleisterPrijs per m²
Rustiekputz15 – 25 euro
Spachtelputz15 – 25 euro
Granol15 – 25 euro
Leemstuc20 – 40 euro
Japanse sierpleister20 – 40 euro
Italiaanse crepi75 euro
Betonstuc100 euro
sierpleister

Soorten bepleistering

Sierpleister, ook wel crepi genoemd, is een populaire methode voor het stucen van muren en plafonds. Bij een sierpleister draait het, zoals de naam al aanduidt, om een sierlijke structuur en afwerking.

Een sierpleister is een verzamelnaam voor diverse stucwerk-methoden die zeer hard worden en daarmee een strakke decoratieve uitstraling aan je muren geven.

Over het algemeen zijn er twee soorten pleisterwerken, namelijk minerale- en kunstharenpleister en is stucwerk onder te verdelen in verschillende structuren, zoals grof, korrel en glad.

1. Minerale sierpleister

Een minerale pleister is meestal opgebouwd uit kalk, cement, zand, pigment en water. De minerale sierpleister is een ecologisch product dat vochtkerend en dampopen is. Het wordt in één laag op de gevel gespoten, waardoor een minerale sierpleister ook wel de minerale krabpleister wordt genoemd. Let op: een minerale sierplijster is gevoeliger aan micro-organismen.

Hierdoor kunnen er makkelijker mossen ontstaan dan bij een synthetische pleister. Dit is wel afhankelijk van de omgeving en het aantal regen de pleister te verduren krijgt, de afwerking van de bepleistering en de dikte van de pleister. Een grove afwerking heeft bijvoorbeeld meer last van mossen en algen dan een gladde afwerking.

2. Kunstharspleister

Een kunstharspleister is een synthetische pleister die bestaat uit kunsthars. Deze pleister wordt in verschillende lagen aangebracht. Een kunstharspleister is waterdicht, waardoor je zo goed als geen last zal hebben van mossen en algen. Een nadeel van de kunstharspleister is wel dat bij beschadiging van de muur de onderlaag zichtbaar kan worden.

sierpleister eenzelfde gevel

Structuur sierpleister: glad of grof

Er zijn diverse soorten sierpleisters met een grove structuur, zoals granol en rustiekputz. Maar ook verscheidene soorten gladde sierbepleistering zoals Italiaanse crepi en beton cire.

Daarnaast zijn er milieuvriendelijke stucwerk soorten, zoals Japanse sierbepleistering (ook wel katoenpleister genoemd) of leemstuc. Deze crepi soorten geven een natuurlijke en warme uitstraling.

Sierpleister buiten

Wanneer je de buitenmuren keurig wil afwerken, kan je kiezen voor een speciale buitensierpleister. Dat is vaak een soort sierpleister met een goede isolatiewaarde en daarnaast beschermt het je gevel tegen vocht en weersomstandigheden.

Deze hoogwaardige harde bepleistering voor buiten is zowel op muren als op de buitengevel aan te brengen en geeft je huis op die manier weer een frisse en nieuwe uitstraling.

Geschikt stucwerk voor de gevel is bijvoorbeeld het grove rustiekputz en granol of het strakke spachtelputz sierbepleistering met een korrelstructuur effect.

Sierpleister voor binnenmuren

Stucwerk geeft een unieke sfeer aan je woning en de sierbepleistering voor binnen voldoet aan andere standaarden dan een sierpleister voor buiten. Over het algemeen is het stucwerk voor binnen vaak eenvoudig schoon te maken en kan je het materiaal makkelijk overschilderen.

Stucwerk voor binnen is beschikbaar in diverse kleuren, stijlen en materiaalsoorten. Sierbepleistering voor binnen is zeer onderhoudsvriendelijk en hygiënisch en biedt daarnaast een goede duurzame kwaliteit.

synthetische pleister kiezen

Sierpleister voor binnen: opties

Er zijn diverse stucwerk-methoden voor binnen, zoals het strakke Italiaanse stucwerk dat vaak gekozen wordt voor badkamers en keukens, het korrelachtige spachtelputz voor slaap- en woonkamers, of het stijlvolle betonstuc voor een unieke en tijdloze uitstraling van de woonkamer of werkruimte.

Over het algemeen zijn spachtelputz, rustiekputz en granol de meest populaire stucwerk-methodes voor binnen.

Spachtelputz: korrelachtige structuur

Spachtelputz is al jaren razend populair en is de meest gekozen sierbepleistering methode. Deze heeft een korrelachtige structuur en kan zowel op muren als plafonds worden aangebracht.

De spachtelputz-methode biedt een tijdloze uitstraling en is ook eenvoudig te reinigen.

Rustiekputz of barokpleister

Rustiekputz (ofwel barokpleister) is een sierpleister met een grove afwerking dat zowel bij de eerder klassieke als bij de moderne woningstijl aansluit. Ze is geschikt voor muren en plafonds en kent een lange levensduur.

Het materiaal beschadigt niet snel en mocht er een kras of barstje ontstaan dan valt dit nauwelijks op.

Granol: de meest grove structuur

Granol (ook wel granolputz) is wellicht de meest grove sierbepleistering voor binnen. Al jaren wordt deze sierbepleistering gekozen voor zowel binnen als buiten op muren en plafonds. Met granol is veel variatie mogelijk, en creëer je een unieke en sierrijke sfeer.

Granol is ondanks zijn luxe uitstraling zeer betaalbaar en biedt een duurzame en optimale bescherming voor je wanden.

lichte kleuren reflecteren pleister

Hoe sierpleister aanbrengen?

Het aanbrengen van sierbepleistering is over het algemeen een heel specifieke en arbeidsintensieve klus. Dat komt door de speciale methodes en technieken om tot de juiste structuren en kleurcontrasten te komen.

Hoe de crepi precies wordt aangebracht, hangt ook samen met het type en de gewenste structuur. Daarnaast kan de bepleistering nog worden afgewerkt met een verf naar keuze.

Zonder de nodige kennis en ervaring is het correct aanbrengen vaak een lastige klus. Veel mensen kiezen er dan ook voor hun pleisterwerken uit te besteden aan een professional. Op die manier ben je zeker van een correcte uitvoering en kwaliteit.

Sierbepleistering is werk voor een stukadoor. Hij of zij kan namelijk vaak goed inschatten wat voor soort pleisterwerk het meest geschikt is voor jouw woning.

Zelf sierpleister plaatsen of stukadoor inschakelen?

Door zelf je stucwerk uit te voeren, kan je flink wat kosten besparen. Het is wel een tijdrovende klus. Wanneer je nog nooit een muur hebt gestuct, kan het werken met sierpleister lastig zijn. Bovendien lukt het je wellicht niet om een professioneel resultaat te behalen.

Besteed je de klus liever uit aan een professionele stukadoor? Vergelijk gerust vrijblijvend prijsvoorstellen van een aantal verschillende aannemers in jouw buurt en vind op die manier de ideale vakman voor jouw klus. Via onderstaand formulier ontvang je tot 5 gratis offertes.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1. Welk ruimtes wil je laten stuken?

2. Wat wil je laten stuken?

3. Hoe oud is de woning?

4. Wanneer wil je van start gaan met de stucwerken?

5. Projectomschrijving

6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.