Je tuin omheinen? Zo bega je geen overtreding

afb-1-1.jpgWil jij graag een beetje privacy waanneer je tijd wilt spenderen met je familie in je tuin? Heb je het gevoel dat je niet op je gemak bent? Wel een oplossing hiervoor is je tuin omheinen, maar er zijn wel een paar zaken die je moet weten voor je dit doet. Lees hier verder om te weten wat kan en niet kan.

Hoog- of laagstammig afsluiting kiezen?

Wil je graag een natuurlijke tuinafsluiting gemaakt uit bomen of struiken? Dan moet je wel weten dat afhangend van de soort die je wilt, het aan een paar regels moet voldoen. Als je gaat voor een afsluiting met hoogstammige bomen, dan moet er tenminste 2 m afstand zijn tussen de scheidingslijn met het perceel van je buren en het centrum van de stam. Daartegenover als je kiest voor laagstammige bomen en hagen, dan is de regel 0.5 m. Hieronder valt ook een afsluiting met klimop of andere klimplanten. Als jij en je buur dezelfde haag aanleggen, dan hoef je je geen zorgen te maken over de minimale afstand op voorwaarde dat beide partijen er akkoord mee gaan. Jij en je buren moeten dan ook de haag onderhouden aan je eigen kant van de omheining.

Tip: Hoe kan je een hoogstammige boom herkennen? Je kan die herkennen aan de kroon- en wortelvorming en aan de gemiddelde minimale hoogte van 3 m. De bomen die als hoogstammig worden beschouwd zijn platanen, terwijl leibomen of leiplatanen laagstammige hagen zijn. Beide soorten moeten worden geplant volgens een respectievelijke regelgeving.

Soorten en uitzonderingen

Andere opties voor een tuinafsluiting zijn tuinschermen, schanskorven of de klassieke tuindraad. In dat geval moet je meestal geen vergunning aanvragen. Je hebt enkel officiële toestemming nodig indien je in je achter- of zijtuin meer dan 2 m hoog wil gaan of meer dan 1 m in je voortuin. Er is wel een uitzondering als je kiest je voortuin met een open draadafsluiting om te ringen. Als je een omheining wilt plaatsen op de perceelgrens , kun je dit enkel doen als je buren toestemming geven.

Ben jij niet zeker of je een vergunning nodig hebt? Je vraagt het best eens na bij de gemeente voordat je een tuinafsluiting koopt of plaatst. Want als je bijvoorbeeld naast een waterloop woont of je wilt op meer dan 30 m van je his een omheining plaatsen, kunnen er uitzonderingen ontstaan. Controleer daarom altijd of dit kan bij je gemeente.

Oplossing voor overlast?

Wat kun je doen als de natuurlijke tuinafsluiting van je buren niet aan de regels voldoet en je daar overlast van hebt? Je kunt naar de vrederechter gaan om je buur zijn bomen of hagen verplicht te laten weghalen. Vergeet wel niet dat er uitzonderingen bestaan op deze regel. Een uitzondering hiervan is dat als er bij de verkoop werd bepaald dat de haag of bomen wel bij de woning horen, of dat de beplanting werd vastgelegd in een gesloten overeenkomst of ook als er na dertig jaar sprake is van verkrijgende verjaring, dan mag de afsluiting blijven staan.

Wat kan je doen als je buren hagen of bomen hebben waarvan de takken of kruin over de scheidingslijn hangen? Je kunt hen dan verplichten die te snoeien. Als er takken zijn die te dicht bij de bovengrondse elektriciteitsleidingen hangen, dan vraag je best de eigenaar die te kappen. Als er na een maand nog niets is gebeurd, dan heeft het gewest, de gemeente of vergunninghouder het recht om zelf iets te doen. Let wel op, want overhangende takken van je buur mag je niet zelf snoeien.

Heb je nog geen tuin? Laat je informeren over de prijzen voor tuin aanleggen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1. Beschrijf je project
2. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.