Hoe oud pleisterwerk herstellen: tips & prijs

Pleisterwerken is een mooie afwerklaag voor je muren en kan veel schade verdragen. Toch is het niet tegen alles bestand, en vormen zich na een tijdje krassen, putten en barsten. Oud pleisterwerk kan beschadigd worden door een aantal zaken.

Als je stucwerk vaak vochtig wordt (door een hoge luchtvochtigheid, spatwater of contact met de grond) kan het gaan barsten. Nat stucwerk zet zich uit als het vochtig is en krimpt als het droogt. Vorst versnelt het proces. Deze barsten kunnen zich snel uitbreiden naar andere delen van de muur.

Is de pleisterlaag van jouw muren beschadigd? Lees hier wat daar aan te doen valt, en hoe een vakman je daarbij kan helpen.

Wanneer pleisterwerk herstellen?

Waarom oud pleisterwerk herstellen
Pleisterwerk herstellen is nodig als je stucwerk afbrokkelt, als er scheuren in ontstaan, of als het verkleurd is en niet meer schoon te maken valt. Als je de muren moet openbreken om kabels en leidingen te vervangen, dan stuc je de muur na afronding van de werkzaamheden.

En als er holle ruimtes in de stuclaag ontstaan, loop je de kans dat die zich uitbreiden en dat de hele laag pleisterwerk in één keer naar beneden komt – iets dat je voor wilt zijn.

Als er alleen kleine putjes, scheurtjes en beschadingen aanwezig zijn, dan kan je die vaak met een muurvuller repareren om geld te besparen. Maar uiteindelijk is het jouw keuze wanneer je je muur opnieuw laat stuccen omdat je hem niet mooi meer vindt!

Vraag advies aan een vakman

Richtprijzen voor pleisterwerk herstellen

De prijzen van nieuw pleisterwerk hangen vooral af van de oppervlakte die behandeld moet worden. Er zijn geen grote verschillen in de kostprijzen voor de verschillende stucmaterialen.

Wel zijn de randen (het hoekwerk) duurder om te laten pleisteren. De gemiddelde prijzen zijn als volgt:

  • Het repareren van kleine beschadigingen kost rond de €10 per vierkante meter.
  • Het repareren van grote beschadigingen kost rond de €120 per vierkante meter.
  • Het verwijderen van pleisterwerk kost rond de €400 per vierkante meter.
  • Het repareren van hoekwerk kost rond de €180 per vierkante meter.

Hoe oud pleisterwerk herstellen?

Hoe kan je kleine barsten in pleisterwerk herstellen?

Wordt je muur ontsierd door een put, barst of kras? Dat valt te repareren. Als je niet je hele muur opnieuw wilt stuccen, ga je als volgt te werk.

  • Tik voorzichtig met een hard voorwerp rond de barst. Zo verwijder je de delen van het stucwerk die niet meer vastzitten aan de muur. Ga daarmee door totdat er geen los stucwerk over is.
  • Schuur de ondergrond op met ruw schuurpapier voor een betere hechting. Verwijderd stof en gruis met een stofzuiger en daarna met een borstel of een vochtige doek.
  • Maak de plek licht vochtig. Breng daarna met een plamuurmes nieuw stucwerk aan, tot dat egaal is met het oppervlak ernaast.
  • Laat het nieuwe stucwerk drogen. Schuur het daarna voorzichtig op met schuurpapier. Hierna kan je de muur eventueel (bij)verven of opnieuw behangen.

Grote beschadigingen aan je pleisterwerk? Vraag advies!

Als er beschadigingen groter dan een paar centimeter op je muur zijn, of meerdere beschadigingen over de hele oppervlakte, dan is zelf opnieuw bepleisteren of herstellen moeilijk. Dat geldt ook als de hoeken van je pleisterwerk (ernstig beschadigd zijn) – zelf nieuw hoekwerk aanbrengen is erg lastig.

Het is dan aan te raden om de hele muur opnieuw te laten stuccen door een vakman. Hij verwijdert de beschadigde lagen, gebruikt superieur materiaal en technieken, en zorgt zo dat je muur er weer jarenlang piekfijn uitziet.

Zelf oud pleisterwerk herstellen? Zo ga je te werk!

Wil je toch een poging wagen om zelf grote beschadigingen aan je stucwerk te herstellen? Zelf pleisterwerk herstellen doe je aan de hand van dit stappenplan. Een mooi resultaat gegarandeerd!

Stap 1 : Verwijder alle loszittende stuccen met een plamuurmes

Door voorzichting op het pleisterwerk te tikken met een stomp, hard voorwerp maak je alle beschadigde delen (met holtes erachter) los.

oud pleisterwerk verwijderen met plamuurmes

Stap 2: Het oud pleisterwerk wegbreken

Als je weet dat er in de loop van de jaren veel lagen stucwerk over elkaar zijn aangebracht, dan is het de moeite waard om de hele boel eerst weg te breken.

Dat herstelt oneffenheden in de muur, zorgt dat je scheuren en schade in de onderliggende lagen verwijdert, en geeft je zelfs meer ruimte in het vertrek. Dit kan je doen met een plamuurmes of een schuurapparaat.

Valt het oude pleisterwerk niet meer te redden? Dan is het tijd voor de grove middelen (hamer, beitel of klopboormachine). Dit betekent dat de muur of het plafond volledig opnieuw gepleisterd moet worden.

oud pleisterwerk verwijderen met klopboormachine

Stap 3: Zuig en borstel alle stof en grijs van de muur af

Nu kan je eventuele diepe putten en boorgaten opvullen met een vulmiddel. Breng dat aan met een plamuurmes, en strijk het glad tot het egaal ligt met de niet-beschadigde delen van de muur.

Schade aan hoekwerk kan je proberen te herstellen door een ‘mal’ te maken van een plankje dat je tegen de muur schroeft of klemt – nu heb je een rechte hoek die je kunt vullen met het middel. Laat het vulmiddel uitharden. Soms zijn er meerdere lagen vulmiddel nodig.

Stap 4: Stuccen

Als je muur schoon en egaal is, dan is het tijd om te gaan stuccen. Het is slim om de muur voor het behandelen met een primer, maar hoeft niet.

Meng de stuc volgens de aanwijzingen op de verpakking in een emmer met water – stuc is een soort gips. Schep het pleister op een plat bord (raapbord) en smeer het met een pleisterspaan op de muur.

pleisterwerk herstellen: nieuwe pleister aanbrengen

Stap 5: Stuclaag egaal maken.

Als je de hele muur gedaan hebt, maak je de stuclaag egaal met een lat. Dit kan je eventueel na drogen herhalen. Als je tevreden bent, kan je 30 minuten na het aanbrengen de laag nat maken met een spons, en dan met een plamuurmes helemaal glad strijken. Laat de stuc drogen en klaar ben je.

Laat je oud stucwerk herstellen door een vakman

Zie je het niet zitten om zelf de barsten in je oude pleisterwerk te herstellen? Vraag dan een stel vrijblijvende offertes aan. Een stukadoor herstelt je muur snel en professioneel, met een resultaat dat lang mooi blijft.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Welk ruimtes wil je laten stuken?
2*. Wat wil je laten stuken?
3*. Hoe oud is de woning?
4*. Wanneer wil je van start gaan met de stucwerken?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.