Stopcontact aansluiten: kosten en stappenplan
We worden als consument steeds zelfstandiger. Met behulp van het internet en handige informatie kan iedereen zelf een extra stopcontact plaatsen als hij of zij een stopcontact wilt. We gebruiken dagelijks tal van elektrische apparaten. Het hebben van voldoende stopcontacten is dus een noodzaak binnenshuis. Kom alles te weten over het zorgvuldig aansluiten van een extra stopcontact en wat de kosten hiervoor zijn.
Geef je de klus liever uit handen? Geen probleem. Bekijk wat het professioneel aansluiten van een stopcontact kost via onze offertepagina. Door prijzen van elektriciens te vergelijken kan je zo jouw huis snel en eenvoudig van een professionele stopcontact plaatsing voorzien.
Vraag nu een vrijblijvende offerte aan bij een vakman
Wat kost het plaatsen van een stopcontact?
De kosten voor het plaatsen van een extra stopcontact zijn afhankelijk van het type muur, de benodigde materialen en verschillen uiteraard wanneer je het zelf plaatst of wanneer je het uitbesteed. De kosten variëren dan al snel tussen de 10 en 120 euro, en zijn uiteraard sterk afhankelijk van het uurtarief van de vakman. Uiteraard verschillen de kosten ook sterk per type stopcontact en eventueel andere elektriciteitswerken.
Verschillende types stopcontacten
Zo zijn er verschillende systemen (enkel of dubbel stopcontact, stopcontacten met een kinderslot enzovoort). Elk type heeft ook zijn voor- en nadelen. De meest nieuwe stopcontacten zijn vaak de meest betrouwbare keuze. Bekijk daarom steeds of de stopcontacten veilig zijn en voldoen aan de juiste voorwaarden.
Wat kost het zelf plaatsen van een stopcontact?
Wanneer je zelf het nieuwe stopcontact aansluit betaal je alleen de materiaalkosten. De materialen hiervoor koop je eenvoudig bij elke doe-het-zelf zaak of via het internet.
Overweeg de aanschaf van deze materialen echter alleen wanneer je over de juiste kennis en ervaring beschikt of voldoende tijd hebt om dit te leren. Vergeet niet, hoe vaker je het doet, hoe gemakkelijker de klus je zal afgaan.
Ontvang een richtprijs op maat
Welke factoren beïnvloeden de prijs van een stopcontact?
Er zijn diverse factoren die de prijs van het aansluiten van het nieuwe stopcontact beïnvloeden. Zo verschilt het of je een inbouw of opbouw stopcontact installeert en wat voor type muur je hebt. Daarnaast zijn er factoren zoals de plaats van het stopcontact. Neem deze factoren zorgvuldig in acht en weet wat je gemiddeld kwijt zult zijn aan het plaatsen van een stopcontact.
Inbouw versus opbouw stopcontact
Over het algemeen zijn er twee manieren waarop je een stopcontact kunt installeren, namelijk via een inbouw systeem en via een opbouw systeem. Tegenwoordig wordt vrijwel altijd voor een inbouwsysteem gekozen. Een inbouw stopcontact, is een stopcontact waarvan de behuizing er strakker uitziet en voor het grootste deel wegvalt in een gat in de muur. Hierdoor is een inbouw stopcontact niet alleen veiliger, maar ook van betere kwaliteit.
Het type muur
Het type muur is een belangrijke factor bij het installeren van een stopcontact. Zo is het bijvoorbeeld veel makkelijker om voor de draden een stuk uit hout of gips te snijden dan uit beton. Veel elektriciens rekenen dan ook vaak een hoger bedrag voor een betonmuur.
De plaats van het stopcontact
Vaak willen we een nieuw stopcontact aansluiten op een plek waar deze zo min mogelijk opvalt. Echter is dit vaak een lastige klus en een hele uitdaging om het zorgvuldig te plaatsten. Voor het plaatsen is vaak groot gereedschap nodig dat erg flexibel is. Zo is het plaatsen van een stopcontact in een hoek, of achter een koelkast of vaatwasser, vaak een klus voor een echte specialist en geldt over het algemeen dat hoe lastiger de plek van het stopcontact is, hoe hoger de kosten kunnen oplopen voor het plaatsen.
Laat je adviseren door een vakman
Zelf een stopcontact plaatsen? Het volledige stappenplan
Wanneer je zelf een huis bouwt, of handig bent met klussen, kun je overwegen om zelf stopcontacten in je woning te installeren. Met een beetje handigheid en de juiste informatie vooraf hoeft dit geen onmogelijke klust te zijn. Overweeg je zelf de uitdagende stap aan te gaan en wil je jouw huis zelf gaan voorzien van stopcontacten? Neem dan de volgende stappen in acht.
Stap 1: Bereid de klus goed voor
Zorg ervoor dat je de juiste materialen in huis hebt, zoals een voorbedrade buis en het extra stopcontact zelf, en je het te installeren stopcontact zorgvuldig opmeet. Overweeg de plek van het stopcontact zorgvuldig en kijk of jouw apparaten (zoals je koelkast of vaatwasser) eenvoudig aan het stopcontact kunnen worden aangesloten. Let daarnaast op of er stroom draden aanwezig zijn in de muur of waar je wellicht een kabel zou kunnen plaatsen. Vergeet niet naar het type stopcontact te kijken, zoals een model met kinderslot of een dubbel stopcontact en schaf een model aan die bij jouw wensen en bij jouw interieur past.
Heel belangrijk is dat je gedurende het hele proces de stroom uitschakelt.
Stap 2: Beitel de steenmassa uit
Zodra je nauwkeurig opgemeten hebt waar het stopcontact moet komen, is het tijd om het hout, beton of gips uit te snijden. Snijd het gat zorgvuldig uit en zorg ervoor dat het gat niet te diep en groot wordt. Je kunt hier diverse soorten gereedschap voor gebruiken. Belangrijk is dat het gaat over een droge ruimte, in een vochtige ruimte kunnen kortsluitingen ontstaan. Zorg er ook voor dat je werkt met absolute zorgvuldigheid en werk de randen nauwkeurig af. Kleine scheurtjes of haperingen blijf je vaak zien en zorgen voor een slordig eindresultaat.
Stap 3: Plaats de inbouwpootjes
De inbouw pootjes, ook wel buitenste klemmen of klauwen genoemd, zorgen ervoor dat het stopcontact keurig op zijn plaats blijft. Elk systeem is echter anders waardoor het plaatsen van de pootjes ook verschilt. Om ervoor te zorgen dat de pootjes geklemd raken wordt het aangeraden om snelgips te gebruiken tussen de klauwen. Gebruik een waterpas om te controleren of het stopcontact volledig recht staat. Vul het gat op met snelgips en zorg ervoor dat de pootjes stevig vast komen te zitten en op de juiste plek blijven.
Stap 4: Plaats het stopcontact
Voordat je het nieuwe stopcontact aansluit en de voorbedrade buis contact laat maken met de hoofd kabel is het van uiterst belang dat de stroom uitgeschakeld staat. Controleer dit dan ook zorgvuldig bij de hoofdschakelaar. Zodra de stroom uit staat kun je de kabel waar stroom doorloopt aanleggen. Wanneer je de voorbedrade buis zorgvuldig geplaatst hebt, is het van belang om simpelweg de juiste kleuren, blauwe of bruine draden, met elkaar te verbinden. Gebruik hiervoor een speciale rapidklem en knip de draden eventueel op maat. Wanneer de draden verbonden zijn kun je het afdekplaatje plaatsen en controleren of de stroom werkt.
Vergelijk elektriciens in jouw regio
Stopcontact plaatsen: liever uitbesteden aan een vakman? Vergelijk offertes
Voor het zorgvuldig en professioneel installeren van het nieuwe stopcontact of stopcontacten is heel wat geduld en aandacht nodig. Bovendien moet de elektrische installatie conform het AREI zijn. Veel mensen besteden deze klus dan ook maar al te graag uit.
Een stopcontact aansluiten kan een zeer specialistische klus zijn. Echter, met de hulp van een professional is jouw klus zo geklaard en kun je heel wat ellende voorkomen. Ben je benieuwd wat het kost om een of meerdere stopcontacten te installeren? Informeer dan vrijblijvend naar de kosten en regel eenvoudig een professionele elektricien voor het installeren van al jouw gewenste stopcontacten.