Pur isolatie: prijzen, voordelen en informatie

purisolatie

Polyurethaan is een van de beste isolatiematerialen op de markt. Het levert uitstekende energieprestaties en verbetert aanzienlijk het comfort van de woning. Het is verkrijgbaar in verschillende vormen en kan worden gebruikt om jouw dak, vloer, muren of gevel te laten isoleren!

Wil je meer te weten komen? In dit artikel verneem je alles over polyurethaanisolatieof kortweg pur isolatie, prijs, toepassingen en voordelen!

Vind de juiste vakman in jouw regio

Wat is polyurethaan?

Polyurethaan of kortweg pur, dat wordt verkregen door de chemische reactie van polyol, methyleenisocyanaat, additieven en een blaasmiddel (HFK of CO2), is een isolerend bestanddeel dat behoort tot de grote familie van polymeren en kunststoffen.

Het is verkrijgbaar in verschillende vormen (vaste of vloeibare componenten) en heeft uitstekende isolerende eigenschappen, waardoor het een van de meest doeltreffende materialen voor thermische isolatie is.

Thermische isolatie van de dekvloer, het dak, het terras, buiten- of binnenisolatie en meer: het zijn allemaal toepassingstechnieken van polyurethaanisolatie.

Waarom kiezen voor pur?

Polyurethaan is een isolatiemateriaal dat vele voordelen, maar ook enkele nadelen heeft. We lijsten ze hieronder op voor jou.

Voordelen

Pur is een heel doeltreffend thermisch isolatiemateriaal dat de energiekosten van een gebouw aanzienlijk kan verlagen. Zijn lage warmtegeleidingsvermogen en hoge warmteweerstand maken het de beste isolator op de markt.

Als flexibel en veelzijdig materiaal dat gemakkelijk te bewerken is, bestaat polyurethaan in vele vormen (pur panelen, pur schuim, sproeischuim, buisdekvloeren) en is het gemakkelijk aan te passen aan alle soorten toepassingen (vloer, dak, gevel, zolder, enz.). Het is dus gemakkelijk te installeren, net zoals het gemakkelijk te hanteren is.

De thermische prestaties variëren echter naargelang de gebruikte techniek en de gekozen bekleding. In paneelvorm is het geleidingsvermogen bijvoorbeeld veel beter dan in schuimvorm.

Het is niet alleen drukbestendig, maar ook goed bestand tegen vocht. Het behoudt al zijn eigenschappen, zelfs in vochtige omgevingen.

De levensduur van dit isolatiemateriaal is indrukwekkend en kan oplopen tot 50 jaar. Het hangt evenwel af van de toepassing waarin het gebruikt wordt (panelen, schuim, enz.).

Nadelen

Polyurethaan is niet de meest economische of ecologische optie. In paneelvorm is het een heel vervuilend materiaal, gemaakt van niet-hernieuwbare materialen en niet te recycleren.

Bovendien is de levensduur in deze (paneel)vorm niet erg lang, aangezien de installaties na gemiddeld tien jaar moeten worden vervangen.

Ten tweede is polyurethaan een ontvlambaar en giftig materiaal in geval van brand of grote hitte: er kunnen gassen vrijkomen die schadelijk zijn voor de mens, zoals waterstofcyanide 11 of koolmonoxide 11.

Tenslotte zijn de akoestische isolatieprestaties slecht te noemen.

Welke dikte voor een doeltreffende isolatie?

Om de energieprestaties van jouw woning te verbeteren en een maximaal rendement te bereiken bij de pur isolatie van de betreffende ruimte, is het van belang te weten wat de optimale dikte is van het isolatiemateriaal dat je wenst te gebruiken.

Polyurethaan is een flinterdun materiaal, dus heeft het weinig ruimte nodig. Hieronder vindt je de verschillende diktes van polyurethaan die geschikt zijn voor het type pur isolatie:

Isolatietype Pur type Dikte
Kruipmuurisolatie Gespoten pur schuim Tussen 15 en 20 cm
Kruipmuurisolatie Pur panelen Tussen 14 en 16 cm
Muurisolatie Gespoten pur schuim Tussen 10 en 13 cm
Muurisolatie Pur panelen Tussen 9 en 11 cm
Vloerisolatie Pur panelen Tussen 7 en 10 cm

Pur isolatie: prijs in België

De prijzen voor pur isolatie variëren sterk, afhankelijk van het soort werk dat wordt uitgevoerd en de vorm van isolatie. Hieronder volgt een overzicht van de prijzen die op de markt beschikbaar zijn.

Type pur isolatie Prijs per vierkante meter
Isolatie schuin dak van binnenuit Tussen 20 en 50 euro
Isolatie schuin dak van buitenuit Tussen 40 en 60 euro
Isolatie plat dak Tussen 50 en 115 euro
Zoldervloerisolatie Tussen 25 en 35 euro
Vloerisolatie van onderaf Tussen 20 en 35 euro
Vloerisolatie van bovenaf Tussen 20 en 35 euro
Buitenmuurisolatie Tussen 100 en 160 euro
Spouwmuurisolatie Tussen 15 en 30 euro
Binnenmuurisolatie Tussen 50 en 100 euro

Wil je een precieze prijsopgave krijgen en een duidelijker idee verwerven van de mogelijkheden op de markt? Aarzel in dat geval niet om gratis en vrijblijvend offertes op te vragen via onderstaand offerteformulier.

Vergelijk gratis offertes voor pur isolatie

Soorten pur isolatie

Er bestaan twee hoofdcategorieën pur isolatie: pur isolatieplaten en pur sproeischuim.

Sproeischuim

purisolatie schuim

Pur schuim heeft uitstekende thermische en akoestische isolatie-eigenschappen (de isolatiewaarde van pur schuim ligt ver boven het gemiddelde, tussen 0,025 en 0,027 Wm2K).

Het beschermt je interieur doeltreffend door middel van microbubbelsystemen en vermindert grotendeels het warmteverlies.

Wanneer de gespoten pur isolatie met spuitpistool wordt aangebracht, zwelt het pur schuim op en stolt het in vloeibare vorm. Het kan in alle hoeken en gaten van elk te isoleren oppervlak gespoten worden, zonder naden of voegen, en neemt een beperkte ruimte in beslag.

Pur schuim zorgt bovendien voor een perfecte luchtdichtheid en vermijdt definitief koudebruggen, waardoor het geschikt is voor de pur isolatie van vloeren, muren en daken (plat of hellend).

Pur schuim is glad, duurzaam en stevig, en zal in de loop der jaren niet inklinken of verschuiven. De duurzaamheid ervan op lange termijn (naar schatting 50 jaar) is een groot voordeel ten opzichte van bijvoorbeeld polyurethaanpanelen, die sneller moeten worden vervangen.

Het gemak waarmee het kan worden aangebracht, bespaart veel tijd: zodra het pur schuim is aangebracht hoeft het niet te drogen, maar hardt het onmiddellijk uit.

Isolatieplaten

purisolatie platen

Met uitstekende thermische prestaties (zelfs beter dan polyurethaanschuim) zijn pur isolatieplaten lichter dan traditionele isolatieplaten van gips, geëxtrudeerd polystyreen of geëxpandeerd polystyreen, en daarenboven gemakkelijk te hanteren.

Ze zijn stijf, hebben een goede druk- en vochtbestendigheid en verschuiven daardoor in de loop van de tijd nauwelijks van plaats. Ze zijn eenvoudig te snijden (met een stanleymes of zaag) en kunnen in elke ruimte worden gebruikt.

Als je echter een beroep doet op een vakman is de installatie van pur isolatieplaten arbeidsintensiever dan die van pur schuim en dus duurder qua prijs. Pur isolatieplaten die tussen twee lagen van verschillend materiaal (kraft, aluminium, enz.) gelegd worden, kunnen ook gecombineerd worden met gipsplaten.

In de panelen is vaak een dampscherm geïntegreerd, waardoor ze een heel waterdichte pur isolatie vormen.

Welke toepassingen?

Polyurethaan is er in vele vormen en kan op verschillende manieren op het te isoleren oppervlak gespoten of geplaatst worden – van het dak isoleren tot de muren en vloeren van jouw huis – afhankelijk van de gebruikte bekleding en de toegepaste techniek.

Hieronder krijg je meer informatie over polyurethaan thermische isolatietechnieken en hun toepassing(en).

Alvorens met de isolatiewerkzaamheden te beginnen, is het raadzaam een thermische diagnose van het te isoleren oppervlak uit te voeren. Aarzel niet een beroep te doen op een verschillende erkende isolatiespecialisten, die je kunnen adviseren over de uit te voeren werkzaamheden en begeleiden in het maken van de juiste keuze.

Vraag vrijblijvend prijsvoorstellen aan voor pur isolatie

Dakisolatie

Tot 35 % van de totale warmte in huis ontsnapt naar buiten als het dak slecht geïsoleerd is. Je dak isoleren is dus een investering die meer dan de moeite waard is, omdat het je energierekening zal verlagen en je in de zomer een beter thermisch comfort zal geven.

Polyurethaan kan voor dit doel als isolatiemateriaal dienen. Het kan zowel van buiten als van binnen worden aangebracht en is geschikt voor alle soorten daken, hellend of plat.

Isolatie van een hellend dak van buitenaf

purisolatie hellend dak buitenaf

De uitwendige isolatiemethode van een hellend dak wordt “sarking” genoemd en wordt gebruikt voor nieuwe of gerenoveerde hellende daken.

Dit is een na-isolatietechniek waarbij je eerst de dakbedekking moet verwijderen, om aansluitend de pur isolatieplaten rechtstreeks op de draagstructuur te leggen en vervolgens de nieuwe dakbedekking te plaatsen.

Door buitenisolatie ontstaat een ononderbroken, luchtdichte isolatieschil die koudebruggen permanent elimineert.

Wanneer pur isolatieplaten worden geplaatst, is er een aanzienlijke winst aan leefruimte in vergelijking met andere isolatiematerialen met dezelfde kenmerken maar een grotere dikte. De druk op de dakstructuur wordt ook aanzienlijk verminderd dankzij de lichtheid en de dunheid van de pur platen.

Isolatie van een hellend dak van binnenaf

De binnenisolatie kan op verschillende manieren uitgevoerd worden:

Onder de kruipruimte

purisolatie kruipruimte

Wanneer de dakruimte eenvoudig toegankelijk is, kan de pur isolatie in verschillende lagen onder de daksparren worden aangebracht.

Bij de techniek breng je een eerste laag aan tussen de daksparren, bovenop een tweede laag (de daksparren zijn de lange stukken hout of metaal, waaraan de tengels worden bevestigd die de dakconstructie ondersteunen).

Pur isolatieplaten of sproeischuim kunnen worden gebruikt.

Plankisolatie

Deze techniek, die aan de binnenkant van het dak wordt uitgevoerd, verdient de voorkeur als de zolder niet of moeilijk toegankelijk kan worden gemaakt.

Er zijn twee verschillende manieren om dit te doen:

Je kan de vloer van de zolder isoleren door pur isolatieplaten op de vloer of tussen de balken te leggen. Die worden vervolgens bedekt met een waterdichte laag en gipsplaten.

Zolderisolatie kan ook van buitenaf of van binnenuit worden ingeblazen. Het pur schuim wordt gelijkmatig ingeblazen, waardoor een ononderbroken isolatielaag ontstaat en warmtevlekken worden voorkomen.

In tegenstelling tot polyurethaanisolatie van buitenaf wordt de leefruimte kleiner wanneer de pur isolatie van binnenuit wordt uitgevoerd.

Isolatie van een plat dak van buitenaf

Het is aanbevolen platte daken van buitenaf te isoleren: tussen de waterdichting (of de dakbedekking) en de structuur (plaat, hout, staal…) worden isolerende pur isolatieplaten geplaatst, die op een dampscherm worden aangebracht.

De polyurethaanplaten zijn stijf en drukbestendig, en zijn bestand tegen hoge belastingen. Men zegt dat het dak “warm” is doordat de hele structuur door de pur isolatie wordt beschermd.

Polyurethaanisolatie van binnenuit wordt niet aanbevolen voor platte daken, omdat er schimmelvorming of condensatieproblemen kunnen optreden tussen de pur isolatie en de ondergrond.

Zoldervloerisolatie

Het is ook mogelijk om pur isolatie aan te brengen op de vloer van je zolder om hoge energieverliezen doeltreffend te bestrijden.

Dit wordt gedaan als de zolder niet is afgewerkt en de vloer bestaat uit een betonnen plaat. De pur isolatie ligt rechtstreeks op de vloer en vereist een dampscherm (dat heel vaak geïntegreerd is op pur isolatieplaten).

Pur schuim moet worden gebruikt als je zoldervloer depressies of holtes heeft, omdat het zelfs de kleinste scheurtjes opvult.

Vloerisolatie

purisolatie vloer

Afhankelijk van de fundering van je huis en de aard van de bodem kunnen verschillende technieken worden gebruikt om de vloer te isoleren, zowel van bovenaf als van onderaf.

Elk van deze methoden heeft zijn eigen specifieke kenmerken:

Isolatie van bovenaf

Pur isolatie van bovenaf geniet de voorkeur als je huis op een vlakke vloer is gebouwd (d.w.z. een vlakke, effen ondergrond), of als de geventileerde vide (de lege ruimte tussen de natuurlijke vloer en de eerste verdieping van je huis) te smal is om in te werken of niet toegankelijk is.

De techniek werkt als volgt: nadat de initiële afwerking van de vloer is verwijderd, wordt de pur isolatielaag op de vloer gelegd. Deze laag wordt vervolgens bedekt met een nieuwe vloerbedekking. Het is belangrijk op te merken dat het isoleren van bovenaf vereist dat je jouw installaties aanpast aan de nieuwe afwerking (deuren, vloeropeningen, enz.) en resulteert in een vermindering van de plafondhoogte van de kelder.

De isolatielaag kan worden aangebracht in de vorm van pur isolatieplaten of schuim. Pur platen zijn stijf en bestand tegen vocht en druk, en bieden met andere woorden de ideale oplossing.

Spuitschuim is ook een interessante optie: eenmaal aangebracht, vult het elk hoekje en gaatje op en is het volledig waterdicht, zonder dat daarbij een extra vullaag nodig is (in tegenstelling tot panelen). Het moet echter wel worden geschuurd om een glad en gelijkmatig resultaat te verkrijgen.

Isolatie van onderaf

Pur isolatie van onderaf vereist een onverwarmde kelder (garage, kelder, enz.) of een voldoende hoog geventileerde ruimte, aangezien het plafond van deze ruimte dienst doet als plaats voor de pur isolatie.

De pur panelen worden op het plafondniveau van de kamer onder de vloer geplaatst. Dankzij hun stijfheid en sterkte lopen ze geen risico op doorzakken of barsten.

Pur schuim gebruikt men als het kelderplafond moeilijk bereikbaar is.

Muurisolatie

Muurisolatie van buitenaf

De buitenisolatie van de muren zal je huis tegen warmte en koude isoleren door pur platen onder de afwerkingslaag te leggen. Dit proces is zowel van toepassing op renovatie- als op bouwwerkzaamheden.

Met deze methode worden koudebruggen zeker vermeden en energieverliezen blijven beperkt. Aangezien alle werkzaamheden buiten worden uitgevoerd, is er bovendien geen verlies van binnenruimte.

Nadat de isolatiepanelen zijn bevestigd en bedekt met een nieuwe gevelbekleding, finaliseert een bekleding (in hout, pleister, PVC, enz.) het project.

Spouwmuurisolatie

purisolatie spouwmuur

Huizen die tussen de jaren twintig en tachtig van de vorige eeuw zijn gebouwd, hebben over het algemeen spouwmuren. Deze techniek werd verondersteld het bakstenen interieur doeltreffend te isoleren, maar is tegenwoordig niet meer voldoende om het interieur goed te isoleren.

Om deze ontoereikende isolatie te verhelpen, kan je de luchtspleet, die kenmerkend is voor spouwmuren, opvullen door pur schuim tussen de bakstenen muren te injecteren. Het pur schuim verspreidt zich en stolt tot een gelijkmatige isolerende laag, die elk hoekje vult.

Het is snel en gemakkelijk aan te brengen, maar een professionele isolatiespecialist is vereist.

Schakel de deskundige hulp van een vakman in

Muurisolatie van binnenaf

Binnenmuurisolatie bekom je door harde polyurethaanplaten rechtstreeks op de binnenkant van de muur te leggen (als deze droog en vlak is), met daarop een apart dampscherm en een afwerking. Deze methode bespaart meer ruimte.

Bij de tweede methode wordt het isolatiemateriaal (in dit geval pur schuim) rechtstreeks op de binnenmuur gespoten. In tegenstelling tot de eerste techniek kan met gespoten pur isolatie een aantal gebreken in de vlakheid van de muren worden gecorrigeerd.

Tenslotte kan nog een derde methode in overweging genomen worden: de bouw van een parallelle tegenwand, of zelfstabiele wand, gevolgd door het opvullen van de ruimte tussen de bestaande wand en de zelfstabiele wand met het isolatiemateriaal (pur schuim of panelen).

Pur isolatie van binnenuit is echter een delicate techniek, die veel zaken vereist alvorens met de werkzaamheden te beginnen (normaal binnenklimaat, droge en waterdichte muren, glad en in goede staat…) en die de woonruimte beperkt.

Kan ik deze isolatietechniek zelf toepassen?

purisolatie doe het zelf

De installatie van pur panelen is mogelijk voor doe-het-zelvers, maar het is toch aan te raden een professionele installatiespecialist in te schakelen. De techniek vereist een zekere mate van knowhow, waarbij rekening moet worden gehouden met een groot aantal praktische beperkingen: de keuze van het materiaal, de techniek voor het aanbrengen ervan, de toestand van het te isoleren oppervlak, de compatibiliteit met de pur isolatie, enz.

De correcte uitvoering van pur schuim moet door een specialist gebeuren. Pur schuim kan namelijk een aantal gezondheidsrisico’s met zich meebrengen.

Het proces vereist derhalve technische vaardigheden, deskundigheid en een gespecialiseerde veiligheidsuitrusting (veiligheidsbril, volledig lichaamspak, filtermasker, enz.), die alleen door deskundigen kan worden verkregen.

Bij het spuiten van pur schuim moet de verspreiding ervan worden gecontroleerd, zodat de pur isolatie gelijkmatig is en een dikte heeft die bij de ondergrond past.

Ga op zoek naar de beste prijzen voor pur isolatie

Heb ik recht op een premie voor dakisolatie?

purisolatie dak premie

Als je beslist een isolatieproject te beginnen, zijn er veel financiële voordelen en stimulansen. De staat moedigt energiebesparende projecten aan en biedt een breed scala aan financiële steun. Hier zijn enkele voorbeelden:

  • Belastingvermindering: onder bepaalde voorwaarden kan je profiteren van een vermindering van 30 % voor isolatiewerkzaamheden die worden uitgevoerd.
  • Verlaagd btw-tarief: van 21 % wordt de btw op isolatiewerkzaamheden verlaagd tot 6%, op voorwaarde dat je woning meer dan 10 jaar oud is.
  • Gewestelijke premies in de vorm van isolatiepremies
  • Gemeentelijke subsidies: regionale subsidies kunnen gepaard gaan met gemeentelijke subsidies. We raden je aan hierover informatie in te winnen bij de plaatselijke instanties.

Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes

Wil je de daad bij het woord voegen en overgaan tot pur isolatie? Twijfel dan zeker niet om gratis en vrijblijvend offertes op te vragen. Via onderstaand formulier ontvang je prijsvoorstellen op maat en die zullen je op weg helpen om de best mogelijke beslissing te maken voor jouw persoonlijke situatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Welk type isolatie wens je?
2*. Hoe groot is de opdracht (schatting: lengte x breedte)?
3*. Wat is het bouwjaar van de woning?
4*. Wanneer zou je van start willen gaan?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.