Dakisolatie prijzen, materiaal en premies
Dakisolatie maakt deel uit van de populairste renovatieprojecten in België. En dat is niet voor niets: wonen onder een geïsoleerd dak, of het nu een hellend dak of een schuin dak betreft, kan tot wel 30 % helpen besparen op jouw stookkosten en jouw huis warm houden. Voordat je op jacht gaat naar de juiste specialisten, moet je eerst nagaan hoeveel de dakisolatie prijzen precies bedragen.
Dakisolatie: verplicht?
Is dak isoleren verplicht? In Vlaanderen wel. Maar wat met Wallonië? Eén op de twee Waalse daken is nog niet geïsoleerd. Voorlopig zijn er geen normen die vergelijkbaar zijn met dewelke in Vlaanderen zijn ingevoerd.
Prijzen van dakisolatie
Dakisolatie prijzen schommelen tussen 20 en 30 euro per vierkante meter. Je kan overigens rekenen op ongeveer 1 euro extra voor elke extra centimeter. Logischerwijs kan je daaruit concluderen hoe groter de totale dakoppervlakte is, hoe meer het je zal kosten.
Uiteraard hangt de kostprijs ook af van het type dak (hellend dak of schuin dak), de dikte van de isolatielaag en de uitgekozen doe-het-zelver.
Dakisolatie prijs bestaat uit arbeid en materialen. Ongeveer 50 % van de prijs is voor arbeid en de andere 50 % is voor materiaal.
Vind de juiste vakman voor dakisolatie in jouw regio
Waaruit is het materiaal samengesteld?
Naast het gekozen isolatiemateriaal hebt je nood aan een dampscherm, kleefbanden en kitpatronen.
De prijs van deze onderdelen:
- Dampscherm: 2 euro per vierkante meter
- Zelfklevende rollen: 20 euro per stuk
- Patroon afdichtingsmiddel: 5 euro per patroon
Voor een dak van 100 vierkante meter staat dit met andere woorden gelijk aan een totale kostprijs tussen 2.000 en 3.000 euro.
Het soort isolatie dat je gebruikt zal ook bepalend zijn voor de uiteindelijke prijs. Polyurethaanschuim is bijvoorbeeld betaalbaarder dan steenwol of cellulosewatten. Hun thermische prestaties zijn echter duidelijk verschillend. Bij schuim is de kans groter dat koudebruggen de isolatie van je huis aantasten, terwijl steenwol een betere thermische weerstand heeft.
Wat zijn de beschikbare materialen?
Er zijn verschillende isolatiematerialen/verschillende soorten dakisolatie om jouw dak goed te isoleren en van een hoge isolatiewaarde te voorzien. Maar welke moet je kiezen? Wij hebben een lijst samengesteld van de 3 meest gebruikte isolatiematerialen in België. Het is evenwel belangrijk dat je opteert voor het juiste isolatiemateriaal.
Steenwol
Steenwol, geproduceerd uit vulkanisch gesteente is een heel goede isolator, maar wel iets duurder dan andere materialen. Het biedt een heel goede thermische en geluidsisolatie, en bovendien een uitstekende brandbescherming.
Polyurethaan
Polyurethaan is een kunststof isolatiemateriaal met de beste thermische isolatieprestaties op de markt. Bovendien stelt de heel lange levensduur (meer dan 50 jaar) de klanten in staat te investeren voor de lange termijn. Wanneer het echter warmer wordt, kunnen de goede isolerende eigenschappen leiden tot een te hoge temperatuur in huis. Bovendien heeft het een slechte geluidsisolatie.
Ecologische materialen
Ecologische isolatiematerialen, zoals schapenwol of houtwol, hebben goede warmte- en geluidsisolerende kwaliteiten. Hun grote voordeel is dat ze volkomen natuurlijk zijn, niet vervuilend en herbruikbaar. Hun ontwerp vergt weinig energie en kan een echte aanwinst zijn voor de natuur.
3 aandachtspunten voor dakisolatie
Bij dakisolatie komt er heel wat kijken. Omwille van die reden hebben wij de 3 belangrijkste aandachtspunten waar je rekening mee dient te houden op een rijtje gezet.
De dikte van de isolatie
De dikte van de isolatie zal het warmteverlies in huis beïnvloeden. Hoe dikker de isolatie, hoe beter je huis geïsoleerd zal zijn. Dikkere isolatie zal echter de ruimte in huis verkleinen. Als je weinig ruimte hebt, kies dan voor dunnere isolatie met een hogere isolatiewaarde.
Geluids- en warmte-isolatie
Wist je dat een goede thermische isolatie ook de geluidsisolatie kan verbeteren? Dit kan veel waarde toevoegen aan het wooncomfort en brengt een interessante verhoging van de woningwaarde met zich mee.
Verhouding prijs-kwaliteit
Isolatiewerk is meestal een werk van lange adem. Kies niet voor de goedkoopste materialen, die minder duurzaam zullen zijn en dus op lange termijn minder doeltreffend. Vind het juiste evenwicht tussen budget en kwaliteit van de isolatie.
Welke premies voor een dakisolatie?
De premie voor dakisolatie vraag je aan bij netbeheerder Fluvius en varieert tussen 8 en 18 euro per vierkante meter. Belangrijk om weten is dat je verplicht je toevlucht moet nemen tot een isolatiespecialist om de premie effectief op te strijken.
Dakisolatie: investeer nu
Met de juiste informatie over prijzen en premies kan je verstandig investeren in dak isoleren en op lange termijn aanzienlijke besparingen realiseren.
Verschillende leveranciers zullen verschillende prijzen aanbieden, afhankelijk van hun eigen kosten. Het is daarom belangrijk dat je ruim van tevoren begint met zoeken, zodat je erkende isolatiespecialisten nauwgezet met elkaar kan vergelijken en de beste aannemer eruit kan pikken.