Slooppremie 2022: bedrag & voorwaarden
Voor het slopen en herbouwen van een woning bestaat er de Vlaamse slooppremie. Naargelang de afbraakwerken heb je – onder bepaalde voorwaarden – recht op deze sloop- en heropbouwpremie van de Vlaamse regering.
Hoeveel bedraagt slooppremie 2022?
In 2022 bedraagt de slooppremie 10.000 euro per bouwproject. Je kan de premie maar één keer ontvangen, ook al wil je verschillende woningen afbreken.
Voorwaarden sloop- en heropbouwpremie 2022
De afbraakpremie wordt door de Vlaamse overheid uitgegeven voor wie de sloop van zijn af te breken gebouw combineert met de heropbouw van een in te richten woning. Het gaat hier dus om slopen en herbouwen.
Daarbij ben je verplicht om eerst een omgevingsvergunning voor sloop en heropbouw in te dienen. Na goedkeuring krijg je vervolgens 3 maanden tijd om de slooppremie of afbraakpremie aan te vragen.
- De woning moet voor minstens 5 jaar in geheelheid volle eigendom zijn, dus de enige en eigen woning van één of meerdere personen.
- Woning mag een maximum bewoonbare oppervlakte van 200 vierkante meter omvatten.
Wanneer je de premie voor sloop- en heropbouw wil aanvragen, bij het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap, waarmee je de afbraak van één of meerdere gebouwen en de heropbouw combineert, zijn er verschillende belangrijke zaken in acht te nemen:
Verlaagd btw-tarief?
In 2022 kan je de premie niet cumuleren met het federale btw-tarief van 6 %.
Waar afbraakpremie aanvragen Vlaamse Gewest?
De aanvraag van de sloop- en heropbouwpremie verloopt in twee stappen, waarbij je eerst een online aanvraag indient op de website van de Vlaamse overheid. Dit doe je binnen de 3 maanden na goedkeuring van de omgevingsvergunning. Als je de aanvraag daartoe ingediend hebt, moet je aan het einde van de sloopwerken een bewijs voorleggen.
Van zodra je aanvraag ingediend en goedgekeurd is, kan je jouw uitbetaling verwachten drie maanden na het indienen van het sloopbewijs.
Renovatiepremie
Heb je ervoor gekozen om renovatiewerken uit te werken? Dan kan je de renovatiepremie aanvragen. Deze premie wordt vanaf 2022 samengesteld in één complete woningpremie: Mijn VerbouwPremie. Het bedrag waarop je uiteindelijk recht hebt, zal afhangen van je persoonlijke inkomen. Tot en met 30 juni 2022 is het mogelijk om de overkoepelende renovatiepremie aan te vragen.
Renoveren? Of toch slopen en herbouwen?
Voordat je de sloophamer boven haalt, moet je eerst nagaan of de afbraak van de woning de enige juiste beslissing is. Daarom raden wij aan om de volgende 3 stappen te nemen.
Stap 1: informeer je over de voorwaarden
De eerste stap is je informeren over wat wel en niet mag. Voor je aan de slag gaat met het uitvoeren van je plannen, is het dus belangrijk om je goed te informeren over de regels en voorwaarden in jouw gemeente. Want die kunnen voor alle Vlaamse steden verschillend zijn
Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat je je huis niet mag slopen omdat het een beschermd monument is. De gemeente zal nakijken wat de mogelijkheden zijn op het vlak van stedenbouwkunde en erfgoedwetgeving.
Het is ook altijd handig om je geheugen op te frissen aangaande de huidige federale btw-wetgeving. Zo moet je als je aanspraak wil maken op de slooppremie een verklaring op eer ondertekenen dat jouw werken niet in aanmerking komen voor het verlaagde btw-tarief van 6 % en dat je daartoe ook geen aanvraag zal indienen.
Stap 2: staat woning vaststellen en verwachtingen huis opmaken
De volgende stappen zijn de staat van je woning vaststellen en de verwachtingen van je huis opmaken. Je doet dit best samen met een architect of een aannemer.
Door hun kennis en ervaring zijn ze het best geplaatst om de staat van af te breken gebouwen vast te stellen. Ze gaan onder andere na in welke staat de funderingen en de draagstructuur zich bevinden, en of er vocht in de woning aanwezig is.
Het is aan te raden navraag te doen omtrent de haalbaarheidsgraad van je werken, zodat je weet of de werken mogelijk en realistisch zijn.
Stap 3: eventuele verbeteringen vaststellen en financiële plaatje afwegen
De laatste stappen zijn de eventuele verbeteringen vaststellen en het financiële plaatje afwegen. Indien je ervoor kiest om te renoveren, moet je zeker nagaan of het haalbaar is om de verplichte energiedoelstellingen te behalen.
Merk je dat het niet haalbaar is, dan is slopen en heropbouwen van je woning de beste keuze.
Tot slot is het belangrijk om er een prijskaartje op te kleven. Ook dit kan in overleg met een architect of aannemer die de staat van je woning komt evalueren.
- Je moet altijd een vergunningsaanvraag indienen. Dat is ook verplicht wanneer de vergunning of melding voor de sloop niet verplicht wordt door jouw gemeente. Heb je geen vergunning voor sloop en heropbouw? Dan kom je niet in aanmerking voor een premie.
- De premie geldt voor sloop en heropbouw waarvoor de aanvraag van de omgevingsvergunning werd ingediend binnen de wettelijke termijn van 1 oktober 2018 tot en met 31 december 2022.
- Je kan enkel de premie krijgen voor een gecombineerde aanvraag van sloop- en heropbouwvergunning.
Ontdek ook alles over de premie voor nieuwe ramen: hoeveel het bedraagt het en aan welke voorwaarden moet je voeldoen!
Vergelijk offertes van aannemers in jouw buurt
Heb je interesse in afbraakwerken? Ontvang dan via onderstaand formulier gratis offertes. Zo kan je de prijzen van gespecialiseerde aannemers vergelijken in jouw regio en zo tot de voordeligste oplossing komen.