Buitenmuurisolatie: prijs per vierkante meter en technieken
Ben je het beu om je huis te verwarmen, astronomische energierekeningen te betalen en zelfs niet warm te hebben in de winter of comfortabel te voelen in de zomer? Een van de meest effectieve manieren om dat alles tegen te gaan is buitenisolatie, vaak ook buitenmuurisolatie genoemd. Wees je ervan bewust dat zonder buitenmuur isoleren 25 tot 30 % meer warmte verloren gaat in huis.
De tijd is met andere woorden aangebroken om je voor het isoleren van je woning te richten op verschillende isolatietechnieken. In dit artikel vind je alle noodzakelijke info over deze manier van isoleren terug, zodat je na het lezen ervan volledig mee bent in het verhaal en aansluitend meteen aan de slag kan gaan.
Wat houdt buitenisolatie precies in?
De techniek houdt in dat je een buitenmuur met isolatiemateriaal gaat bekleden. In de meeste gevallen wordt ervoor geopteerd wanneer een woning volledig gerenoveerd moet worden of wanneer de gevel niet meer in goede staat blijkt te zijn.
Buitenisolatie geniet ook de voorkeur bij gebouwen die niet al te veel architectonische beperkingen hebben, denk bijvoorbeeld maar aan balkons.
Deze beperkingen vormen wat specialisten koudebruggen noemen en moeten dus worden behandeld om de doeltreffendheid van de isolatie niet te wijzigen. Dit kan soms ingewikkeld en heel duur zijn.
Prijs per vierkante meter voor buitenmuurisolatie
In België schommelt de prijs van buitenisolatie tussen 40 en 150 euro per vierkante meter. De geschatte besparingen door isolatie voor een huis van 100 vierkante meter met een glasoppervlak van iets meer dan 10 vierkante meter bedragen tussen 500 en 700 euro per jaar, afhankelijk of verwarmd wordt met gas, elektriciteit of stookolie.
Veel factoren kunnen de prijs van isolatie beïnvloeden, met name de volgende:
- de regio waarin je woont
- de gebruikte techniek
- de gekozen materialen
- de gewenste soort afwerking
- het totaal te isoleren oppervlak
- het glasoppervlak
- de al dan niet noodzakelijkheid van steigers
Er bestaan twee technieken voor thermische isolatie langs de buitenzijde: bepleisteringsisolatie en bekledingsisolatie. De prijzen voor beiden zijn als volgt:
Techniek buitenisolatie | Gemiddelde prijs |
---|---|
Bepleistering | Tussen 40 en 155 euro per vierkante meter |
Isolatiepanelen | Tussen 120 en 190 euro per vierkante meter |
Gevelbekleding | Tussen 40 en 65 euro per vierkante meter |
Vind de juiste vakman in jouw regio voor buitenisolatie
Heb ik nood aan een bouwvergunning voor een buitenisolatie?
Of je nood hebt aan een bouwvergunning, verschilt van regio tot regio. Daarom is het belangrijk dat je contact opneemt met de dienst stadsplanning bij de gemeente waarin de woning zich bevindt, alvorens je met de werkzaamheden van start kan gaan.
Hieronder geven we je enkele richtlijnen:
In Vlaanderen is de regelgeving vrij strikt: je moet niet alleen rekening houden met de stedenbouwkundige voorschriften, maar ook met het aanpassingsdecreet. Dat laatste bepaalt dat de nieuwe afwerking van de gevel de basisuitlijning met niet meer dan 14 cm mag overschrijden. In sommige gevallen is voor buitenisolatie een vergunning vereist, vooral omdat de verandering van de gevel het algemene aanzicht van de straat kan veranderen.
In het Waalse Gewest is de regelgeving eerder soepel. De Waalse Codex voor Ruimtelijke Ordening, Erfgoed en Energie (CWATUPE) stelt dat als de isolerende afwerking die de oorspronkelijke gevelafwerking vervangt identiek is qua uitzicht en niet meer dan 30 cm bedraagt, geen vergunning vereist is.
In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest ten slotte moet in alle gevallen een vergunning worden aangevraagd bij de dienst stedenbouw alvorens werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd.
Overzicht verschillende technieken buitenisolatie
Bepleistering
Dit proces bestaat uit het coaten van de isolatie met een onderlaag die een glasvezelwapening bedekt. Het geheel wordt erna afgewerkt met een extra laag.
Isolatiepanelen
Voordat je pleisterwerk aanbrengt, kan je de thermische isolatiecapaciteit van een buitenmuur verhogen. In dit geval is het mogelijk om je gevel van isolatiepanelen te voorzien. Er zijn twee soorten plaatsing: de gelijmde plaatsing en de wig en anker plaatsing.
Gelijmde plaatsing
Deze techniek is vrij snel en eenvoudig toe te passen. De isolatie wordt rechtstreeks op de te isoleren muur gelijmd. Merk echter op dat alleen het isolatiemateriaal uit houtvezel en geëxpandeerd polystyreen (wit of grijs) kan worden gebruikt.
Wig en anker plaatsing
Dit systeem wordt in twee fasen uitgevoerd: eerst het verlijmen van de isolatie en vervolgens het bevestigen met expansiepluggen. Het plaatsen van wig en anker is compatibel is met alle soorten buitenisolatie, ongeacht de aard van de isolatie (geëxpandeerd polystyreen, houtvezel, steenwol of glaswol).
Deze methode wordt aanbevolen wanneer de oppervlakken niet vlak zijn of wanneer de eerste laag uit kunststof of verf bestaat.
De voordelen zijn als volgt:
- goedkoper dan gevelbekleding
- groot gamma aan afwerkingsmogelijkheden
- geen raamwerk vereist
Daartegenover staan volgende nadelen:
- mogelijke microscheurtjes in loop der jaren (vloer beweegt en muren ook)
- plaatsing kan veel vuil met zich meebrengen
- schoonmaak gevel kan delicaat zijn
Gevelbekleding
Dit principe omvat dat de isolatie wordt aangebracht tussen houten palen, die zelf reeds aan de te isoleren muur zijn bevestigd. Het geheel wordt verstevigd met isolatiepluggen. Het enige wat nadien nog moet gebeuren is het aanbrengen van de bekleding, die rechtstreeks op het houten frame wordt bevestigd. De bekleding is meestal van hout of PVC.
Tegenwoordig wordt evenwel steeds meer gebruik gemaakt van de offset stud methode. Het enige verschil is dat de haakse beugels aan de muur worden bevestigd voordat de stijlen worden aangebracht. Deze techniek zou koudebruggen nog meer voorkomen.
Voordelen:
- systeem dat meer ademt
- materialen zijn flexibeler en kunnen daardoor grondbewegingen compenseren
- gebruikte hout voor frame is natuurlijke isolator
- techniek biedt ruimere keuze aan materialen
Nadelen:
- vijfjaarlijks onderhoud aan hout is essentieel om het er als nieuw te laten blijven uitzien
- duurder dan bepleistering
Vraag gratis offertes aan voor buitenisolatie
Buitenisolatie: waarom wel/waarom niet?
Waarom wel
- pand hoeft niet leeggemaakt te worden bij aanbreng isolatie
- geen vermindering van leefruimte binnenshuis
- subsidies voor muurisolatie in Wallonië
- niet nodig om binnenmuren opnieuw te decoreren
- kan aanvullende oplossing zijn bij gevelrenovatie
- mogelijkheid tot gevel bewerken
- beperkt koudebruggen aanzienlijk
- vermindert verbruik van verwarming in winter en airconditioning in zomer grotendeels
Waarom niet
- totale kosten liggen hoger in vergelijking met interne isolatie
- vergroot oppervlakte die huis op land inneemt
- meestal extra werkzaamheden vereist, wat hoger kostenplaatje met zich meebrengt (uitbreiding dakbedekking, aanpassing regenwateropvangsysteem, vervanging luiken)
- bouwvergunning verplicht afhankelijk van het gewest
Vergelijk gratis offertes van installateurs uit de buurt
Na het lezen van al deze bovenstaande informatie, heb je alle kaarten in handen om te beslissen of buitenisolatie de juiste oplossing is voor u. We adviseren je graag om zoveel mogelijk gratis offertes aan te vragen bij isolatieprofessionals. Op die manier zal je er zeker en vast in slagen om de beste keuze te maken op het vlak van energie besparen en buitengevel isoleren.